Pagerbtas Lietuvos partizanas ukrainietis Ivanas Resekovskis

Gegužės 17 d. Anykščių r. Troškūnų kapinėse pirmą kartą iškilmingai pagerbtas Anykščių krašte žuvęs Lietuvos laisvės kovotojas ukrainietis Ivanas Resekovskis (1920–1946).

76 Troškūnų kapinėse pagerbtas žuvęs ukrainietis
Troškūnų kapinėse pagerbtas Lietuvos partizanų kovose žuvęs ukrainietis. Autoriaus archyvo nuotr.

Renginyje dalyvavo Ukrainos ambasados Lietuvoje delegacija, Anykščių rajono mero pavaduotojas Dainius Žiogelis, Lietuvos partizanas Jonas Kadžionis-Bėda, Konstantinopolio patriarchato egzarchato Lietuvoje kancleris kun. Vitalijus Mockus, Vilniaus ukrainiečių bendrijos pirmininkė Natalija Šertvytienė, LK Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, šauliai, LPKTS ir LPKTB atstovai ir kiti svečiai. Iškilmingo renginio dalyviams Lietuvos partizaninės kovos, įtraukusios ir ukrainietį, istorines aplinkybes pristatė Anykščių krašto XX a. vidurio laisvės kovų žinovas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro istorikas Gintaras Vaičiūnas.

 

1946 m. sausio 6 d., per Tris Karalius, Žerkiškių kaimo miške tarp Troškūnų ir Traupio kaimų, sovietų kareivių apsupti išdavyste pažymėtame bunkeryje žuvo trys jauni vyrai. Du iš jų vietiniai žmonės iškart pažino, tik trečiasis, šiuose kraštuose nematytas, buvo užkastas tarp kitų kritusiųjų kaip neatpažintas. Partizano vardas ir pavardė taip ir liko neįrašyta į jokius SSRS represinių struktūrų dokumentus. Niekas anuomet nepranešė, kad kartu su Algirdu Apolinaru Pūku iš Radžiūnų kaimo ir Jurgiu Mačiuliu iš Laukagalių partizanavo dar nuo karo pradžios Radžiūnuose, Pūkų šeimoje gyvenęs vokiečių karo belaisvis – buvęs Raudonosios armijos kareivis ukrainietis Ivanas Resekovskis.

 

Apie 1920-uosius gimusio jaunuolio vardą ir pavardę išsaugojo tik Pūkų šeima. Apie šeimoje pritapusį karo belaisvį iki savo gyvenimo pabaigos liudijo žuvusio Lietuvos partizano Algirdo Apolinaro brolis gydytojas Albinas Pūkas (1914–1994), ir pats pokario metais ištvėręs sovietinius lagerius. Troškūnų kapinių partizanų memoriale vienas betoninis kario kryželis simboliškai liudija ir čia amžinojo poilsio vietą radusį I. Resekovskį. Ant šio kryželio nuo šiol švytės juvelyro Roberto Matiuko sukurtas Ukrainos simbolis – mažasis herbas trišakis.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.