Skapiškis pažindinamas su Ukrainos kultūra

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškis (Kupiškio r.) turi unikalių istorinių kultūrinių paminklų: Misijų (1787 m.) ir Blaivybės (1862 m. pastatytas, 1990 m. atstatytas) paminklus, išlikusi senoji varpinė, vienuolių dominikonų pastatyta Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčia, kurioje darbavosi ir giesmės „Pulkim ant kelių“ autorius kunigas Antanas Strazdelis. Bažnyčios šventoriuje ilgametis Skapiškio klebonas kan. Nikodemas Kasperiūnas (1872–1956) pastatė Lurdą, 2007 m., minit 100-ąsias arkivyskupo Mečislovo Reinio kunigystės metines (1884–1953), pastatytas žemaičio, Sibiro kankinio tautodailininko Antano Ruškio (1924–2011) koplytstulpis – pirmasis Dievo tarnui M. Reiniui koplytstulpis Lietuvoje, 2012 m. Skapiškio miestelį papuošė Broniaus Bickaus skulptūra Maironiui.

Ukrainistiką garsinančios vietovės

Be Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios, Vilniaus ukrainiečių bendrijos (pirmininkė Natalija Šertvytienė) Lietuvoje įkurti keli centrai, garsinantys ukrainiečius ir vienuolius bazilionus – Bazilijonuose, Rietave ir Skapiškyje.

Bazilionų vidurinė mokykla

Itin ryškus ukrainiečius garsinantis centras, pradėjęs savo veiklą dar 2001 m. – Bazilionų vidurinė mokykla (Šiaulių r.), aktyviai įsijungusi į Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino rengiamas mokslines tarptautines konferencijas, kai kurie konferencijų posėdžiai rengti Bazilionų vidurinėje mokykloje, Bazilionų miestelio Kultūros namų salėje. Šiai tematikai nemaža dėmesio skyrė „Mokslo Lietuva“ (2003 m. Nr. 20; 2005 m. Nr. 22, 2006 m. Nr. 1, 2007 m. Nr. 16 ir Nr. 17, 2009 m. Nr. 19).

Žemvaldžių brolių Beinorių pakviesti XVIII a. viduryje iš Vilniaus į Padubysį (Šiaulių r.) atvykę Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuoliai čia pastatė bažnyčią (ji ir dabar tituluojama Šv. Bazilijaus Didžiojo vardu – tai vienintelė tokį titulą turinti šventovė Lietuvoje), vienuolyną, įkūrė mokyklą. Vietovė greitai augo ir aplinkiniai žmonės miestelį ėmė vadinti jo įkūrėjų vienuolių Bazilionų vardu. Tai vienintelė vietovė pasaulyje, įamžinusi vienuolių bazilijonų vardą.
Tad neatsitiktinai Bazilionų vidurinė mokykla įsijungė į veiklą, garsinant Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną. Bazilionų vidurinėje mokykloje lankosi ukrainiečiai mokslininkai – ir dvasininkai, ir pasauliečiai, dalyvauja įvairiose mokyklos šventėse. Bazilionų vidurinės mokyklos kolektyvas dažnas svečias Vilniuje Švč. Trejybės bažnyčioje ir Vilniaus ukrainiečių bendrijos renginiuose, atvykstantis su sava muzikine programa.
Bazilionų vidurinės mokyklos bibliotekoje sukaupta gausių ukrainistikos ženklų: ikonų, meno albumų, knygų, fotoalbumų ir renginių, skirtų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje, filmų, periodikos (laikraščių ir žurnalų) ukrainiečių ir lietuvių kalbomis ne tik apie ukrainiečius, bet ir apie Bazilionų vidurinės mokyklos veiklą ukrainistikos srityje.

2009 m. mokyklos direktoriaus Rimanto Gorio iniciatyva pastatytas 4 m aukščio ąžuolinis paminklas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui (tautodailininkė Birutė Kasperavičienė), kurį pradedant IX konferenciją iš ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“ pašventino lietuviai ir ukrainiečiai kunigai. Tai buvo pirmoji skulptūra, skirta ukrainiečiams Lietuvoje (2011 m. rugsėjo 3 d. Vilniuje atidengta skulptūra Tarasui Ševčenkai, 1814–1861, ir pirmoji pasaulyje skirta Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui).

