VDU politologai: Lietuvos jaunimo įtaka politikoje – vis didesnė

„Pastaruoju metu Lietuvos politinės partijos stipriai atjaunėjo. Tai parodė paskutinieji savivaldos rinkimai ir prasidedanti Seimo rinkimų kampanija. Partijos šalia savo veiklos vysto jaunimo organizacijas ir ruošia sau būsimus partinius veikėjus. Be to, Seimas priėmė įstatymą dėl galimybės steigti idėjų kalves šalia partijų ir dauguma partijų tuo pasinaudojo. Šiose idėjų kalvėse matome daug jaunų veidų, vyksta daug renginių jų dėka ir tai džiugina“, – augantį jaunimo vaidmenį šalies politikoje komentuoja Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto docentas dr. Andžejus Pukšto.

Pasak jo, dauguma Europos partijų ir politinių lyderių taip pat yra gerokai jaunesni, nei anksčiau. Apskritai, aptariant tiek žemyno, tiek Lietuvos politikos ateitį netrūksta pozityvių aspektų. „Paskutiniai Europos Parlamento rinkimai parodė, kad yra vietos tradicinėms partijoms ir stabilumui. Lietuva aktyviai jungiasi prie regioninio bendradarbiavimo – esame „Nord Baltic“ aštuntuke ir Bukarešto devintuke, Trijų jūrų iniciatyvoje. Lietuvos balsas girdisi Briuselyje ir kitose sostinėse“, – pabrėžia doc. dr. A. Pukšto.

Statistika rodo, kad Europos jaunimo susidomėjimas politika nėra mažas. 2021 m. Europos Parlamento jaunimo apklausa atskleidė, jog net 87 proc. iš apklaustų 18 tūkstančių 16–30 m. amžiaus jaunuolių dalyvavo bent vienoje politinėje ar pilietinėje veikloje. Beveik pusė (46 proc.) apklaustųjų balsavo vietiniuose, nacionaliniuose arba ES lygmens rinkimuose. Politologė, VDU docentė dr. Ingrida Unikaitė-Jakuntavičienė atkreipia dėmesį, kad panašiai solidus jaunimo aktyvumas buvo ir pastaruosiuose Lietuvos Prezidento rinkimuose – šiemet jų pirmajame ture balsavo net 49 proc. jaunų žmonių.

„Lietuvos jaunimas, kaip ir daugelio kitų šalių, dažnai nuvertina savo galimybes ir įtaką, galvodamas, kad per mažai išmano, ir dažnai palikdamas spręsti politikos klausimus vyresniems. Tačiau ta jaunimo dalis, kuri domisi politika, yra tikrai aktyvi ir nevyriausybiniame sektoriuje, ir politinėse organizacijose, ir rinkimuose“, – paaiškina docentė.

Domėjimasis politika – neatskiriama gyvenimo dalis

Mokslininkų teigimu, domėjimasis politika yra neatskiriama gyvenimo šiuolaikinėje visuomenėje dalis: balsavimu išrinktų politikų sprendimai daro tiesioginę įtaką mūsų kasdienybei, lemia mokesčių dydį, migracijos, vizų politiką, sveikatos apsaugos sistemos kokybę, švietimo galimybes, ekologiją ir daug kitų aspektų.

„Be to, politiškai aktyvūs ir informuoti piliečiai gali daryti spaudimą valdžiai, kad būtų įgyvendintos reikalingos reformos ir sprendžiamos aktualios problemos. Tai padeda visuomenei progresuoti ir tobulėti. Domėdamiesi politika, mes prisidedame prie stipresnės, sąmoningesnės ir teisingesnės visuomenės kūrimo“, – apibendrina doc. dr. I. Unikaitė-Jakuntavičienė.

Padidinti jaunimo ir likusios visuomenės susidomėjimą politiką galima įvairiais būdais – pavyzdžiui, aktyvesniu švietimu, įtraukiant politikos mokslų ir pilietiškumo dalykus į mokyklų programas, taip pat – paaiškinant politinius procesus paprastai, naudojant šiuolaikiškas priemones, tokias kaip virtualūs debatai ar interaktyvūs žaidimai. Ne mažiau čia svarbūs ir universitetai.

„Domėjimąsi politika skatina tiek vyriausybinės, tiek nevyriausybinės institucijos. Taip pat Europos Sąjungos institucijų atstovybės ir padaliniai. Didelis vaidmuo čia priklauso švietimo įstaigoms, tarp jų – universitetams. Vytauto Didžiojo universitetas yra šiame kontekste puikiu pavyzdžiu“, – pastebi doc. dr. Andžejus Pukšto, pažymėdamas, kad VDU pernai kartu su partneriais iš JAV organizavo konferenciją, skirtą Baltijos regiono studijoms ir tyrimams, o jo vykdomos politikos mokslų srities studijos – išskirtinės.

