Transhumanizmas: problemos ir naujovės

Skyrių veda prof. Dobilas Kirvelis

Singuliarumo universitetas

 

Tęsinys. Pradžia – Nr. 12 (721)

„Mokslo Lietuvos“ 2012 m. spalio mėnesį paskelbtame straipsnyje „Biofizika: praeitis, dabartis, perspektyvos ir Lietuvos mokslų klasifikacija“, o 2023 m. spalio mėnesį transhumanizmo skyriuje aptarta žmonijos XXI a. mokslo technologinės raidos specifinė ypatinga – singuliarumo samprata, ją pateikiant ir schematizuota forma. Technologinis singuliarumas apibrėžiamas kaip hipotetinis ateities momentas, kai bus sukurtas superintelektas ir per trumpą laiko tarpą įvyks beprecedentė technologinė pažanga

Šios transhumanistinės idėjos įgyvendinimui 2009 m. JAV, garsiajame mokslo ir technologinių inovacijų kūrybos Silicio slėnyje, NASA ir „Google‘ įkūrė privatų Singuliarumo universitetą (SU), skirtą ugdyti technologinės kūrybos lyderius ir organizatorius. SU save laiko pasauline bendruomene, kuri, sprendžiant didžiausius inovacinius iššūkius, orientuojasi į eksponentines technologijas. Šio universiteto mokymosi ir inovacijų kūrimo programos ugdo asmenis ir organizacijas, turinčias kūrybinio mąstymo ir praktinių įgūdžių tinklus, kurti proveržio sprendimus, pagrįstus technologijų naujovėmis: dirbtiniu intelektu, robotika, skaitmenine biologija ar bioinžinerinė kūryba. Numatoma, kad verslininkų, korporacijų, plėtros organizacijų, vyriausybių, investuotojų ir akademinių institucijų bendruomenė taip įgis būtinų, kokybiškai naujų galimybių, leidžiančių kurti geresnę ateitį visiems.

Apie singuliarumo universitetą Lietuvos plačiojoje žiniasklaidoje beveik nieko neskelbiama. Mūsų jaunimas žino apie Harvardo ir Kalifornijos (JAV), Kembridžo ir Oksfordo (JK) universitetus bei Masačusetso ir Kalifornijos technologijos institutus (angl. Caltech) JAV.

69 Dobilas Kirvelis Transhumanizmas universiteto kūrėjai
Singuliarumo universiteto įkūrėjai: ideologas – dr. Raymond Kurzwail ir vykdomasis kūrėjas bei vadovas dr. Peter H. Diamand

Singuliarumo universiteto išskirtinumas

Singuliarumo universitetą įkūrė dr. Peteris H. Diamandis (angl. Peter H. Diamand) ir dr. Reimondas Kurzveilas (angl. Raymond Kurzweil) kaip pelno nesiekiančią organizaciją. Vienas iš „Google“ įkūrėjų Leris Peidžas (angl. Larry Page) parengė jo kūrimosi programą. Silicio slėnyje pastatytas Singuliarumo universitetas (angl. Singularity University) atidarytas 2009 m. birželį. Jame parengti devynių savaičių trukmės kursai, kurių viena dalis skirta studentams, o kita – vadovams. Čia jie mokosi suderinti savo verslus su naujausiomis rinkos technologijomis.

Atidarymo proga paskelbtame pranešime teigiama, kad „nuo kitų geriausių pasaulio universitetų ši įstaiga skiriasi tuo, kad nebando užimti pirmaujančios pozicijos konkrečioje mokslo srityje“. Tokios įprastinės disciplinos, kaip teisė, etika ar finansai, čia yra papildomos žiniomis iš modernių mokslo sričių: biotechnologijos, dirbtinio intelekto, robotikos ir kt. Universiteto tikslas – rengti būsimąją kompanijų prezidentų, universitetų rektorių ir vyriausybių specialistų kartą taip, kad šie jauni žmonės gebėtų dirbti kartu.

