Netekome Viliaus Algirdo Trumpjono

Lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“ praneša, kad kovo 4 d. Atlantoje (Florida, JAV) eidamas 76-uosius metus staiga mirė Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjas Vilius Algirdas Trumpjonas.

Velionis gimė 1936 m. lapkričio mėn. 30 d. Klaipėdoje visuomenės veikėjo, sportininko Viliaus Jurgio Eriko Trumpjono ir Martos Marijos Skūdytės-Trumpjonienės šeimoje. Nacių policijos įsakymu ištremtas iš Klaipėdos 1940 m. birželį, su šeima persikėlė į Kauną, 1941 m. pavasarį išvyko į Vokietiją, į perkeltųjų asmenų stovyklas. Naciams neleidžiant grįžti į Klaipėdą, šeima apsigyveno Luckenwalde (Brandenburgo žemė, Vokietija). Per Antrąjį pasaulinį karą su giminaičiais trumpai lankėsi Karaliaučiuje ir Klaipėdoje, 1947 m. šeima pasitraukė į Berlyną, 1948 m. – į Vakarų Vokietiją, o 1951 m. emigravo į JAV.

1955 m. Pitsburge (Pensilvanija, JAV) baigė gimnaziją, įstojo į kariuomenę ir tarnavo jūrų pėstininku iki 1975 m. – dalyvavo Kubos blokadoje, Vietnamo kare. Į Čikagą persikėlė 1975 m., baigė Ilinojaus universitetą ir dirbo naftos pramonės bendrovėje BP Amoco. Buvo išrinktas Lietuvių evangelikų liuteronų Tėviškės parapijos Čikagoje tarybos pirmininku, aktyvus Čikagos Mažosios Lietuvos lietuvių draugijos narys, nuo 1994 m. – pirmininkas, Mažosios Lietuvos Rezistencinio Sąjūdžio valdybos bei Mažosios Lietuvos fondo tarybos narys, nuo 2005 m. – pirmininkas. Buvo M. Mažvydo paminklo (pastatytas 1997 m.) Klaipėdoje statymo komiteto narys, aktyviai rinko lėšas. Savo ir artimųjų lėšomis parėmė paminklo „Šventvakarių Ėvė“ (pastatytas 1997 m.), skirto rašytojai Ievai Simonaitytei, kūrimo išlaidas. Nuo 1998 m. kasmet vyko į Karaliaučiaus kraštą, lankė mokyklas ir rėmė lietuvių kalbos kabinetus, draugijas, Mažosios Lietuvos lietuvių draugijas, savo pastangomis surinktą paramą teikė lietuvių vaikų ir jaunimo stovykloms, renginiams, šventėms, ekskursijoms po Mažąją ir Didžiąją Lietuvą, laikraščius „Naujasis varpas“, „Naujoji aušra“ ir kitiems. Klaipėdos universiteto Evangeliškosios teologijos centrui padovanojo Lietuvių enciklopedijos 1-37 tomus, talkino rengiant „Mažosios Lietuvos enciklopediją“, organizavo jos išleidimą ir platinimą.

Su žmona Danute Purvinaite-Trumpjoniene užaugino ir lietuviškoje dvasioje išauklėjo tris dukteris: Kristiną, Aldoną ir Niką-Stasę, kurių šeimos remia lietuvių išeivių bendruomenę, dalyvauja tautiniuose renginiuose, lankosi Lietuvoje. Pagerbiant V. A. Trumpjono visuomeninę veiklą, 2006 m. jis buvo apdovanotas LR ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Velionio gyvenimo ir veiklos atminimas pasiliks jį pažinojusiųjų kraštiečių ir tautiečių širdyse.

2012_06_09
Vilius A. Trumpjonas Pagėgių seniūnijos viešojoje bibliotekoje. Vytauto Kaltenio nuotrauka

Lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“