VDU Politikos studijos: „Mąstyk globaliai, veik lokaliai“

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete siūloma Politikos studijų bakalauro programa šiemet atsinaujina. Anksčiau žinoma kaip Politikos mokslų studijų programa, nuo šiol ji suteiks galimybę studentams pasirinkti vieną iš trijų konkretesnių specializacijų: Tarptautinės politikos ir vystymo, Politikos mokslų ir lyderystės arba Pasaulio politikos ir ekonomikos. Specializacijomis siekiama studentams padėti išsirinkti konkrečią dominančią politikos mokslų sritį, su kuria jie sieja savo karjerą.

„Tiek versle, tiek švietime aktualus kaip niekada lieka šūkis „Mąstyk globaliai, veik lokaliai“. Iš vienos pusės, studentai turi pažinti tarptautinius santykius ir globalią politiką, iš kitos – jie privalo turėti tam tikrą specializaciją ir gilintis į vieną ar kitą sritį, nes visko išmokti neįmanoma“, – akcentuoja doc. dr. A. Pukšto.

Anot jo, VDU išsiskiria iš kitų tuo, kad suteikia itin platų išsilavinimą, studentai gali patys susidaryti savo tvarkaraštį, papildyti specialybės dalykus juos dominančiomis kitų sričių disciplinomis, gilinti kalbų, verslumo ir įvairias kitas žinias bei įgūdžius. Todėl baigusieji šias studijas įsidarbina pačiose įvairiausiose vietose.

„Vytauto Didžiojo universitetas, skirtingai nuo profesinių mokyklų ir kai kurių kitų aukštųjų mokyklų, suteikia itin platų išsilavinimą, todėl mūsų absolventai dirba Lietuvos valstybės institucijose, diplomatijoje, savivaldybėse ir tarptautinėse organizacijose. Taip pat – nevyriausybinėse organizacijose, versle, žiniasklaidoje“, – pažymi doc. dr. A. Pukšto.

Pašnekovų teigimu, nors Politikos studijų programa pakeitė pavadinimą, tačiau jos išskirtinės savybės išliko: tai aukštos kvalifikacijos politikos mokslų dėstytojai, tarpdiscipliniškumas – prie politikos mokslų dėstymo priderinant ekonomiką, socialinius, humanitarinius ir kitus mokslus, taip pat – tarptautiškumas, išskirtinės galimybės mokytis užsienio kalbų, dalyvauti mainų programose ir išvykti į užsienio universitetus.

Pasirinkimo laisvė ateina su atsakomybe

Tarp VDU politikos mokslų bakalauro studijas baigusių absolventų – Seimo nariai, europarlamentarų padėjėjai, ministrai, taip pat – įvairių tarptautinių institucijų, organizacijų, idėjų kalvių darbuotojai. Vienas iš jų, Andrius Sankauskas, šiuo metu dirba Lietuvos Respublikos komercijos atašė Pietų Korėjoje. Šiame darbe, nuolat bendradarbiaujant su tarptautiniu verslu, reikalingas lankstumas, gebėjimas prisitaikyti, platesnis požiūris. Visa tai, pasak pašnekovo, jam suteikė studijos VDU, leidžiančios savarankiškai susidėlioti savo paskaitų tvarkaraštį, rinktis norimus dalykus greta specialybės ir plėsti kompetencijas įvairiose srityse.

„Pasirinkimo laisvė ateina su tam tikra atsakomybe, nes tu pats susidėlioji savo ateities planą. Be to, čia siūlomos gretutinės studijos, kurios leidžia susikurti dar platesnį savo kaip būsimo specialisto profilį: pavyzdžiui, greta politikos mokslų studijuoti ekonomiką“, – paaiškina A. Sankauskas, papildydamas, jog didelę naudą studijuojant universitete turėjo ir galimybės išvykti į užsienį pagal mainų programas, taip pat – atlikti praktiką tarptautinėse organizacijose, pamatyti jų veiklą iš vidaus.

„Labai svarbu ir kalbos, tarptautiškumas. Mano darbe reikia gebėti bendrauti su skirtingų kultūrų žmonėmis. Tokie kultūriniai šokai vieniems yra priimtini, o kitiems sunkiau prisitaikyti. Pasinaudojus universiteto galimybėmis, gali maksimaliai praplėsti savo akiratį. Būtent tarptautinė komunikacija man buvo svarbiausias universiteto suteiktas dalykas, kurį aš naudoju savo darbe“, – pažymi LR komercijos atašė Pietų Korėjoje.

