XIII Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkių konkursas

Balandžio 13 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje, Vilniuje, įvyko jau tryliktasis Vincės Jonuškaitės-Zaunienės dainininkių konkursas ir laureačių koncertas. Šį kasmetinį konkursą įsteigė Akademinio skautų sąjūdžio Vydūno fondas (Čikaga) su Lietuvos muzikos ir teatro akademija 2000-aisiais. Vincė Jonuškaitė-Zaunienė (1901–1997) buvo garsi tarpukario Lietuvos operos solistė ir lietuvių liaudies dainų populiarintoja. Siekiant pagerbti ir įamžinti šią Sąjūdžio garbės narę, jos sugebėjimus ir patriotiškumą, konkursas pavadintas Vincės Jonuškaitės-Zaunienės vardu.

Konkurso vertinimo komisijos pirmininkė – Lietuvos operos ir baleto teatro labdaros ir paramos fondo „Orfėjo lyra“ pirmininkė Birutė Vizgirdienė, nariai – LMTA Muzikos fakulteto dekanė prof. Aušra Motuzienė, LMTA Dainavimo katedros vedėjas prof. Virgilijus Noreika, LMTA Dainavimo katedros profesorė Regina Maciūtė, LMTA Koncertmeisterio katedros vedėja prof. Irena Armonienė, LNOBT solistė Regina Šilinskaitė-Burakauskienė, LNOBT solistas Arūnas Malikėnas, Akademinio skautų sąjūdžio Vydūno fondo (Čikaga) atstovė dr. Jolita Kašalynienė. Komisijos sekretorė – LMTA Dainavimo katedros koordinatorė Irina Martos.
Pradėdama laureačių koncertą, konkursą aptarė komisijos pirmininkė B. Vizgirdienė, išreikšdama jo svarbą ir jaunų dainininkių paskatinimą.

2012_09_20
Vincės Jonuškaitės-Zaunienės XIII konkurso laureatės: trečiosios vietos laureatė Julija Karaliūnaitė, pirmosios vietos laureatė Agnė Stančikaitė, diplomą laimėjusi už geriausiai atliktą lietuvių liaudies dainą Aistė Pilibavičiūtė ir antrosios vietos laureatė Loreta Kovalevskytė. Vaidoto Grigo nuotraukos.

Apdovanojimo raštus laureatėms įteikė Vydūno fondo įgaliotinė Lietuvoje dr. J. Kašalynienė. Ji pasidžiaugė, kad iš visų Vydūno fondo skiriamų apdovanojimų aukštosiose mokyklose šis apdovanojimas suteikia daugiausia malonumo, nes juo galima pasidžiaugti, pasidalinti su visuomene, koncerto svečiais. Gėles ir dovanas laureatėms bei koncertmeisterėms įteikė Studentų skautų organizacijos nariai.
Pirmąją vietą laimėjo Agnė Stančikaitė (dėstytojas prof. Vladimiras Prudnikovas, koncertmeisterė doc. Nijolė Ralytė), sėkmingai pasirodžiusi pagal visus kriterijus – balso techniką, muzikalumą, vokalą ir artistiškumą. Ypač pasižymėjo kūrinių įsisavinimu, artistiškumu.
Antrąją vietą laimėjo Loreta Kovalevskytė (dėstytoja doc. Jolanta Čiurilaitė, koncertmeisterė Gražina Zalatorienė), puikiai atlikusi visus kūrinius su labai lygia skambaus balso kontrole.

Trečiąją vietą laimėjusi Julija Karaliūnaitė (dėstytoja prof. Irena Milkevičiūtė, koncertmeisteris Svajūnas Urnikis) labai gerai atliko parinktą programą, bet ypač gerai – Antonino Dvoržako Undinės ariją iš operos „Undinė“. Atlikdama šį kūrinį laureatė parodė puikią balso techniką.

Diplomą už geriausiai atliktą lietuvių liaudies dainą – „Pajaun bernielis“ – laimėjo Aistė Pilibavičiūtė (lekt. Julija Stupnianek-Kalėdienė, koncertmeisterė Nijolė Baranauskaitė).
Konkursą ir koncertą gražiai vedė LMTA dainavimo studentė Aura Burneckaitė.

2012_09_19
Dainuoja pirmos vietos laureatė Agnė Stančikaitė, akompanuoja koncertmeistrė doc. Nijolė Ralytė

Kaip įprasta po koncerto, svečiai turėjo progą pasidžiaugti įvykiu ir pabendrauti su laureatėmis, koncert-meisterėmis, dėstytojais. Tai vyko per Studentų skautų organizacijos jaunimo suruoštas vaišes.
Vertinimo komisijos pirmininkė B. Vizgirdienė turėjo įdomių pastebėjimų apie šį konkursą. Jos teigimu, visos devynios konkursantės buvo stropiai pasiruošusios kovoti dėl pirmosios vietos. Tačiau, kaip ir visur, konkurse laimi tik trys geriausios. Konkursantės buvo vertinamos pagal balso techniką, muzikalumą, vokalą ir artistiškumą. Laureatės išsiskyrė tuo, kad jų atliktose arijose ir dainose buvo jaučiama labai gerai išlavinta kvėpavimo technika, dikcija ir scenos laikysena. Tačiau komisija pastebėjo, kad nė viena dainininkė neparodė pianissimo meno. Tai vienas sunkiausių klasikinių kūrinių atlikimo būdų, ypač turint omenyje lyriškus Pučinio ir Verdžio kūrinius. Taip pat galėjo būti daugiau emocijos atliekant lietuvių kompozitorių dainas, bet atsižvelgiant į dainininkių amžių, tai atsiras su patirtim. Apskritai, laureatės buvo labai gerai paruoštos mylimų dėstytojų.

Prisiminus pirmuosius ruoštus konkursus, akivaizdu, kad kiekvienais metais tobulėjama. Studenčių laikysena, atsakomybė ir požiūris į konkurso reikalavimus įrodo, kad Vincės Jonuškaitės-Zaunienės konkursas yra vertinamas rimtai. Šiais metais buvo tikrai sunku išrinkti laimėtojas, nes komisijos narių nuomonės skyrėsi kaip niekad anksčiau, tačiau suskaičiavus balus vis tiek laimėjo anksčiau minėtos laureatės.
Baigdama pasisakymą, B. Vizgirdienė priminė, kad balso tembras – tai Dievo dovana, o balso technikos tobulinimas – tai sunkus darbas, darbas ir dar kartą darbas. Ji linkėjo visoms laureatėms ir konkurso dalyvėms nepabūgti ir toliau dalyvauti tokio pobūdžio konkursuose, nes jie yra nepakeičiama praktika tobulėti ir įgyti pasitikėjimo bei brangios patirties dainavimo mene.

2012_09_18
Studentų skautų organizacijos jaunimas su konkurso laureatėmis prie Vincės Jonuškaitės-Zaunienės 1930 m. portreto iš operos Karmen

Edmundas Kulikauskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.