KURSUOK platforma: kaip teikiant mokymus išvengti skaudžių klaidų?

Europos socialinio fondo agentūra informuoja – KURSUOK mokymų platformoje, sėkmingai veikiančioje nuo šių metų sausio mėnesio, jau užsiregistravo 111 mokymo paslaugų teikėjų (toliau – Teikėjų) bei patvirtintos 577 mokymosi programos. Nors gausėjantis Teikėjų bei mokymosi programų skaičius džiugina, atkreipiame dėmesį, jog ne visi Teikėjai atsakingai įgyvendina mokymus, pasitaiko klaidų, kurios gali būti lemtingos bei fiksuojamos kaip pažeidimas.  Šiai dienai, viena iš mokymosi programų, registruotų KURSUOK mokymų platformoje, buvo sustabdyta dėl užfiksuotų pažeidimų būtent mokymų įgyvendinimo procese.

„Norime pabrėžti, jog KURSUOK platformos tikslas – suteikti laisvai prieinamus ir visų pirma kokybiškus mokymus. Siekdami tai užtikrinti, taikome įvairias kokybės užtikrinimo prevencines priemones: atidžiai vertiname kiekvienos mokymosi programos turinį, stebime mokymų įgyvendinimo procesą bei vykdome mokymų stebėjimus. Jau turime vieną sustabdytą mokymo programą, kuri buvo sustabdyta dėl nekokybiško mokymų įgyvendinimo proceso, kuris neatitiko IMP sistemoje skelbiamų mokymosi programų kokybės užtikrinimo tvarkos apraše keliamų reikalavimų“, – komentuoja Edita Šaltenienė, viena iš Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro (toliau – KPMPC) specialisčių, vykdančių KURSUOK platformoje skelbiamų mokymosi programų įgyvendinimo stebėseną. E. Šaltenienė taip pat akcentuoja, jog nustatyti programos įgyvendinimo neatitikimai nėra vien tik įspėjimas – pakartotinis neatitikimų nustatymas gali baigtis Teikėjo mokymosi programos pašalinimu iš sistemos.

 

„Suprantame, jog kartais Teikėjams yra sunku identifikuoti, kas yra laikoma klaida, o kas jau laikoma pažeidimu. Dėl šios priežasties pirmą kartą nustačius programos įgyvendinimo neatitikimus, Teikėjams pateikiame pastabas, leidžiame pasitaisyti, kilus klausimams, paaiškiname, kaip tai padaryti. Visgi pakartotiniai kokybės neatitikimai KURSUOK platformoje nėra toleruojami“, – teigia E. Šaltenienė. Užfiksavus programos įgyvendinimo neatitikimą, Teikėjas, privaloma tvarka tikrinamas antrą kartą – pakartotinai užfiksavus neatitikimą, Teikėjui siunčiamas Stebėsenos protokolas, kuriame Teikėjas gali paaiškinti nustatytų neatitikimų priežastis. Po antro fiksuoto neatitikimo, stebėsenos protokolai perduodami KPMPC sudarytai komisijai, vertinančiai mokymosi programos  įgyvendinimo proceso atitikimą numatytiems reikalavimams. Komisijai priėmus sprendimą, jog mokymosi procesas vykdomas nekokybiškai, programos atvaizdavimas KURSUOK platformoje gali būti laikinai sustabdomas – tai reiškia, jog tokiu atveju nebus matomas nei Teikėjo profilis, nei jo mokymosi programos ar renkamos mokymosi programos.

 

Siekiant kokybiškai vykdyti mokymus ir išvengti klaidų, svarbu teisingai identifikuoti, kas gali būti fiksuojama kaip IMP sistemoje skelbiamų mokymosi programų kokybės užtikrinimo tvarkos aprašo neatitikimas – pažeidimas. Dažniausiai pasitaikantys neatitikimai: neveikianti ar išvis nepateikta užsiėmimų nuotolinių mokymų nuoroda, numatytu ir tvarkaraštyje paskelbtu laiku nevykstantys mokymai (nuotoliniuose mokymuose nėra nei vieno prisijungusio, kontaktiniuose mokymuose, nurodytoje vietoje ir nurodytu laiku nėra nei vieno mokymų dalyvio, įskaitant patį lektorių). Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad  vienų mokymų metu vienoje grupėje negali būti daugiau nei 30 asmenų, dėstomas programos turinys  turi sutapti su mokymų programoje nurodytu  turiniu. Tai tik keletas svarbių kokybei užtikrinti dalykų, tačiau siekiant išvengti neatitikimų, rekomenduojama dar prieš pradedant vykdyti mokymus atidžiai susipažinti su visa informacija, esančia Mokymo paslaugų teikėjams skirtoje skiltyje, o kylant klausimams ar abejonėms, visuomet galite kreiptis į KURSUOK platformos konsultantus telefonu +37070022722 arba el. paštu info@kursuok.lt .

Kursuok.lt platforma sukurta įgyvendinant projektą „Mokykis visą gyvenimą!“, kurio tikslas – skatinti suaugusiųjų mokymąsi visą gyvenimą, kuriant vieningą mokymosi visą gyvenimą informacinę sistemą ir sukuriant mokymosi galimybes. Projektą įgyvendina Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) kartu su partneriais: Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centru, Lietuvos aukštojo mokslo asociacija bendrajam priėmimui organizuoti, Nacionaline švietimo agentūra. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ bei Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.