Lietuviai Voluinės nacionaliniame Lesės Ukrainkos universitete

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2010 m. rudenį Voluinės nacionalinis Lesės Ukrainkos universitetas Lucke iškilmingai paminėjo 70-ąsias savo veiklos metines. Universitete veikia penki institutai, 11 fakultetų, technologijos ir verslo koledžas, muziejai, mokymo centrai ir kiti padaliniai. Plačiau apie Voluinės nacionalinį Lesės Ukrainkos universitetą rašyta „Mokslo Lietuvos“ puslapiuose (2011 m. lapkričio 11 d., Nr. 20., P. 11–12).
X tarptautinė mokslinė konferencija, skirta vienuoliams bazilijonams

2011 m. spalio 6–8 d. Lucke, minėtame universitete vyko X tarptautinė mokslinė konferencija iš ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“. Konferenciją organizavo Voluinės srities valstybinė administracija, Voluinės nacionalinis Lesės Ukrainkos universitetas, Šiaulių universitetas, Metropolito Josifo Veljamino Rutskio Filosofijos-teologijos studijų bazilijonų institutas Briuchovičiuose ir Lietuvių-ukrainiečių istorikų asociacija.
Šio ciklo konferencijas pradėjo organizuoti 2000 m. pab. Vilniuje įsikūrusi Lietuvių-ukrainiečių istorikų asociacija, į organizacinę veiklą įjungdama vis daugiau institucijų. Todėl 2001–2011 m. jau įvyko 10 ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“ konferencijų. Penkios – organizuotos Lietuvoje (2001, 2003, 2004, 2006 ir 2009 m.): Šiauliuose, Bazilionuose, Vilniuje. Ir penkios – Ukrainoje (2003 (dvi), 2005, 2007 ir 2011 m.): Lvove, Krechive ir Dobromilyje, Voluinės Volodymyre, Bučiačyje, Staro Sambire ir Lavrive, Lucke.

Ukrainoje konferencijos organizuotos vietovėse, susijusiose su Lietuva. Neatsitiktinai ir X tarptautinė mokslinė konferencija buvo organizuota Lucke – XIV a. Lucką ir aplinkines žemes valdė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino jauniausias sūnus Liubartas (1300–1383), pastatęs čia pilį, kuri iškilusi savo didingumu ir po kasmet vykdomos restauracijos vis gražėja.
Konferencijos prasidėjo šv. Mišiomis. Jas Lucko Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyno bažnyčioje aukojo aštuoni vienuoliai bazilijonai kunigai, giedojo broliai vienuoliai.

2012_07_04
Uteniškiai Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyno bažnyčioje Lucke su vienuoliais bazilijonais. Iš kairės, pirmoje eilėje: brolis Romanas (Jurijus Melnykas) OSBM, dr. Aldona Vasiliauskienė, diakonas Jeronimas (Olegas Hrimas) OSBM, Zita Mackevičienė, Anelė Araminienė, Gita Juškėnienė, Odeta Bražėnienė, br. Ambrozijus (Volodymyras Kozakas) OSBM, Jurgis Bražėnas; II eilėje: t. Pavlo (Mykolajus Krečunas) OSBM, t. Polykarpas (Volodymyras Martseliukas) OSBM, t. Terentijus (Vasilijus Capčiukas) OSBM, t. Augustinas Babiakas, t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM, t. Pavlo (Olegas Fedusivas) OSBM ir t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM.

Iškilmingame konferencijos atidarymo posėdyje (vadovavo prof. Svet-lana Gavriliuk) dalyvius sveikino Voluinės srities administracijos vidaus politikos skyriaus vadovas Andrijus Melnykas, Šiaulių universiteto prorektorius prof. Donatas Jurgaitis, Metropolito Josifo Veljamino Rutskio filosofijos-teologijos studijų bazilijonų instituto Briuchovičiuose rektorius dr. t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM, Voluinės nacionalinio Lesės Ukrainkos universiteto prorektorė prof. Svetlana Gavriliuk, Černivcų nacionalinio J. Fedkovičiaus universiteto prof. Jurijus Makaras ir Lietuvių-ukrainiečių asociacijos prezidentė dr. Aldona Vasiliauskienė. Kalbėjusieji džiaugėsi konferencijų, pasiekusių ir universitetą Lucke, ciklu. Prof. S. Gavriliuk pasidžiaugė, kad pranešimų medžiaga parengti mokslo straipsniai bus išspausdinti Universiteto leidžiamame mokslo darbų leidinyje.
Šiaulių universiteto prorektorius prof. Donatas Jurgaitis įteikė padėkos raštus už už mokslinių-kultūrinių ryšių stiprinimą, pagalbą organizuojant konferencijas. Dr. A. Vasiliauskienei įteiktos padėkos, pasirašytos Voluinės srities gubernatoriaus Boriso Petrovičiaus Klimčiuko ir Voluinės nacionalinio Lesės Ukrainkos universiteto rektoriaus prof. Ihorio Jaroslavičiaus Kocano.

