KTU mokslininkai sukūrė unikalią medžiagą, tinkamą naujos kartos saulės elementų gamybai

Mokslininkai iš Kauno technologijos universiteto (KTU) Organinės chemijos laboratorijos sukūrė medžiagą, kuri gali tapti daug pigesne alternatyva, nei šiuo metu hibridinių saulės elementų gamybai naudojamos medžiagos. Naujosios organinių puslaidininkių medžiagos efektyvumą patvirtino Šveicarijos federalinis technologijos institutas Lozanoje, o paskelbtas straipsnis buvo priskirtas 5 procentams svarbiausių žurnalo „Angewandte Chemie International Edition“ straipsnių. Šis žurnalas – vienas iš pagrindinių ir įtakingiausių chemijos žurnalų pasaulyje.

 

„Mūsų sukurta medžiaga yra žymiai pigesnė, o jos sintezės procesas yra ne toks sudėtingas, nei dabar naudojamų analogiškų medžiagų. Be to, mūsų medžiaga turi labai panašų saulės energijos konvertavimo į elektros energiją efektyvumą. Tai reiškia, kad mūsų puslaidininkiai turi panašias savybes į žinomų alternatyvų, tačiau yra daug pigesni“, teigia profesorius Vytautas Getautis, mokslinių tyrimų grupės, susintetinusių šią medžiagą, vadovas.

Patys saulės elementai iš organinių puslaidininkių, sukurtų KTU mokslininkų, buvo pagaminti ir išbandyti institute Lozanoje.

Bandymai davė puikius rezultatus: jų efektyvumas buvo 16,9 procentų. Kol kas pasaulyje yra atrasti tik keli organiniai puslaidininkiai, suteikiantys tokį aukštą saulės elementų efektyvumą.

 

Ši medžiaga bus naudojama ateities saulės elementų gamyboje. Kol kas beveik visi saulės elementai yra gaminami iš neorganinių puslaidininkių. Hibridiniai, pusiau organiniai saulės elementai vis dar kuriami ir tobulinami įvairiuose mokslinių tyrimų centrų visame pasaulyje.

KTU ir Šveicarijos federalinis technologijų institutas Lozanoje registravo šią medžiagą ir jos gamybos būdą Europos patentų biure.

 

„Tai, kad mūsų darbas pateko tarp 5 procentų svarbiausių publikacijų viename iš įtakingiausių chemijos žurnalų, yra didelis pasiekimas mūsų mokslininkų pasiekimas. O ateityje patentas, įregistruotas kartu su partneriais, tikimės, atneš pelno universitetui“, sakė profesorius V. Getautis.

 

vytautas_getautis_ir_komanda

Vytautas Getautis su KTU chemikų komanda

 

Šaltiniai:

Science Daily

Methoxydiphenylamine-Substituted Carbazole Twin Derivative: An Efficient Hole-Transporting Material for Perovskite Solar Cells, Angewandte Chemie International Edition

DOI: 10.1002/anie.201504666

Paul Gratia, Artiom Magomedov, Dr. Tadas Malinauskas, Dr. Maryte Daskeviciene, Dr. Antonio Abate, Dr. Shahzada Ahmad, Prof. Dr. Michael Grätzel, Prof. Vytautas Getautis and Prof. Dr. Mohammad Khaja Nazeeruddin

 

 

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.