SU yra finansuojamas privačių kompanijų lėšomis, įskaitant „Google“, „Genentech“, „Autodesk“, „Cisco“, „Nokia“ ir kt. Kai kurie „Google“ darbuotojai yra SU „steigėjų rato“ dalis, nes kiekvienas jų asmeniškai yra paaukojęs bent po 100 tūkst. JAV dolerių. Amerikiečiai šį universitetą apibūdina kaip klasterį, kuris vienija panašiai veikiančių įmonių ir institucijų specialistų grupę, geografiškai artimą, kuriančią tarpusavyje susijusias ir viena kitą papildančias institucijas.          2012 m. SU tapo įvairią kūrybinę naudą teikiančia korporacija, siūlančia švietimo programas ir institucijų bendradarbiavimą. Jame veikia inkubatorius, padedantis asmenims, įmonėms, investuotojams, nevyriausybinėms organizacijoms ir vyriausybinėms institucijoms suprasti pažangiausias XXI a. technologijas. Bandoma išsiaiškinti, kaip jos gali paveikti milijardų žmonių gyvenimą. SU nuo tradicinių universitetų skiriasi dar ir tuo, kad, baigus kursus, neišduoda diplomų. Programų dalyviai gauna ataskaitą apie savo studijų rezultatus ir kursų baigimo sertifikatą.

 

Išsamiau apie Singuliarumo universiteto kūrėjus

A. Kurzveilas (angl. Raymond Kurzweil), gimęs 1948 m. vasario 12 d., yra JAV kompiuterių mokslininkas, kelių novatoriškų kompanijų optinių simbolių atpažinimo (OCR), kalbos sintezės ir atpažinimo bei elektroninių sintezatorių kūrėjas. Jaunimui žinomas klavišinis elektroninis pianinas „Kurszwail“. Jis taip pat yra keleto knygų apie sveikatą, dirbtinį intelektą ir futurologinį prognozavimą autorius. R. Kurzveilas yra vienas iš pagrindinių transhumanizmo ir technologinio singuliarumo teoretikų, tačiau plačiai kritikuojamas dėl savo pareigų ir įvairiakrypčių originalių, bet netikėtų idėjų bei darbų autorius.

Peteris P. H. Diamandis (angl. Peter H. Diamand), gimęs 1961 m. gegužės 20 d., yra graikų kilmės amerikiečių inžinierius, gydytojas ir verslininkas. Jis yra geriausiai žinomo Xpryzo premijos fondo įkūrėjas, daugybės knygų bendraautoris ir pirmininkas: SU universiteto vykdomasis pirmininkas ir „The New York Times“ bestselerių „Abundance: The Future Is Better Than You Think“, „The Future is Faster than You Think“ bendraautoris. Jis yra buvęs „Zero Gravity Corporation“ generalinis direktorius ir vienas iš „Space Adventures Ltd.“, „Rocket Racing League“ firmų bei kelių kitų tarptautinių kosmoso organizacijų įkūrėjas. Jis taip pat yra Komiteto už kosmoso tyrinėjimą ir plėtrą bei „Human Longevity, Inc.“ pirmininko pavaduotojas.

Lietuvos mokslo institutai transhumanizmo ideologiją ignoruoja, jos nemato ir kol kas net nenori matyti. Tačiau transhumanizmo kūryba ir jos įgyvendinimas Lietuvoje vyksta, nors ir neminint transhumanizmo vardo. Akivaizdžiausias pavyzdys yra Vilniaus universiteto (VU) studentų sintetinės biologijos „Vilnius iGEM“ kūrybinė veikla. VU iGEM jaunimo komandos dalyvauja pasauliniuose konkursuose ir juose laimi prizines vietas. Be to, VU Gyvybės mokslų centras dar nuo Gyvybės mokslų fakulteto Biochemijos ir biofizikos katedros atsiradimo 1962 m., savo moksliniais biofizikos (neurobionikos) tyrimais akivaizdžiai vystėsi transhumanizmo link.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.