Tyrėjai kuria antimagnetinį apsiaustą

Panašu, jog staiga prasidėjęs nematomųjų įrenginių kūrimo bumas kaip reikiant suteikė Ispanijos tyrėjams peno apmąstymams, mat šie sugalvojo prietaisą, kuris, kaip teigiama, gali izoliuoti magnetinius laukus, sklindančius iš talpyklos, bei apsaugoti šią nuo išorinės detekcijos. engineerscrePublikavę savo darbo rezultatus arXiv, tyrėjai naująjį įrenginį linkę pakrikštyti ne nematomojo, o labiau antimagnetinio prietaiso vardu.

Alvaras Sančezas (Alvaro Sanchez) kartu su kolegomis iš Autonominio Barselonos universiteto sumodeliavo daugiasluoksnę talpyklą, sudarytą iš skirtingų metamedžiagos (medžiagos, neaptinkamos natūraliai gamtoje, todėl jos sukuriama taip, kad pasižymėtų tam tikromis elektromagnetinėmis savybėmis) rūšių, kuri, pasak tyrėjų, yra pakankamai paprasta, kad ją būtų galima realiai gaminti. Mokslininkų tyrimas remiasi 2008 metų Džonio Pendrio (John Pendry), mokslininko, kuris pirmasis sukūrė praktinį nematomąjį apsiaustą, darbu.

 

Naujajame modelyje pirmasis sluoksnis turėtų būti padarytas iš superlaidžios magnetinės medžiagos, kurios dielektrinė skvarba (pasipriešinimas, aptinkamas esant elektriniam laukui) lygi nuliui. Vidurinysis sluoksnis būtų suformuotas iš izotropinės feromagnetinės medžiagos, kurios magnetinė skvarba (medžiagos įgyjamo magnetizmo laipsnis) būtų pastovi. Išorinis sluoksnis būtų sudarytas iš medžiagos, pasižyminčios anizotropijos konstanta visomis kryptimis.

 

Gautasis rezultatas yra sluoksniuota danga, kuri paslėptų viduje esančio objekto magnetizmą nuo išorinio pasaulio, tuo pačiu neleisdama išorėn ištrūkti bet kokiam magnetiniam laukui. Tyrėjų komanda dar nebandė sukonstruoti savo antimagnetinio apsiausto, tačiau kompiuterinis modeliavimas rodo, jog įrenginys sugebėjo paslėpti praktiškai visą spinduliuojamą magnetizmą. Mokslininkai yra įsitikinę, jog jeigu tokį įrenginį pavyktų iš tikrųjų pagaminti, jis itin praverstų žmonėms, turintiems širdies stimuliatorius arba klausos aparatus, mat tuomet šiuos būtų galima tirti naudojant magnetinio rezonanso skenerius arba kitą magnetinę įrangą.

 

Tyrėjai taip pat pažymi, jog nepaisant to, kad jų sukurtajame modelyje buvo naudojamas mažas cilindro formos objektas, jie įsitikinę, jog jeigu pavyktų sukonstruoti tikrus įrenginius, šie galėtų būti bet kokios formos.

 

PhysOrg

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.