Lietuvių kultūra ir istorija Šiaurės Amerikos muziejuose

Kaip žinia, 2012-ieji paskelbti Muziejų metais. Lietuvoje vyksta įvairiausi renginiai skirti šiai progai paminėti. O kaip yra užsienyje? Ar užsienyje esama muziejų supažindinančių su Lietuva? Lietuvos muziejų internetinėje svetainėje skelbiama informacija apie užsienyje veikiančius ir Lietuvą pristatančius muziejus išties džiugina. Kaliningrado srityje Lietuvą garsina memorialinis Donelaičio muziejus, Punske Lietuvai skirti du muziejai – etnografinis ir istorinis. Už Atlanto muziejų daugiau: didžiausia lietuviškų muziejų koncentracija Ilinojaus valstijoje (penki muziejai Čikagoje ir vienas Lemonte), o Kanadoje Lietuvą garsina Ontarijuje esantis Kanados lietuvių muziejus-archyvas.Šiame rašinyje internetinės „Mokslo Lietuvos“ skaitytojus supažindinsime su dviem muziejais už Atlanto: Balzeko muziejumi Čikagoje ir Kanados lietuvių muziejumi-archyvu.

1966 m. birželio 22 d. Čikagoje S. Pulaskio kelyje 6500 įkurtas Balzeko lietuvių kultūros muziejus (Balzekas Museum of Lithuanian Culture). Sėkmingai veikiantis iki šiol. Anot JAV televizijos CBS internetinio puslapio http://chicago.cbslocal.com, Blazeko lietuvių kultūros muziejų kasmet aplanko 35 tūkst. lankytojų. Stanley (Stasys) Balzekas JAV žinomas ne tik šio muziejaus, bet ir kaip „Balzekas Motor Sales“ direktorius. Už aktyvų lietuvybės propagavimą ir visuomeninę veiklą S. Balzekas 1992 m. yra pagerbtas Gedimino III laipsnio ordinu, 2001 m. Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto medaliu. Nuo 2000-ųjų Stenley Balzekas yra Lietuvos garbės konsulas JAV.
Balzeko lietuvių kultūros muziejuje kaupiama nuo gintaro gabalėlių ir pašto ženklų iki lietuviškosios literatūros pavyzdžių.
Kaip tik rugsėjo 24-ąją suėjo 23 metai nuo oficialaus Kanados lietuvių muziejaus-archyvo atidarymo. Muziejaus-archyvo idėja, anot internetinėje svetainėje pateikiamos informacijos, kilo dar 1985 m. Istorinės medžiagos būta daug, o vietos viskam talpinti – ne. O čia kaip tik Anapilio Sodyba nusprendė statydintis priestatą savoms reikmėms. Stavebank kelias 2185, Misisauga, Ontarijas – čia ir įsikūrė muziejus-archyvas. Šio muziejaus-archyvo tikslas išsaugoti istoriškai svarbią medžiagą, pradedant nuotraukomis ir baigiant leidiniais.
Archyve sukaupta įvairių rinkinių, kurių aukotojų sąrašas skelbiamas svetainėje.

Balzeko lietuvių kultūros muziejuje vykusios parodos, skirtos 70-osioms lietuvių trėmimo į Sibirą metinėms pristatymas:

Blazekas muziejus
Balzeko muziejaus iškaba Čikagoje (Nuotrauka iš http://www.ooklnet.com)

 

Nuorodos į Balzeko muziejaus ir Kanados lietuvių muziejaus-archyvo puslapius:
http://www.balzekasmuseum.org/Pages/about_us.html
http://www.klb.org/muziejus-archyvas/

Jurgita Radzevičiūtė

2012 m. rugsėjo 28 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.