Prof. habil. dr. Algirdas Kazimieras Jackevičius

1926–2020

21 In memoriam Algirdas Jackevičius
Algirdas Kazimieras Jackevičius

Atsisveikinome su Veiklios ilgaamžystės nariu, chirurgu onkologu, profesoriumi Algirdu Kazimieru Jackevičiumi.

 

A. K. Jackevičius gimė 1926 m. rugpjūčio 3 d. Dembavoje (Panevėžio r.). Baigė Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnaziją. Studijuodamas mediciną Vilniaus universitete, 1945–1948 m. šoko dainų ir šokių ansamblyje „Lietuva“. 1948 m., baigęs universitetą, buvo pakviestas studijuoti aspirantūroje prie Eksperimentinės medicinos ir onkologijos instituto ir tuo pačiu metu dirbo chirurgu Šv. Jokūbo ligoninėje. 1953 m. apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją, 1969 m. – habilituoto medicinos daktaro disertaciją. Nuo 1957 m. buvo Onkologijos instituto bendradarbis, 1992–1995 m. – Chirurgijos klinikos vadovas. 1990 m. A. K. Jackevičiui suteiktas profesoriaus vardas.

 

Svarbiausia A. K Jackevičiaus mokslinių tyrimų sritis – plaučių vėžio ir kitų piktybinių navikų diagnostika ir gydymas. 1956 m. jis išleido pirmąją monografiją „Hematogeninis osteomielitas ir jo gydymas“, o 1975 m. – monografiją „Plaučių vėžys“. Buvo knygos „Piktybinių navikų gydymas“ bendraautoris (1985). 1992 m. su autorių kolektyvu parengė ir išleido onkologijos vadovėlį. Buvo mokomosios monografijos „Krūties vėžys: moksliniai ir klinikiniai aspektai“ (2017) iniciatorius ir vienas iš sudarytojų. Daug metų dėstė onkologijos discipliną Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentams. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, prof. A. K. Jackevičius bendradarbiavo su Europos vėžio tyrimo organizacijomis, dalyvavo plaučių vėžio programose kartu su Austrijos, Olandijos, Prancūzijos mokslininkais.

 

Baigęs akademinę ir praktinę veiklą Nacionaliniame vėžio institute, profesorius galėjo daugiau laiko skirti savo pomėgiams. Jis buvo aistringas keliautojas, kalnų slidininkas, visuomeninės organizacijos „Lietuvos veikli ilgaamžystė“ vienas iš iniciatorių ir steigėjų, aktyvus narys, kurį laiką – jos prezidentas. Išleido tris prisiminimų knygas. Pirmoji knyga „Gyvenimo vingiais“ – apie tėvą ir jo giminės gyvenimą. Knygą galima rasti Lietuvos medicinos bibliotekos fonduose (http://libis.lmb.lt/showRecordDetails.do?recordNum=2&biId=210647&catalog=false&resId=&previewUrl=undefined&epaveldas=f). Antroji autobiografinė knyga – „Mintys apie gyvenimą“. (https://issuu.com/lmbtau/docs/algirdas_jackevicius_mintys_apie_gyvenima). Trečioji prisiminimų knyga „Gineičių giminės keliai“ skirta profesoriaus mamos giminei.

Prof. A. K. Jackevičius mirė šių metų spalio 22 d. Palaidotas Naujosiose Rasų kapinėse. Parengė Janina Valančiūtė, Lietuvos medicinos bibliotekos darbuotoja

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.