Prestižinės Europos Komisijos dotacijos – net keturių tyrėjų podoktorantūros stažuotėms VU

Paskelbus Europos Sąjungos bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ Marie Skłodowskos-Curie podoktorantūros stažuočių 2023 m. kvietimo teikti paraiškas rezultatus, paaiškėjo, kad dvi MSCA PF dotacijas gavo Vilniaus universiteto (VU) pareiškėjai. Dar dviem su VU paraiškas teikusiems tyrėjams sėkmė nusišypsojo ERA Fellowships konkurse. 

Vienas iš MSCA PF dotaciją gavusių mokslininkų – VU Filologijos fakultete podoktorantūros stažuotę vykdysiantis dr. Patrykas Michałas Ryczkowskis. Jo novatoriško projekto pavadinimas – „Catholic inculturation of the Uniate Church: Basilian hagiography of the 17th and 18th centuries (BasInCult)“. Stažuotei vadovauja doc. dr. Mintautas Čiurinskas.

„Šio darbo tikslas – nustatyti literatūrines strategijas, kurias naudojo iš stačiatikių aplinkos kilę unitai, siekdami įtvirtinti savo padėtį Romos katalikybės kultūrinėje ir teologinėje sistemoje,“ – sako VU stažuotojas dr. P. M. Ryczkowskis. Jis tyrinės ankstyvosios dviejų moderniosios krikščionybės atšakų vietinio susivienijimo procesą, kurio tąsa yra dabartinė Graikų katalikų (Unitų) Bažnyčia. Projekte daugiausiai dėmesio skiriama Abiejų Tautų Respublikos bazilijonų vienuoliams ir bazilijonų centrui Vilniuje, numatant tirti hagiografinę literatūrą, jos autorius ir unitų šventumo modelius.

 

 

Finansavimas skirtas ir VU Gyvybės mokslų centre projektą „Genomic Exploration—Mapping the Spread, Evolution, and Adaptation of an Emerging bacterial pathogen—Achromobacter (GEM-SEE-Achro)“ įgyvendinsiančiai dr. Miglei Gabrielaitei. Stažuotės vadovas – dr. Gytis Dudas.

„Achromobacter genties bakterijos įprastai gyvena aplinkoje, yra itin atsparios antibiotikams ir sukelia su sveikatos priežiūros įstaigomis siejamas infekcijas. Šiame MSCA projekte analizuosime virš 800 Achromobacter genomų siekdami suprasti, kaip šios bakterijos yra perduodamos, evoliucionuoja ir prisitaiko daugintis žmonėse bei kaip įgyjamas atsparumas antibiotikams. Tikimės savo atradimus pritaikyti ir kitoms bakterijų grupėms siekdami tobulinti įvairių bakterijų sukeltų infekcijų gydymo strategijas,“ – aiškina dr. M. Gabrielaitė.

Dar dviejų su VU paraiškas teikusių tyrėjų podoktorantūros stažuotėms finansuoti skirtos ERA Fellowships dotacijos. Šiame konkurse automatiškai dalyvauja su institucijomis iš vadinamųjų plėtros šalių (angl. widening countries) teikti ir bendro MSCA PF konkurso metu puikiai įvertinti, tačiau dėl kvietimo biudžeto apribojimų nefinansuoti projektai.

 

 

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute projektą „Understanding FinTech Regulatory Sandbox Development in Europe (FIRSA)“ įgyvendins dr. Alfredo Hernandezas Sanchezas. Vadovas – doc. dr. Vytautas Kuokštis.

Kaip teigia dr. A. H. Sanchezas, FinTech sektoriaus augimas ir plėtra sukėlė sudėtingų iššūkių, tapusių didele našta esamam teisiniam reguliavimui. Reaguojant į poreikį suderinti inovacijų skatinimą su finansinio stabilumo palaikymu ir vartotojų apsauga, FinTech bandomoji finansinių inovacijų aplinka (angl. regulatory sandbox – FRSB) išplito kaip šiuos iššūkius spręsti galinti naujovė. Vis dėlto, nors FRSB raidos trajektorijos ir jų išvystymo lygis ES šalyse labai skiriasi, tai lemiančios priežastys nėra pakankamai ištirtos. Projektas siekia užpildyti šią spragą, siūlydamas daugiamatę FRSB ES vertinimo sistemą, leidžiančią geriau suprasti jų skirtumus, santykinius privalumus ir trūkumus bei taikymo mechanizmus.

 

 

Dr. Giulia Lausi kompetencijas gilins VU Teisės fakultete vykdydama projektą „Investigating Gender-Based Discrimination: Unveiling the Underlying Mechanisms (UnveilGBD)“. Stažuotės vadovė – doc. dr. Ilona Michailovič.

Dr. G. Lausi ketina tirti ryšį tarp kognityvinių funkcijų, seksistinių įsitikinimų ir lyčių stereotipų, prisidedančių prie diskriminacijos dėl lyties. Analizuodama šią dinamiką visuomenės, bendruomenės ir individo lygmenimis, mokslininkė sieks sukurti kompleksinį tarpdisciplininį modelį, kuriuo būtų galima remtis tarptautinėje smurto dėl lyties prevencijos politikoje.

Iš viso Europos Komisija finansuos 1249 talentingiausių jaunųjų tyrėjų MSCA PF projektus ir 50 ERA Fellowships projektų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.