Pasauliniai QS universitetų reitingai: VU kilo daugiau kaip 30 pozicijų, pagal įsidarbinimo rodiklį – 105 pasaulyje

Naujame QS universitetų reitinge Vilniaus universitetas (VU) pakilo daugiau kaip trisdešimt pozicijų. VU užima 439 vietą ir išlieka akivaizdžiu lyderiu Lietuvoje. Šiemet reitinguose įvertinta kaip niekad daug – virš 5000 – aukštojo mokslo institucijų globaliu mastu.

Rekordiškai gerėjo ir VU absolventų įsidarbinimo rodiklis: lyginant su pernai metų duomenimis, jis kilo per 220 pozicijų iki 105 vietos. Šis rodiklis atspindi institucijų gebėjimą užtikrinti aukštą absolventų įsidarbinimo lygį ir jų įtaką savo profesinėse srityse.  Be to, išskirtinai gerai įvertintas VU studentų ir akademinio personalo santykis, leidęs šioje kategorijoje pasiekti 168 poziciją. Pastarasis rodiklis siejamas su didesniu dėstytojo dėmesiu studentui.

„Didžiuojuosi, kad Universitetui pavyko sustiprinti pozicijas pasauliniame reitinge. Ypač džiugina tai, kad padarėme ryškią pažangą absolventų įsidarbinimo rodikliuose bei išskirtinai gerai įvertintas studentų ir akademinio personalo santykis. Tai parodo, kad mūsų įsipareigojimas kurti žmogišką ir šiltą santykį bendruomenėje pamatuojamas ir reitingų sėkme“, – sako VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

VU taip pat atsidūrė ir tvariausių pasaulio universitetų gretose. Neseniai QS reitinguose atsiradusiame tvarumo vertinime per 176 vietas kilęs VU užsitikrino 471 poziciją.

Be tvarumo, nacionalinių aukštųjų mokyklų atžvilgiu, VU gerai įvertintas pagal tokius indikatorius kaip tvarumas, akademinė reputacija, darbdavių reputacija, įsidarbinimo rodiklis, studentų ir akademinio personalo santykis, tarptautinių mokslinių tyrimų tinklas.

 

Mokslinių tyrimų tinklo indikatorius – sąlyginai naujas kriterijus reitinguose, įtrauktas tik 2022 m., atspindi atskirų tarptautinių partnerių (aukštojo mokslo institucijų) iš skirtingų šalių skaičių ir kokybę. Šioje kategorijoje VU reitinguotas kaip 398-tasis pasauliniu mastu.

Darbdavių vertinimo kategorijoje VU užima 405 vietą. Šis rodiklis reprezentuoja, kaip tarptautiniai darbdaviai vertina ugdomus absolventus. Aukštą poziciją (472 vieta) VU išlaiko ir pagal akademinę reputaciją. Pagal šį rodiklį vertinama institucijų ir jų programų reputacija, prašant išorės akademinių ekspertų nominuoti universitetus pagal jų sritį.

Sudarant QS pasaulio universitetų reitingus, aukštojo mokslo institucijos iš viso vertinamos pagal aštuonis kriterijus: akademinę reputaciją (Academic Reputation), reputaciją tarp darbdavių (Employer Reputation), mokslinių darbų citavimo rodiklį (Citations per Faculty), studentų ir dėstytojų skaičiaus santykį padaliniuose (Faculty Student), užsienio dėstytojų dalį (International Faculty), universiteto tarptautinį tyrimų tinklą (International Research Network), užsienio studentų skaičių (International Students) ir tvarumą (Sustainablity).

2024 m. QS reitinguose įvertinta 5663 institucijų iš 106 pasaulio valstybių, iš jų 21 institucija reitinguotos pirmąkart.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.