Algimantas Mudėnas – žymus XXI amžiaus Lietuvos chirurgas

Algimantas Mudėnas gimė 1949 m. balandžio 4 d. Vilniuje. 1973 m. baigęs Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, dirbo Pakruojyje, Varėnoje, nuo 1975 m. – Vilniaus klinikinėje ligoninėje. Nuo 1979 m. dirba Vilniaus universiteto Onkologijos institute.
2009 m. balandžio 4 d. Vilniaus Onkologinio instituto Krūties chirurgui Algimantui Mudėnui sukako 60 metų. Jubiliejaus proga Sporto departamentas apdovanojo gydytoją aukso medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui“.

mudenas
Vilniaus Onkologinio instituto chirurgas Algimantas Mudėnas. Arvydo Ovsenkos nuotrauka

Pirmąjį savo aukso medalį A. Mudėnas iškovojo prieš 46 metus. Tuomet jis atstovavo Vilniaus „Delfino“ komandai ir tapo Lietuvos suaugusiųjų čempionu. Tai buvo svarbus įvykis gydytojo gyvenime. Vėliau ne vieną kartą ant kaklo puikavosi medaliai, tačiau pergalės nepaliko tokio didelio įspūdžio kaip šalies čempionatas. Smagūs buvo Vilniaus ir Kauno vandensvydininkų mačai – prisimena gydytojas. Vandensvydis buvo pomėgis, gyvenimo būdas, o gydytojo pašaukimas atėjo studijuojant ir dirbant.
Algimantas Mudėnas – stebėtino sportinio ilgaamžiškumo pavyzdys. Jau įžengęs į penktą dešimtį gydytojas žaidė už Vilniaus „Baltic – Amadeus“ komandą, ne kartą tapo Lietuvos vandensvydžio čempionato prizininku, o vandensvydžio veteranų varžybose žaidžia ir dabar.

Intensyvus Algimanto Mudėno mokslinis-tiriamasis darbas vėžio profilaktikos, krūties navikų diagnostikos ir gydymo srityse. 2006 m. Nr. 4 žurnale „Lietuvos chirurgija“ buvo publikuotas Algimanto Mudėno ir bendraautorių straipsnis „Nepiktybinių krūties navikų diagnostika ir gydymas“, jame pateikti sergančių nepiktybiniais krūties navikais klinikiniai duomenys, aprašyta jų diagnostika ir gydymas.
2011 m. VII Azijos šalių onkologų metinėje konferencijoje Honkonge didelio susidomėjimo ir daug klausimų sulaukė pristatytas Algimanto Mudėno, Sauliaus Bružo ir bendraautorių pranešimas „Piktybiniai krūties filoidiniai navikai“.

„Apibendrinome beveik trijų dešimtmečių kelių kartų Vilniaus universiteto onkologijos instituto onkologų patirtį gydant krūties filoidinius navikus“, – pasakė pranešimą pristatęs Krūtų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vyr. ordinatorius Algimantas Mudėnas. Tai labai reti, kartais ir gėrybinių krūties navikų fibroadenomų išsivystantys navikai. Serga įvairaus amžio, daugiausia jaunos moterys.
Pasak A. Mudėno, šį kartą Azijos šalių onkologų konferencijoje buvo nagrinėjami įvairūs onkologijos klausimai, tačiau paskaitose ir pranešimuose daugiausia buvo analizuojami naujausi krūties vėžio gydymo metodai.
Algimantas Mudėnas dalyvavo tarptautinėse onkologų konferencijose Australijoje, Malaizijoje, Vokietijoje, Rusijoje.

Krūties vėžys Lietuvoje yra dažniausia moterų onkologinė liga bei viena iš pagrindinių moterų mirties nuo vėžio priežaščių. Krūties vėžiu per metus mūsų šalyje suserga 1 500 moterų. Kuo anksčiau ir tiksliau nustatyta krūties vėžio diagnozė, tuo geresnių galima tikėtis gydymo rezultatų.
Šiuo atveju gydytojo Algimanto Mudėno patirtis, mokslinė-tiriamoji bei chirurginė veikla įgauna ypatingą vertę.

Donata Kulviecaitė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.