Vilniaus universitetas įteiks dar 41 atminties diplomą pagerbdamas okupacijos metais iš jo pašalintus asmenis

Birželio 28 d. 15.00 val. Šv. Jonų bažnyčioje simboliniais atminties diplomais bus iškilmingai pagerbtas dar 41 nuo totalitarinių režimų nukentėjęs ir iš Vilniaus universiteto (VU) daugiau kaip prieš 80 metų pašalintas jo bendruomenės narys.

Šiuo metu jau rasti ir atminties diplomais pagerbti 259 asmenys, gyvenantys ne tik Lietuvoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, Izraelyje, Lenkijoje, Prancūzijoje.

„Jau aštuntą kartą renkamės išreikšti pagarbą ir simboliškai grąžinti į Vilniaus universiteto bendruomenę okupacinių režimų veikos ir vietos talkininkų pašalintus universiteto narius. Tai lyg pradelstas svajonės ir vilčių simbolinis grąžinimas. Šiemet, kaip ir ankstesnių atminties diplomų įteikimų metu, matome džiuginančią tendenciją – nors pašalintieji studentai ir darbuotojai retai patys grįžta tęsti studijų, jų vaikams ir vaikaičiams istoriškai skirtingus pavadinimus sovietmečiu ir šiandien turėjęs Vilniaus universitetas buvo ir yra pirmasis studijų pasirinkimas. Šeimose įsivyravęs atlaidumas, istorinių aplinkybių okupacijos sąlygomis neišvengiamumo supratimas ir universitetinio išsilavinimo siekis“, – sako istorinės iniciatyvos pradininkė, istorikė prof. Jurgita Verbickienė.

Šiemet tris atminties diplomus VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas teikia okupaciniu laikotarpiu neteisybę patyrusių VU studentų ir darbuotojų giminaičiams. Istorijos–filologijos fakulteto dėstytojo Jono Kruopo diplomą atsiėmė jo dukra Laima Kruopaitė Burneikienė, Ekonomikos fakulteto studentės Adelės Žemaitytės-Čepelienės – jos anūkas Emilijus Žilinskas, o Istorijos–filologijos fakulteto dėstytojo Dmitrijaus Kopelmano diplomas bus įteiktas jo sūnui Henry Kopelman-Gidoni.

 

Dažniausiai apie buvusius VU bendruomenės narius, dėl totalitarinių režimų netekusius galimybės dirbti arba studijuoti VU, praneša jų giminaičiai, artimieji, kurso draugai, bendradarbiai.

Šiais metais susidomėti buvusios VU studentės A. Žemaitytės-Čepelienės atveju ir pradėti istorinį tyrimą paskatino jos anūko E. Žilinsko kreipimasis. Apie istorinę VU iniciatyvą jis sužinojo visai atsitiktinai – prieš metus savo mokslų baigimo šventėje laukdamas, kada jam bus įteiktas VU medicinos studijų baigimo diplomas.

„Tądien Šv. Jonų bažnyčioje stebėjau kartu vykstančią iškilmingą atminties diplomų įteikimo ceremoniją ir prisiminiau savo brangią močiutę, kuri, priešingai nei aš, galimybės pabaigti Vilniaus universitetą tuo metu neturėjo. Todėl šiandien man be galo džiugu, kad mano močiutei skirtas simbolinis atminties diplomas, kuris, mano supratimu, net ir po jos mirties labai gražiai įprasmina močiutės jaunystės svajonę baigti universitetą ir būti jo bendruomenės dalimi“, – sako A. Žemaitytės-Čepelienės anūkas Emilijus.

 

Kitų 38 asmenų, kuriems skirti atminties diplomai, pavardės bus garsiai perskaitytos ceremonijos metu, o jų diplomai perduoti į VU muziejų, nes nei pačių nominantų, nei jų giminaičių rasti nepavyko.

Prieš aštuonerius metus įsteigtas VU atminties diplomas yra VU istorijoje buvusių klaidų pripažinimo simbolis, pagarbos neteisybę patyrusiems buvusiems bendruomenės nariams ženklas. Šis diplomas ir vieša jų teikimo ceremonija yra istoriniu tyrimu paremtos iniciatyvos „Grįžtanti atmintis“ dalis. Pagrindinis šios istorinės iniciatyvos tikslas – įvertinti totalitarinių režimų poveikį VU bendruomenei, atrasti nuo tokių režimų nukentėjusius asmenis ir simboliškai grąžinti juos į VU bendruomenę.

Šiandien į atminties diplomą galėtų pretenduoti daugiau kaip tūkstantis žmonių: lietuviai, lenkai, žydai. Okupacijos metais jiems nebuvo leista dirbti arba studijuoti universitete vien dėl jų tautybės, pažiūrų, nelojalumo režimui, socialinės kilmės, pačių ar giminių tremties, ryšių su Lietuvos partizanais ir rezistentais.

VU kviečia asmenis, kurie dėl politinių režimų po 1940 m. birželio 15 d. buvo pašalinti iš VU, arba tuos, kurie savo aplinkoje pažinojo tokių žmonių, teikti užklausas el. paštu info@memory.vu.lt arba pildyti anketą dėl asmenų pagerbimo atminties diplomu.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.