Specialus modulis plės mokslininkų žinias apie mokslo komunikaciją

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto mokslininkai, vadovaujami prof. dr. Marijos Stonkienės, paruošė specialų modulį mokslininkams, kuris suteiks trūkstamų žinių apie būdus, kaip efektyviau visuomenei pristatinėti mokslinių tyrimų eigą, jos rezultatus.

Darbai prie modulio kūrimo prasidėjo dar praėjusių metų rudenį, o dabar parengtas e. modulis bus pristatytas pagrindinėms vartotojų grupėms. E. modulio sukūrimas – dalis bendro Lietuvos mokslų akademijos projekto, kuriuo siekiama prisidėti prie mokslo rezultatų populiarinimo visuomenėje.

Vilniaus universiteto mokslininkai ne tik sukūrė, bet ir toliau tvarkys e. modulį, tobulins jį pagal gautas vartotojų pastabas, organizuos mokslininkų mokymus elektroninėje erdvėje. Sėkmingai užbaigtas modulis bus atviras ir juo naudotis galės visi besidomintys mokslininkai ir tyrėjai.

Europos Sąjungos lėšomis finansuojamu projektu siekiama ilgalaikių tikslų – didinti visuomenės susidomėjimą mokslo populiarinimo veiklomis. Vilniaus universiteto kuriamas mokslo komunikacijos modulis bus naudingas ne tik mokslininkams ir tyrėjams, bet ir artimai susijusiose srityse dirbantiems komunikacijos, reklamos, visuomenės informavimo ir kitų sričių specialistams.

Lietuvos mokslų akademijos ekspertų grupė jau yra baigusi mokslo populiarinimo sistemos studiją, kurioje konstatuota, kad Lietuvos gyventojų susidomėjimas mokslu ir technologijomis itin menkas. Siūloma valstybiniu lygiu imtis priemonių, jų koordinavimui steigti Mokslo populiarinimo centrą ir pagal Vakarų Europos šalių pavyzdį. Nors Lietuvos gyventojai domisi mokslu, tačiau vykdomos veiklos yra nepakankamos – „Eurobarometro“ tyrimų apie mokslą ir technologijas 2002–2010 m. rezultatų palyginimas liudija, kad Lietuva tarp ES valstybių užima paskutiniąsias vietas.ESF_logo

Projektas „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ įgyvendinamas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioritetą „Tyrėjų gebėjimo stiprinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas. Projekto tikslas – populiarinti mokslą visuomenėje, skatinti tyrėjų ir visuomenės dialogą. Projekto metu rengiant mokslo festivalius, šventes, kuriant vaikams ir jaunimui skirtas mokslo populiarinimo programas bei audiovizualines priemones bus siekiama sukurti ir išbandyti mokslo bei technologijų populiarinimo visuomenėje sistemas. Taip pat bus ugdomi mokslininkų komunikacijos visuomenei įgūdžiai. Šios priemonės padės siekti pagrindinio „Tyrėjų karjeros programos“ tikslo – didinti tyrėjų skaičių ir mažinti tyrėjų amžiaus vidurkį Lietuvoje. Projektą kartu su partneriais įgyvendina Lietuvos mokslų akademija.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.