Profesorė Jūratė Jankauskienė pakvietė į kūrybos vakarą Lietuvos medicinos bibliotekoje

Liepos 4 d. Lietuvos medicinos bibliotekoje įvyko gydytojos oftalmologės, profesorės Jūratės Jankauskienės kūrybos popietė, kurioje autorė pristatė naujausią poezijos knygą „Žodžių, surašytų į knygą, laiko bangos nenuplaus“ ir praėjusiais metais išleistą knygą „Daktaras Juozas Nemeikša: jautri siela, taurūs darbai.“

20230704 165921Pratarmėje autorė rašo: „Į šią žemę ir gyvenimą esame pakviesti atlikti tam tikrų pareigų, padaryti tam tikrus darbus. Garbingą privilegiją – pasitikėjimą pelno tie, kurie įsipareigoja padėti kitiems. Tie pašauktieji – gydytojai, atsisakantys tuščiagarbiškumo, esantys toli nuo gyvenimo tuštybės, jo netikro spindesio ir nejautros. Su savotišku nerimu dažnai imu į rankas knygas apie Universiteto dėstytojus ir kolegas. Juk čia mūsų studijos, jaunystė… ir mūsų dėstytojai. Čia juk mes visi, Kauno medicinos institutą arba universitetą baigusieji, čia pradėjome savo kelią, kuris atrodė taip viliojamai.“ J. Jankauskienė surinkusi žmonių atsiminimus, pasakojimus, laiškus, nuotraukas sudėjo į vieną knygą. Pasak profesorės, žmogaus gyvenimas matuojamas ne laikotarpiais, o pėdsakais, paliktais kitų sielose ir gyvenimuose.  Knygoje siekta parodyti kuo įvairiapusiškesnį gydytojo portretą – esą jis pats sakydavęs „buvęs visoks.“ Poeto, prozininko visuomenės veikėjo, žurnalų redaktoriaus, pedagogo, gydytojo J. Nemeikšos gyvenimas ir veikla atspindi permainingą laikotarpį. Jis buvo vienas iš Aklųjų instituto ir Lietuvos akliesiems globoti draugijos steigėjų, rūpinosi aklųjų gydymo ir jų švietimo organizavimu.

 

Eilėraščiu „Ar tai pašaukimas?“ apie profesorės J. Jankauskienės pasirinktą gyvenimo kelią jos kūrybos popietę pradėjo bibliotekos patarėja informacijos sklaidos klausimais Regina Vaišvilienė ir pasidžiaugė vis gausėjančiomis kuriančių medikų gretomis. Gydytojos pašaukimas – barstyti save po lapelį, po mintį, po žingsnį, po mostą, po žodį, ir viską kitiems atiduoti. Tai ir džiaugsmas, ir skausmas  – toks jos likimas. Pagrindinis žmogaus būties įprasminimas – dalinti save. Pasak knygelių redaktorės Giedrės Mičiūnienės, Jūratės eilėraščiai moko, kad mūsų tikslas – gyventi čia ir dabar… Nuo saulėtekio iki saulėlydžio, nes dangaus penklinėje tyliai skamba ta pati vilties ir džiaugsmo nata – mūsų būtis…

20230704 161754 002J. Jankauskienė yra Lietuvos Nepriklausomųjų rašytojų sąjungos (LNRS), Lietuvos Universitetų Moterų Asociacijos (LUMA), Lietuvos menų ir mokslo asociacijos „Vydūno šviesa“, Lietuvos menų mėgėjų asociacijos „Branduma“, kūrybinės raiškos asociacijos „Kauno branduma“, Lietuvos labdaros ir paramos fondo „Baltas balandis“, Lietuvos kūrybinės raiškos asociacijos „Menų sodas“ narė. Profesorė parašė šešias grožinės literatūros ir poezijos knygas. Ji yra šešiolikos almanachų bendraautorė. Rengia poezijos skaitymus, groja akordeonu, skambina fortepijonu, kanklėmis. 2019 metais J. Jankauskienė išleido knygą „Mokytoja, vedusi oftalmologijos keliu“ apie gydytoją oftalmologę prof. Emiliją Daktaravičienę. Profesorė J. Jankauskienė dar suranda laiko tapybai. Rengia asmenines tapybos darbų parodas. J. Jankauskienė pradėjo tapyti prieš šešis metus. Lankė Gražinos Pasilauskienės vadovaujamą studiją „Versmės“, vėliau – dailės studiją „Vaivorykštė“ Kauno Tautos namuose. Dabar lanko užsiėmimus Ligitos Marcinkevičienės vadovaujamoje Dailės akademijoje Kauno suaugusių ir jaunimo mokymo centre.

 

Susirinkusiems į renginį Lietuvos medicinos bibliotekoje ji pristatė tapybos parodą „Spalvų gelmė“, skaitė eilėraščius ir kūrinių ištraukas. Profesorės kūrybos popietėje jos eiles lydėjo muzika. Pagal J. Jankauskienės eilėraščius sukurtas dainas atliko Birutė Gaučienė ir Birutė Kanevičienė. Profesorės pasveikinti atėjo Lietuvos apiterapeutų asociacijos prezidentas Povilas Rimkus, UAB ,,Medicata Filia“ įkūrėjas Sigitas Vasiliauskas.

 

Prof. J. Jankauskienė – Lietuvos Akių ligų gydytojų, Lietuvos apiterapeutų draugijos valdybos, Baltijos oftalmologų asociacijos, Lietuvos biomedicininės inžinerijos draugijos, Lietuvos Nacionalinio oftalmologijos centro valdybos, Kauno oftalmologų klubo narė. 2006-2021 m. – Lietuvos apiterapeutų asociacijos prezidentė. Išleido apie 74 mokslinių metodinių knygų, paskelbė 280  straipsnių lietuvių ir užsienio žurnaluose oftalmologijos, apiterapijos tematika. Ji yra vieno išradimo bendraautorė ir aštuoniolikos racionalizacinių pasiūlymų autorė. Stažavosi Škotijoje, Čekijoje, Airijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, skaitė mokslinius pranešimus įvairiose tarptautinėse konferencijose. J. Jankauskienė –  Kultūros, meno ir mokslo asociacijos „Kūrėjų menė“ prezidentė, 2021 m. tituluota „Metų kauniete 2020“, 2022 m. – Kauno miesto Kultūros skyriaus nutarimu apdovanota išskirtiniu miesto simboliu – statulėle „Tauriukas“ – už Kauno miesto įvaizdžio stiprinimą, aktyvią visuomeninę veiklą, kuriant sveikesnę gyvenseną.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.