Studijos suteikė sparnus: padėjo įsidarbinti Europos Parlamente

Kita šios studijų programos absolventė, europarlamentaro Petro Auštrevičiaus padėjėja Dovilė Šukytė pasakoja, kad būtent minėtas VDU lankstumas jai padėjo įsidarbinti Europos Parlamente – vienoje didžiausių demokratinių asamblėjų pasaulyje.

„Studijos VDU Politikos mokslų ir diplomatijos institute, dabar fakultete, padėjo pamatus mano profesinei veiklai. Nors tiksliau būtų sakyti, suteikė sparnus! VDU laisvųjų menų tradicija, kai studentas šalia privalomų pasirinktos mokslo krypties dalykų gali laisvai rinktis papildomus jį dominančius dalykus, leidžia išpildyti savo norus, atrasti nauja ir užmegzti ryšius su studentais iš kitų fakultetų“, – pabrėžia D. Šukytė.

„Tiek dirbdama Lietuvoje, Rytų Europos studijų centre, tiek šiuo metu Europos Parlamente palaikau ryšius ir mielai įtraukiu VDU akademikus į analitines diskusijas, kuriose jų įžvalgos ir patirtis neįkainojamos. Taip pat, VDU studentai yra vieni geriausių stažuotojų, kuriuos esu turėjusi“, – sako pašnekovė, prisimindama, jog ir studijų laikais jai itin patiko draugiška universiteto bendruomenė, šiltas bendravimas su dėstytojais.

VDU privalumas – lankstumas ir tarpdiscipliniškumas

VDU politikos mokslų studijas baigusi Inga Samoškaitė šiandien – didžiulės JAV idėjų kalvės „Atlantic Council“, kuriai priklauso 900 ekspertų iš viso pasaulio, darbuotoja. Ji taip pat pabrėžia, kad prie jos karjeros sėkmės neabejotinai prisidėjo sprendimas studijuoti šią studijų programą.

„Jeigu ne VDU ir jo lankstumas, aš turbūt nebūčiau dabar „Atlantic Council“, kuris yra vienas lyderiaujančių analitinių centrų ne tik JAV, bet ir matomas visame pasaulyje. Dar studijų metu galėjau ir dirbti, ir save realizuoti. Dėstytojų supratingumas ir pagalba buvo didelė dalis to, kodėl aš dabar esu ten, kur esu. Kaip žinome, kiti universitetai gali ne taip lanksčiai žiūrėti“, – galimybę suderinti darbą ir studijas išskiria I. Samoškaitė.

Absolventė tikina, jog studijuodama VDU politikos mokslus ji įgijo svarbius įgūdžius, reikalingus dabartiniame darbe – tokius kaip gebėjimas dėstyti mintis, rašyti analitinius darbus, kurie yra jos darbo kasdienybė. Be to, pravertė ir studijų metu turėta galimybė gilinti verslumo įgūdžius VDU Verslumo akademijoje, šiandien žinomoje „Minded“ vardu.

„Amerikietiškos idėjų kalvės (angl. think tank) taip funkcionuoja, kad tu turi turėti ir verslumo gyslelę, nes turi veikloms rasti finansavimą – tad VDU suteiktas tarpdiscipliniškumas yra labai naudingas iki šiol“, – pastebi I. Samoškaitė.

Tikroji universiteto dvasia: abipusė pagarba ir nepatogios temos

VDU politikos mokslų alumnas Lukas Fabijonavičius, Inovacijų agentūros „ICT Lab“ skyriaus koordinatorius, pažymi, jog jam taip pat studijos šiame universitete paliko įspūdį kaip pasižyminčios išskirtine laisve, lyginant su kitomis aukštosiomis mokyklomis. Pavyzdžiui, studijų metu įsiminė abipusiai pagarbios diskusijos su dėstytojais, kurie patys skatino debatuose aptarinėti nepatogias temas.

„Tai tikrasis universiteto principas. Artes Liberales nevertė „kalti“ didžiulių kiekių informacijos, o padėjo suformuoti mąstančią asmenybę. Iš universiteto pasiėmiau ir daviau tiek, kiek norėjau. VDU man paliko įspūdį kaip universitetas asmenybėms. Be to, būtent VDU dėka pavyko išvykti į JAV ir ten dirbti tyrimų centre CEPA, o susikrautos kompetencijos leido sugrįžti ir kurti Lietuvai“, – šiltų žodžių universitetui negaili absolventas, kurio teigimu, jo dabartinė darbovietė, Inovacijų agentūra, pasižymi panašiomis vertybėmis – irgi yra atvira idėjoms ir savo žmonėms leidžia veikti laisvai vardan savo išsikeltos misijos.

VDU Politikos studijos: Politikos mokslai ir lyderystė

VDU Politikos studijos: Pasaulio politika ir ekonomika

VDU Politikos studijos: Tarptautinės politikos ir vystymo studijos

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.