Meteorų pažadinti

2022 metų Andriaus Sniadeckio skaitymai

47 Andriaus Sniadeckio skaitymai stipendiatai 2022 1
2022 metų Andriaus Sniadeckio stipendijos laureatai – Karolis Krinickis ir Indrė Blagnytė
Liudo Masio nuotr.

Praėjusių metų lapkričio 30 d. Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Geomokslų institute vyko tradiciniai Andriaus Sniadeckio skaitymai (lot. Lectiones Andreae Sniadecki). Jų dalyvius pasveikino Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto dekanas akad. Aivaras Kareiva, Geomokslų instituto direktorius prof. Petras Šinkūnas ir renginio vedėja dr. Birutė Railienė. Renginio organizatoriai: Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Geomokslų institutas bei Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrija. Renginio rėmėjai: „Thermo Fisher Scientific“, Rūta ir Rimvydas Baranauskai, „Paleo Group“.

Buvo skaitomos ištraukos iš prof. Andriaus Sniadeckio tyrimo apie Žečycos metalinį meteoritą. Šiai temai skirtas straipsnis prieš 200 metų buvo išspausdintas žurnale „Dziennik Wileński“. Pranešimą „1822-ieji – profesoriaus Andriaus Sniadeckio gyvenime“ skaitė Birutė Railienė. Apie Andriaus Sniadeckio tyrinėtą Žečycos (Bragino) meteoritą kalbėjo Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Geomokslų instituto Geologijos muziejaus tyrėja dr. Eugenija Rudnickaitė. Pranešimą apie istorinių meteoritų paiešką ir atradimus skaitė Tarptautinės meteoritų ieškotojų asociacijos narys, UAB „Paleo Group“ direktorius Michailas Ivanovas.

47 Andriaus Sniadeckio skaitymai pranešėjai 1
Pranešėjai: dr. Eugenija Rudnickaitė,
prof. Michailas Ivanovas ir dr. Birutė Railienė

Profesoriaus Andriaus Sniadeckio stipendija, kurią įsteigė bendrovė „Thermo Fisher Scientific“ už aukštus studijų rezultatus buvo įteikta Vilniaus universiteto Molekulinės biologijos bakalauro programos ketvirto kurso studentei Indrei Blagnytei ir Vilniaus universiteto Genetikos bakalauro programos trečio kurso studentui Karoliui Krinickiui. 2022 metų Andriaus Sniadeckio stipendiją įteikė bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ vyr. mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros direktorius prof. Arvydas Lubys. Reginio organizatoriams ir pranešėjams įteikti atminimo ženkleliai, kuriuos sukūrė dailininkė Miglė Datkūnaitė, o autentiškais meteorito gabalėliais papuošė Michailas Ivanovas. Buvo rodomos ištraukos iš dokumentinio filmo „Meteorų pažadinti. Andriaus Sniadeckio skaitymai 2022 metais“. Visą filmą rasite čia: https://youtu.be/Lv0YAmP1-p8.

47 Andriaus Sniadeckio skaitymai Ženkleliai su meteoritu 1
Ženklelis su meteorito gabalėliu

Antroje skaitymų dalyje Eugenija Rudnickaitė pakvietė į ekskursiją Geologijos muziejuje.

 

Dr. Birutė Railienė

Autorė yra Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Mokslinės informacijos skyriaus Bibliografijos sektoriaus vadovė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.