Įspūdingas VDU šuolis: pasauliniame universitetų reitinge pakilo net per šimtą pozicijų

Paskelbtame naujausiame pasaulio universitetų reitinge „QS World University Rankings“ (QS) Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) ženkliai pagerino ir išsaugojo aukštus rodiklius, ypač tarptautiškumo srityje, kur pagal studentų bei dėstytojų iš užsienio skaičių VDU išliko lyderiu visoje Lietuvoje, o pagal bendrą surinktų taškų kiekį tarp penkių reitinguojamų Lietuvos universitetų iš ketvirtos vietos pakilo į antrą.

Įvertinus visus rodiklius, bendrame reitinge VDU iškopė šimtu pozicijų aukščiau – iš 800–850 iki 741–750 vietos. „Be galo džiaugiamės šiuo universiteto įvertinimu. Pasaulinė universitetų konkurencija dramatiškai auga, o šiemet QS reitinge apskritai buvo vertinama gerokai daugiau institucijų nei praėjusiais metais – daugiau nei penki tūkstančiai, lyginant su trimis tūkstančiais pernai. Dėl to VDU pakilimas reitinge yra itin reikšmingas pasiekimas“, – pažymi VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Geriausią rezultatą universitetas pasiekė pagal užsienio studentų skaičių: šioje kategorijoje VDU užėmė 304 vietą tarp visų pasaulio universitetų, taip pasiekdamas geriausią savo rezultatą ir išlikdamas nepralenkiamu Lietuvoje. Praėjusiais metais šioje kategorijoje VDU buvo skirta aukšta 341 vieta.

Didžiausią šuolį reitinge VDU atliko pagal dėstytojų iš užsienio skaičių, užimdamas 520 vietą pasaulyje ir pakildamas net 146 pozicijomis (pernai universitetui buvo skirta 666 vieta). Savo užsienio dėstytojų skaičiumi VDU taip pat yra lyderis tarp kitų Lietuvos universitetų.

Kaip ir pernai, VDU ženkliai pakėlė savo rodiklį pagal studentų ir darbuotojų santykį, užimdamas 371 vietą pasaulyje ir kildamas aukštyn iš praėjusiais metais skirtos 410 vietos.

Augantį VDU pripažinimą tarptautinėje erdvėje patvirtina ir gautas pakvietimas dalyvauti QS tarptautinėje aukštojo mokslo konferencijoje „QS Higher Education Summit: Europe 2024“, kuri vyks liepos 11–12 dienomis Barselonoje, Ispanijoje. VDU Komunikacijos prorektorė doc. dr. Vilma Bijeikienė konferencijoje pristatys sėkmingą, išskirtinį  VDU studijų modelį, paremtą artes liberales (laisvųjų menų) principais.

***

„QS World University Rankings“ laikomas vienu autoritetingiausių aukštųjų mokyklų vertinimo reitingų. Iš kitų reitingavimo sistemų jis išsiskiria tuo, kad stengiasi parodyti universiteto visumą – ne tik mokslo rezultatus ir produkciją, bet ir organizacijos kultūros, inovacijų, universiteto atvirumo ir prieinamumo skalę, studento santykio su dėstytojais vertinimą. Vertinant pasaulio aukštąsias mokyklas, šiame reitinge svarbiu kriterijumi taip pat laikomas tarptautinio personalo ir užsienio studentų proporcingumas: tai leidžia universitetams atsiverti tarptautiniams ekspertams ir vertinimams.

Norint patekti į „QS World University Rankings“ reitingų duomenų bazę, aukštajai mokyklai neužtenka pateikti duomenų apie save. Į reitingą universitetas įtraukiamas tik tuomet, kai jį teigiamai įvertina tam tikra procentinė akademinės ir darbdavių bendruomenės dalis. Darbdavių bei akademinės bendruomenės apklausą vykdo patys „QS World University Rankings“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.