Pranešimai

Konferencijoje mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Italijos, Baltarusijos ir Ukrainos perskaitė 23 pranešimus. Penkis pranešimus parengė tėvai bazilijonai.
Pranešimai skaityti penkiuose posėdžiuose: „Lietuva ir Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“ (pirmininkavo dr. t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM ir prof. Ihoris Skočilias); „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino ugdymo tradicijų pagrindai“ (dr. Aldona Vasiliauskienė ir prof. Leonidas Timošenko); „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas XVI–XVIII a.“ (prof. Volodymyras Osadčyj ir dr. Irena Vodznianovska); „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas XIX–XX a. pradžioje“ (prof. Michailas Dovbyščenko ir doc. dr. Oksana Karlina) ir penktas posėdis „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas atskirų vienuolynų istorijoje“ (dr. Valentina Los ir dr. Olena Filatova).
Lietuvai atstovavo t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM pranešimas „Vilnius – Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino lopšys“, prof. D. Jurgaitis – pranešimas „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas – mokslinių ryšių tarp Lietuvos ir Ukrainos aukštųjų mokyklų atgaivinimo iniciatorius“, dr. A. Vasiliauskienė – „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino konferencijos: švietėjiška veikla“ ir „Mokslo Lietuva“ redaktorius G. Zemlickas, dalyvavęs beveik visose šiam ciklui skirtose konferencijose ir Lietuvoje, ir Ukrainoje.
Konferencijoje daug dėmesio skirta žymiems vienuoliams bazilijonams: ordino kūrimo iniciatoriui ir dvasiniam vadovui šv. Juozapatui (Ivanui Kuncevičiui, 1580–1623), jo aktyviausiam bendradarbiui Josifui Veljaminui Rutskiui (1574–1637), metropolitui Andriejui Šeptyckiui (1865–1944). Tyrinėta bazilijonų pastoracinė, leidybinė, švietėjiška veikla atskirais istoriniais laikotarpiais, bazilijonų vienuolynai ir provincijos, represijos prieš bazilijonus ir jų naikinimas, bazilijonų išėjimas iš pogrindžio ir nūdienos darbuotė.

Dr. t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM ir dr. A. Vasiliauskienė pateikė visose konferencijose skaitytų pranešimų skaičius: 63 perskaityti Lietuvoje vykusiose konferencijose ir 68 – Ukrainoje. Šioje X konferencijoje aktyviai dalyvavo profesoriai Ihoris Skočilias (Lvovas) ir Leonidas Timošenko (Drohibyčiai): jų pateikiami klausimai liudijo ne tik abiejų mokslininkų gilų ne tik šios ir religinių, istorinių temų, archyvinės medžiagos žinojimą, bet ir dėmesį kiekvienam prelegentui, jo tyrimo objektui. T. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM, pirmąsyk dalyvavęs Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui skirtoje konferencijoje, buvo maloniai nustebintas nagrinėtų temų išsamumu, prasmingomis diskusijomis ir būsimu mokslo leidiniu.

Kultūrinė programa – muziejai

Organizuota ekskursija po Lucko senamiestį, muziejus, bažnyčias ir cerkves. Paskutinę konferencijos dieną aplankyti Zaturcų kaime Viačeslavo Lipinskio (1882 04 17–1931 06 14) ir Kolodiažne kaime Lesės Ukrainkos (1871 02 25–1913 08 01) muziejai-sodybos. (Plačiau apie Lesę Ukrainką skaityti „Mokslo Lietuva“, 2011 m. balandžio 21 d., Nr. 8., P. 10–11). Pabuvota ne tik literatūriniame muziejuje, bet ir Lesės „baltajame“ dviejų kambarių namelyje, kuris specialiai buvo pastatytas sergančiai mergaitei, kad ji galėtų jaustis ramiau būdama toliau nuo gausios šeimos, mažų vaikų triukšmo. Muziejuje sukaupta apie 6 000 eksponatų (5 000 pagalbiniame fonde), tarp kurių daugiau negu šimtas unikalių memorialinių dokumentų ir daiktų. Kasmet muziejų aplanko apie 30 000 lankytojų, atvyksta iki 1 200 ekskursijų, vyksta mokslo tiriamasis darbas, švietėjiška, mokslo populiarinimo bei leidybinė veikla.

Konferencijos dalyviai lankėsi ir šv. Juozapato gimtinėje – Voluinės Volodymyre. Čia Šv. Juozapato bažnyčioje (cerkvėje) vienuoliai bazilijonai (tėvai ir seminaristai) su konferencijos dalyviais giedojo maldas šv. Juozapatui, dr. t. Pavlo (Mykolajus Krečunas) OSBM, skaitęs pranešimą apie šį šventąjį, pasakė pamokslą.
Pabuvota ir etnografiniame muziejuje Rokyni kaime (Žemės ūkio Voluinėje istorijos muziejus – skansen) po atviru dangumi, nutolusiame 12 km nuo Lucko. Tai vienintelis tokio tipo muziejus Ukrainoje: nuo 1978 m. veikia dendroparkas, 1979 m. atidarytas agromiestelis, o nuo 1989 m. dendroparko teritorijoje pradėti darbai, kuriant ekspoziciją. Muziejaus kūrėjas Oleksandras Mykolajevičius Serediukas. Jame yra 10 architektūrinių paminklų-statinių. Septyniose salėse galima susipažinti su Voluinės kaimo istorija nuo seniausių laikų iki šių dienų, kazokų gyvenimu, medine statyba, unikalia gamta, yra galimybė pačiam pabandyti padirbėti su senaisiais įrankiais.

