Mums reikia skaitymo terapijos

Konferencijos atgarsiai

20 Biblioterapijos konferencija pranešėja prsitato naują knygą
Prof. Daiva Janavičienė pristato savo naują knygą. J. Valančiūtės nuotr.

Neseniai Birštone įvyko penktoji konferencija, skirta skaitymo terapijos tematikai. „COVID- 19“ pandemijos sąlygomis laikantis saugumo taisyklių, buvo apribotas dalyvių ir pranešimų skaičius, bet tiesioginę renginio transliaciją galėjo stebėti daugiau klausytojų. Konferencijos dalyvius pasveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė. Pasak Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko, pandemijos metu mums dar labiau reikia skaitymo terapijos.

 

,,Visuomenė vis geriau supranta, kad ekologijos, egzistencijos ir psichologinės problemos yra susijusios, tačiau nesprendžiamos jos tampa įvairių ligų priežastimi. Ligų, kurias sukelia ne virusas, ne bakterija, o egzistencinių žinių ir dėmesio vidiniam pasauliui stoka. Vis dažniau ieškome alternatyviosios ir papildomosios medicinos metodų nesveiko gyvenimo būdo sukeltoms ligoms gydyti. Vienas iš tokių metodų gali būti biblioterapija – pagalba, pasitelkiant prasmingų tekstų skaitymą, į juos įsigilinant, patiriant žodžių jėgą”, – teigė rašytoja, gydytoja psichiatrė, Lietuvos biblioterapijos asociacijos prezidentė doc. dr. Jūratė Sučylaitė.

 

Konferencijos dalyviai išklausė aštuonis pranešimus ir galėjo pasirinkti vieną iš penkių kūrybinių praktinių užsiėmimų. Buvo pristatyta prof. dr. Daivos Janavičienės knyga ,,Biblioterapija ir praktika”. Jos autorė jau daug metų domisi šia sritimi. Ji yra Lietuvos biblioterapijos asociacijos atsakingoji sekretorė, rengia biblioterapijos seminarus ir mokymus. Knygos skaitytojus ji supažindina su biblioterapijos istorija, pristato jos rūšis, analizuoja jos naudojimo būdus. Nors biblioterapija Lietuvoje nėra naujas reiškinys, tačiau šį metodą apibendrinančių teorinių leidinių mūsų šalyje dar nebuvo. Tad ši knyga labai naudinga biblioterapiją savo darbe taikantiems psichologams, slaugos specialistams, bibliotekininkams. Pravers ir visiems, mėgstantiems skaityti.

 

Psichoterapeutas Timas Petraitis analizavo biblioterapijos poveikį. Jis sakėsi perskaitantis daugiau kaip po 40 knygų kasmet ir ne kartą įsitikinęs gydomąja knygos galia. Pranešėjas priminė, kad geriausiai prisimename tą informaciją, kurios gavimas susijęs su emocijomis. Sąvoka therapia reiškia buvimą šalia, kai terapeutas padeda susiformuoti naujai paties paciento tiesai. Žinoma, skaitymas gali būti suprastas kaip bausmė, tačiau ji – humaniška. Knyga suteikia tikroviškumo pojūtį. Ši terapijos rūšis patogi tuo, kad skaitymo procesą gali reguliuoti pats skaitytojas. Tai raminanti veikla. Tam tikra prasme skaitymą galima palyginti su mezgimu.

Psichoterapeutės Donatos Grakauskaitės-Šličienės pranešimas buvo skirtas vaikų psichologinių traumų gydymui, taikant biblioterapiją. Ji nuo 2007 metų veda grupinius ir individualius biblioterapijos užsiėmimus vaikams ir suaugusiesiems, o šiemet išleido ir knygą „39 dovanos“. Pranešėja kalbėjo apie kūrybines užduotis, pasakų gydomąją galią, pabrėždama, kad efektyvūs pagalbos būdai yra žaidimas, piešimas ir pokalbis. Pasak pranešėjos, biblioterapija – individualus įrankis. Net kai atrodo, kad niekas negali padėti, biblioterapija visada padės.

