Vilniaus universiteto studentai kviečia visuomenę į mokslo populiarinimo renginius

Gegužės 31 d. startuoja Vilniaus universiteto (VU) studentų suburtos „Vilnius-Lithuania iGEM“ komandos renginių ciklas visuomenei „SynFolk“. Šių metų rudenį ši studentų komanda su savo sukurtu nauju moksliniu projektu – bakteriniais klijais – dalyvaus tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“, o vasarą pakvies Lietuvos visuomenę į švietėjiškus mokslo populiarinimo renginius.

„SynFolk“ – renginių ciklas, skirtas supažindinti visuomenę su mokslo stebuklais, sujungiant senovės mitologiją ir šiuolaikines žinias. Šie nemokami renginiai ne tik papasakos lankytojams, kaip su mokslu susiduriama kasdienybėje, bet ir primins apie seniai pamirštus arba net negirdėtus baltų dievus (pvz., Medeiną, Rūgutį, Žemyną, Saulę) bei jų svarbą mūsų kultūrai. Įvairiose VU studentų vasarą organizuojamose parodose, dirbtuvėse, mugėse ir diskusijose bus brėžiamos paralelės tarp senovinių baltų dievų mokymų ir dabartinio mokslo inovacijų.

Gegužės 31 d. renginių ciklas prasideda paroda VU Idėjų observatorijoje. Interaktyvioje parodoje, pavadintoje lietuvių miškų deivės Medeinos vardu, bus rodoma, kaip atsirado klijai ir kokius pokyčius jie atnešė į žmonių gyvenimą. Žmonės, gyvenę harmonijoje su gamta, pradėjo naudoti klijus visur: amatininkystėje, statybose, drabužių pramonėje, technologijose ir kasdieniame gyvenime. Ši naujovė pakeitė ne tik žmonių įpročius, bet ir pačią gamtą. „Medeina“ pasiruošusi parodyti žmonėms, kaip naudoti klijus išmintingai, su pagarba gamtai, kaip atkurti pusiausvyrą tarp technologijų ir gamtos. Ši paroda atskleis, kad naujovės gali būti naudingos, jei jos naudojamos atsakingai.

Šių metų „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda, besiruošdama tarptautiniam studentų iš viso pasaulio sintetinės biologijos konkursui, kuria inovatyvų ir aplinkai draugišką projektą „Synhesion“ – bakterinius klijus. Kasmet pasaulyje sunaudojama apie 14 mln. tonų nuodingų stiprių klijų. Klijų pramonė palieka labai didelį anglies dioksido pėdsaką. Kai kurių klijų skilimo produktai taip pat teršia aplinką. Tačiau „Vilnius iGEM“ komanda tvirtina, kad vandens telkiniuose egzistuoja bakterijos, kurios savo gyvenimo ciklo metu tam, kad prisitvirtintų prie akmenų ir kitų paviršių, naudoja cukrus – polisacharidus, kurie pasižymi išskirtinėmis lipniomis savybėmis, leidžiančiomis sukurti tvarius ir saugius aplinkai klijus. Studentai, pasitelkę gamtos išteklius, kuria naują ekologišką alternatyvą, galingesnę už chemiškai gaminamus klijus.

Šią parodą galima aplankyti nuo gegužės 31 iki birželio 21 d. VU Idėjų observatorijoje (M. K. Čiurlionio g. 29). Parengta pagal VU pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.