Darbuotojų patirties tyrimai – pokyčių variklis organizacijoje

Įgalinti, motyvuoti ir pasitenkinimą savo veikla jaučiantys darbuotojai yra kiekvienos organizacijos pažangos pagrindas. Nors darbuotojų įsitraukimas ir pasitenkinimas darbu dažniau matuojamas privačiame sektoriuje, tai tampa vis svarbiau ir akademinėje aplinkoje. Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) pirmasis universitetas Lietuvoje pradėjęs vykdyti išsamius reguliarius darbuotojų emocinės gerovės ir įtraukties tyrimus pasitelkdamas UNLOCK tests platformą.

Darbuotojų paveikslas

„Bendruomenės gerovės, darnos ir susitelkimo stiprinimas yra strateginis universiteto 2021–2027 m. tikslas. Kad galėtume kurti palankią darbo aplinką universitete, stiprinti bendruomenės susitelkimą ir užtikrinti pagarbius darbo santykius, pirmiausia svarbu išgirsti, kaip universitete jaučiasi darbuotojai“, – teigia VDU komunikacijos prorektorė doc. dr. Vilma Bijeikienė.

Universiteto vadovybė džiaugiasi prieš kelis metus pradėtais vykdyti gerovės tyrimais, didėjančiu darbuotojų įsitraukimu ir bendruomenėje augančiu tokių tyrimų prasmės suvokimu. Prie tyrimų sėkmės prisideda ir vykdymui pasitelkta inovatyvi, vartotojui itin draugiška, UNLOCK Tests platforma.

„UNLOCK Employee Experience – darbuotojų įsitraukimo ar, dar kitaip vadinamas, mikroklimato tyrimas įvertina darbuotojų savijautą organizacijoje, pasitenkinimą organizacija, darbu, vadovavimu, bendradarbiavimu, įgalinimą, lojalumą organizacijai, darbuotojų rekomendavimo indeksą, pasitenkinimą socialinėmis naudomis, darbuotojų įvairovės ir įtraukties rodiklius“, – pasakoja UNLOCK Tests įkūrėja dr. Aistė Kratavičiūtė-Ališauskienė, kurios teigimu – šiuo įrankiu yra itin paprasta naudotis, o darbuotojams užtikrinamas anonimiškumas.

Anot ekspertės, tyrimo pagalba sudaromas darbuotojų paveikslas, kuris identifikuoja organizacijos stiprybes, darbuotojų poreikius ir problemas. Remiantis pateiktais duomenimis ir rekomendacijomis organizacija gali sudaryti veiksmų planą ir imtis jo įgyvendinti siekiant gerinti organizaciją.

Paskatino pokyčius

Pasak VDU Žmogiškųjų išteklių departamento direktorės Marijos Karosaitės, siekis padidinti darbuotojų įsitraukimą ir pasitenkinimą darbu yra viena pagrindinių universiteto darbo organizavimo ir žmogiškųjų išteklių valdymo užduočių.

„Inovatyvus UNLOCK Tests platformos darbuotojų patirties (angl., Employee Experience) įrankis ne tik maksimaliai leido užtikrinti respondentų anonimiškumą, bet ir beveik tris kartus padidino darbuotojų aktyvumą tyrime. Tai padėjo gauti reprezentatyvius rezultatus, skatinančius pasidžiaugti tuo, kas yra gerai ir sutelkti didesnius resursus į pokyčio reikalaujančias sritis“, – teigia M. Karosaitė.

Kaip pasakoja VDU Bendruomenės gerovės koordinatorė dr. Viktorija Starkauskienė, darbuotojų patirties tyrimo rezultatai paskatino pokyčius įvairiose srityse – nuo universiteto inovatyvumo iki mikroklimato ir komunikacijos. „Sėkmingam naujų darbuotojų įvedimui ir adaptacijai buvo parengtas praktinis gidas. Susistemintos ir vizualiai patraukliai pateiktos galimybės bei naudos universiteto bendruomenei, kurios nuolat plečiamos. Tęsiamos buvusios bei pradėtos naujos bendruomenės telkimo iniciatyvos. Padedant VDU Sporto centrui ir Psichologijos klinikai papildomas dėmesys skiriamas darbuotojų fizinei bei emocinei gerovei bei įvairių kompetencijų tobulinimui“, – vardija V. Starkauskienė.

Motyvuoja universiteto vertybės

Universitete dirbantys žmonės, kolegų palaikymas, bendruomeniškumas ir įdomus, prasmingas darbas – tai labiausiai VDU darbuotojus motyvuojantys veiksniai. Tarp svarbiausių nefinansinių faktorių taip pat minimos plačios augimo ir tobulėjimo galimybės tiek viduje, tiek užsienyje. Darbuotojai itin vertina tarptautinio mobilumo galimybes – mokymus ir stažuotes kitose šalyse. Darbas su studentais, grįžtamasis ryšys ir jų įvertinimas – dar vienas išskirtinai akademinių padalinių darbuotojus motyvuojantis veiksnys.

Darbuotojų įvardinti motyvaciniai veiksniai glaudžiai koreliuoja su respondentų išskirtomis universiteto stiprybėmis. Bendruomeniškumas ir žmonės, pagarba žmonėms ir įvairovei, universiteto tarptautiškumas ir modernumas bei plačios tobulėjimo galimybės – tai dažniausiai tyrime paminėtos stiprybės.

VDU savo veikloje itin aktyviai integruoja ir įgyvendina lygių galimybių politiką bei yra įsipareigojęs vadovautis lygių galimybių principais. „Tai patvirtina po pirmojo tyrimo, 2023 m. spalį VDU gautas aukščiausias Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos įvertinimas už pasiekimus lygių galimybių srityje – trys „Lygių galimybių sparnai“. Treji sparnai reiškia, kad organizacija kuria lygioms galimybėms palankią organizacijos kultūrą ir ją aktyviai skatina“, – sako VDU Lygių galimybių koordinatorė dr. Laura Lapinskė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.