Lietuvos biblioterapijos asociacijos valdybos narys filosofijos mokytojas Vidas Dusevičius perskaitė pranešimą ,,Tiesa lange”, kviesdamas ieškoti savo išgyvenimų atspindžių ar naujų minčių lango įvaizdyje. Kartu su bendruomene ,,Aš esu” jis organizavo socialinio meno projektus ,,Apie 12” ir ,,Mano istorija”, veda kūrybinio rašymo užsiėmimus bibliotekose ir mokyklose.

 

Viena iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo vadovių Rasa Derenčienė pasidalino dvejų metų veiklos patirtimi. Šis klubas karantino metu veikė virtualiuoju būdu. Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kultūrinių veiklų vadybininkė Kristina Jaskūnienė apžvelgė šioje bibliotekoje vykdytą projektą ,,Kūrybinis-terapinis rašymas karantino metu, kaip būdas padrąsinti kurti ir įprasminti laiką, užvėrus bibliotekos duris”. Visa veikla buvo perkelta į virtualią erdvę. Nuotoliniu būdu buvo atliekamos kūrybinio rašymo užduotys, įvyko susitikimai su psichologe psichoterapeute. Tai leido projekte dalyvauti didesnei auditorijai, nei tai būtų galėję vykti uždaroje bibliotekos erdvėje. Šiame projekte dalyvavo ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

 

Pranešimą ,,Multisensorinės erdvės sukūrimas Šiaulių RSVB Kužių padalinyje” konferencijos dalyviai išklausė virtualiai. Kužių bibliotekoje sukurta multisensorinės pasyvios ir interaktyvios aplinkos erdvė. Lankytojams siūloma patiems rinktis įvairius nemokamus terapijos būdus savarankiškai arba pagal bibliotekininkų sudarytą pasiūlymų anketą. Patrauklios pasitikėjimo ir atsipalaidavimo pojūtį suteikiančios naujovės: burbuliuojančio vandens kolona, masažinė relaksacinė kėdė, spalvas keičiantis medūzų akvariumas, šiai terapijai pritaikytas televizorius, transliuojantis relaksacinius DVD filmukus ir kiti komponentai.

 

Konferencijoje pristatyta Birštono viešosios bibliotekos kartu su partneriais (Lietuvos biblioterapijos asociacija, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, informacinių technologijų įmone ,,Caesar7”, Lietuvos medicinos biblioteka ir kt.) sukurta biblioterapijos programėlė „Meditacinė biblioterapija“, kurioje, naudojant informacines technologijas, terapiniam poveikiui pasitelkiamas ne tik žodis, bet ir meditacinė muzika. Buvo pateiktas knygų sąrašas su aprašymais. Veikė e-bibliotekos nuoroda ir knygas buvo galima iš karto užsisakyti internetu. Rekomenduojamų biblioterapinių knygų sąrašą ,,Knygos, padedančios priimti save” yra parengusi projekte ,,Kūrybiška, išmani ir mobili biblioterapija” dalyvavusi Lietuvos medicinos biblioteka.

 

Po pietų renginio dalyviai išsiskirstė į kūrybines dirbtuves: D. Grakauskaitės-Šličienės ,,Petražolės. Pamąstymai apie charakterio bruožus”; V. Dusevičiaus ,,Langai”; B. Gelumbauskienės ,,Susitikimas su savimi ir kitu per biblioterapiją”; J. Sučylaitės ,,Žolės ir akmens kalbėjimas. Gydanti kelionė: vidinio balso atradimas, kūrybiškai skaitant ir rašant”; B. Šimkūnienės ,,Viltis tavo kelyje”. Taigi temų pasirinkimas buvo didelis.

 

Janina Valančiūtė

Autorė yra Lietuvos medicinos bibliotekos darbuotoja, „Mokslo Lietuvos“ redakcinės kolegijos narė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.