Bus pradėtos pasirašyti sutartys su antrojo Visuotinės dotacijos konkurso laimėtojais

LMT_logoSimboliškai, kartu su nauja mokslo metų pradžia, Lietuvos mokslo taryba pradeda ilgalaikių mokslinių tyrimų projektų finansavimo ir administravimo sutarčių pasirašymo su institucijomis, dėl kurių priimtas sprendimas finansuoti projektus pagal antrojo Visuotinės dotacijos priemonės konkursą, etapą.Atlikus antrajam konkursui pateiktų paraiškų vertinimą, priimtas sprendimas iš ES struktūrinių fondų lėšų skirti finansavimą 35 aukšto lygio tarptautinio mokslinių tyrimų projektams, kurių bendra didžiausia tinkamų finansuoti išlaidų suma siekia 41,9 mln. litų.

Iš viso antrajam Visuotinės dotacijos konkursui buvo pateikta 90 paraiškų, kuriose mokslininkai savo pačių idėjoms įgyvendinti Lietuvos mokslo ir studijų institucijose prašė 107,7 mln. Lt. „Kaip matyti iš šių skaičių, konkurencija buvo išties didžiulė – paraiškas vertinę Lietuvos ir užsienio ekspertai pažymėjo aukštą paraiškų kokybę ir planuojamų mokslinių tyrimų, apimančių visas sritis nuo literatūros ar istorijos iki lazerių ar biotechnologijų, potencialą. Pagal patvirtintus projektus bus įgyvendinti šiandien itin aktualūs ir vertingi įvairiausių sričių moksliniai tyrimai“, – sako Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. Eugenijus Butkus.

Paraiškas galėjo teikti Lietuvoje arba užsienyje gyvenantys ir mokslinį-tiriamąjį darbą dirbantys jaunieji ir patyrę mokslininkai – taip siekiama skatinti patyrusių ir jaunųjų mokslininkų tarptautinio lygio mokslinius tyrimus ir mobilumą, pritraukti aukšto lygio užsienio mokslininkus į Lietuvos mokslinių tyrimų erdvę ir didinti Lietuvos mokslo pažangą ir konkurencingumą pasaulyje.

2011 m. įvykus pirmajam konkursui Lietuvos mokslo taryba finansavo 33 aukšto tarptautinio lygio projektus, kurių nustatyta bendra didžiausia tinkamų finansuoti išlaidų suma siekė 39,7 mln. litų. Pirmojo Visuotinės dotacijos konkurso metu buvo gautos 173 paraiškos, kurių bendra prašoma finansuoti lėšų suma siekė 222 mln. litų.

Ir pirmojo, ir antrojo Visuotinės dotacijos priemonės kvietimų metu nutarta finansuoti per trisdešimt tarptautinio lygio mokslininkų tyrimų projektų. Tai rodo Lietuvos mokslo potencialą. Tikimės, kad šie dvejų ketverių metų trukmės tarptautinio lygio projektai bei jų metu pasiekti rezultatai taps svarbiu stimulu tiek patyrusiems, tiek jauniesiems mokslininkams ir sustiprins Lietuvos mokslinių tyrimų erdvės konkurencingumą pasaulyje.

Tačiau negalima nepastebėti, kad antrajame kvietime pateikta perpus mažiau paraiškų. Sudėtinga ES struktūrinių fondų projektų paraiškų pateikimo tvarka, biurokratizuotas projektų įgyvendinimo ir atsiskaitymo už suteiktą finansavimą procesas neskatina mokslininkų teikti savo idėjų konkuruojant dėl ES lėšų“, – teigia Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. Eugenijus Butkus.

Mokslininkams, nespėjusiems paraiškų pateikti pirmajam ar antrajam konkursams, Lietuvos mokslo tarybos Mokslo finansavimo departamento Paramos tyrėjams skyriaus vedėjas Andrius Kaveckas primena, jog 2012 m. rugsėjo–spalio mėnesiais numatomas dar vienas, trečiasis kvietimas pretenduoti į paramą pagal šią priemonę.

Iš viso pagal Visuotinės dotacijos priemonę mokslininkų idėjoms įgyvendinti numatytos ES struktūrinių fondų paramos suma siekia 120 mln. Lt. Už šias lėšas Lietuvos mokslo ir studijų institucijose iki 2015 m. turėtų būti įgyvendinta apie 100 aukšto lygio mokslininkų inicijuotų projektų.

Projektai finansuojami pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ įgyvendinimo priemonę VP1-3.1-ŠMM-07-K „Parama mokslininkų ir kitų tyrėjų mokslinei veiklai (visuotinė dotacija)“.

Išsamesnė informacija:

Lietuvos mokslo tarybos Mokslo finansavimo departamento Paramos tyrėjams skyriaus vedėjas Andrius Kaveckas, Tel. (8-5) 261 0206, el. paštas andrius.kaveckas@lmt.lt.

Straipsnio publikavimas finansuotas ES SF lėšomis iš Užsakovo vykdomo projekto Nr. VP1-5.1-FM-01-V-02-001 Lietuvos mokslo tarybai pavestų funkcijų, įgyvendinant priemonę VP1-3.1-ŠMM-07-K „Parama mokslininkų ir kitų tyrėjų mokslinei veiklai (visuotinė dotacija)“.

Lietuvos mokslo tarybos informacija

 kuriame_LA

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.