Papildomi renginiai

X konferencijos naujovė – tautodailininkai. Konferencijos atidaryme ir pirmosios dienos posėdžiuose delegaciją iš Lietuvos papildė Utenos krašto tautodailininkai: Anelė Araminienė, Gita Juškėnienė, Odeta Bražėnienė, Jurgis Bražėnas su vadove Zita Mackevičiene. Lvovo Religijų istorijos muziejaus darbuotojai (vadovė Ruslana Bubriak – Lvovo Religijų istorijos muziejaus Parodų organizavimo skyriaus vedėja) daugiau nei prieš pusmetį lankėsi Utenoje, susipažino su uteniškių tautodailės darbais ir kvietė atvežti darbų parodą. Lvove uteniškių paroda „Su meile Lietuvai“ (kurioje eksponuoti 26 autorių darbai) atidaryta spalio 7 d., sulaukė gausių lankytojų.

2012_07_03
Pranešimų įdėmiai klauso dvasininkai ir pasauliečiai. Iš kairės: doc. Oleksandras Gavriliukas, prof. t. Augustinas Babiakas, t. Polykarpas (Volodymyras Martseliukas) OSBM, t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM, t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM, prof. Leonidas Timošenko

Grįždami į Lietuvą, uteniškiai vėl užsuko į Lucką ir parsivežė ikonų reprodukcijų, pieštų ant stiklo. Į Lietuvą atvežta ikonų ant stiklo paroda buvo atidaryta Utenoje Antano ir Motiejaus Miškinių bibliotekoje ir lapkričio 3 d. pristatyta visuomenei. Ją aplankė Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Valerijus Žovtenko ir kultūros atašė Olena Masneva, iš Utenos paroda nukeliavo į Tauragnus.
Minėtos parodos praplėtė „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino“ X tarptautinę mokslinę konferenciją kultūrinių ryšių plotme.
Kita itin svarbi X konferencijos naujovė – Voluinės nacionalinis Lesės Ukrainkos universitetas pažadėjo išspausdinti pranešimų medžiagą specialiame tęstinių mokslo darbų tome. Tai bus reikšmingas leidinys rengiantis Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų jubiliejui 2017 metais.

Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo:
1801 – Uteniškiai Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyno bažnyčioje Lucke su vienuoliais bazilijonais.
Iš kairės, pirmoje eilėje: brolis Romanas (Jurijus Melnykas) OSBM, dr. Aldona Vasiliauskienė, diakonas Jeronimas (Olegas Hrimas) OSBM, Zita Mackevičienė, Anelė Araminienė, Gita Juškėnienė, Odeta Bražėnienė, br. Ambrozijus (Volodymyras Kozakas) OSBM, Jurgis Bražėnas; II eilėje: t. Pavlo (Mykolajus Krečunas) OSBM, t. Polykarpas (Volodymyras Martseliukas) OSBM, t. Terentijus (Vasilijus Capčiukas) OSBM, t. Augustinas Babiakas, t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM, t. Pavlo (Olegas Fedusivas) OSBM ir t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM.
1114 – Voluinės nacionaliniame Lesės Ukrainkos universitete Lucke prorektorės prof. Svetlanos Gavriliuk kabinete, aptarus būsimos konferencijos svarbiausius klausimus. Iš kairės: t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM, dr. Aldona Vasiliauskienė, prof. Svetlana Gavriliuk ir t. Terentijus (Vasilijus Capčiukas) OSBM.
1751 arba 1752 – Istorijos fakultete konferencijos organizatoriai aptarė konferencijos programą. Iš dešinės Senovės ir vidurinių amžių katedros vedėja doc. dr. Oksana Karlina ir fakulteto dekanas doc. dr. Anatolijus Švabas.
1792 – pranešimų įdėmiai klauso dvasininkai ir pasauliečiai. Iš kairės: doc. Oleksandras Gavriliukas, prof. t. Augustinas Babiakas, t. Polykarpas (Volodymyras Martseliukas) OSBM, t. Robertas (Romanas Lysiejko) OSBM, t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM, prof. Leonidas Timošenko.
1798 arba 1799 – X tarptautinės mokslinės konferencijos „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas Bažnyčios istorijoje“ pranešėjai. Iš kairės: t. Pavlo (Mykolajus Krečunas) OSBM, t. Panteleimonas (Michailas Salamacha) OSBM ir prof. Igoris Skočilias.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.