Rietavo „Aušros“ katalikiškos vidurinės mokyklos veikla

Nemaža darbų atlikusi ir Rietavo „Aušros“ katalikiška vidurinė mokykla, deja, jos darbas, nuo 2005 m. pradėjus aktyviai skleisti žinias apie vienuolius bazilijonus, tęsėsi itin trumpai: 2009 m. mokykla uždaryta. Rietaviškiai organizavo 12 respub-likinių jaunųjų istorikų konferencijų „Tėvynės labui įnešu savąją dalį…“ (paskutinioji 2006 m. balandžio 7 d.), aprašytų ir „Mokslo Lietuvos“ puslapiuose (2000 m. Nr. 10, 2001 m. Nr. 12, 2002 m. Nr. 7, 2003 m. Nr. 11).

XI konferencijoje apie ukrainiečius Bazilionų vidurinės mokyklos direktorius Rimantas Gorys parodė filmą iš 2004 m. Šiaulių universitete vykusios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“. Tai buvo pirmoji „Aušros“ katalikiškos vidurinės mokyklos kolektyvo ir svečių iš įvairių Lietuvos mokyklų pažintis su Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorija. Ir 2006 m. balandžio 7 d. XII jaunųjų istorikų konferencijoje kalbėta apie Bazilionų vidurinės mokyklos ryšius su vienuoliais bazilijonais.
2006 m. lapkričio 13–14 d. Rietavo „Aušros“ katalikiškos vidurinės mokyklos direktorė Danutė Bruževičienė, inicijuojant Bučačo Šv. Juozapato kolegijumo direktoriui kun. t. Ivanui Majkovičiui OSBM ir šio straipsnio autorei, organizavo Ukrainos katalikiškųjų mokyklų atstovų susitikimą su Žemaitijos krašto katalikiškomis mokyklomis. Dvi dienas pedagogai dalinosi jaunimo ugdymo patirtimi, kalbėjo apie problemas, ieškojo būdų jas spręsti. Tad žinios apie vienuolius bazilijonus ir Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną plėtėsi.

2007 m. vasario 8–9 d. Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto mokslinė biblioteka organizavo kasmetinę konferenciją, kurioje pranešimus skaitė ir Lietuvos mokslininkai: Šiaulių universiteto prof. Vytenis Rimkus, Vilniaus pedagoginio universiteto (dabar Lietuvos edukologijos universitetas) doc. dr. Juozas Banionis, straipsnio autorė dr. Aldona Vasiliauskienė ir Rietavo „Aušros“ katalikiškos mokyk-los direktorė D. Bruževičienė. Be to, direktorė lankėsi Lvovo katalikiškose mokyklose, su Lvovo Religijų istorijos muziejaus direktore Zorjana Bylik, kitais darbuotojais tarėsi dėl tolesnio bendradarbiavimo, keitimosi parodomis, bendradarbiavimo sutarties pasirašymo. Tačiau per ketverius metus prasmingai plėtęsis ryšys su ukrainiečiais ir vienuoliais Bazilijonais nutrūko.

Naujas ukrainistikos centras

2007 m. Skapiškyje pastatytas koplytstulpis arkivyskupui M. Reiniui tapo savotiška ukrainiečius ir lietuvius siejančia grandimi, pratęsiančia amžių tėkmėje susiformavusias gilias kultūrinio bendradarbiavimo tradicijas. Čia ne kartą lankėsi ukrainiečiai vienuoliai ir pasauliečiai, Kupiškio, Utenos ir kitų rajonų kultūros, mokslo ir švietimo darbuotojai. Sodyboje vyko įvairūs renginiai, per penkerius metus išaugę į parodą „Pažintis su Ukrainos kultūra“.

Jau 2007 m. lapkričio 2 d. koplyt-stulpį apžiūrėjo tuometinė Ukrainos ambasados Lietuvos Respublikoje kultūros atašė Olena Paryš su vyru, Ukrainos užsienio reikalų ministerijos darbuotojas, buvęs Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje patarėjas Aleksijus Selinas su dukrele Irina, Vilniaus ukrainiečių draugijos pirmininkė gydytoja Natalija Šertvytienė. Sodyboje ne kartą lankėsi Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas vienuolis bazilijonas kun. Pavlo Jachimecas su iš Ukrainos atvykusiais broliais vienuoliais.

M. Reinio koplytstulpiu ir šio dvasininko asmenybe itin domisi ukrainiečiai. Lvovo religijų istorijos muziejuje skaityti pranešimai, kuriuose nutiestos paralelės tarp dviejų ganytojų: lietuvio M. Reinio ir ukrainiečio Volodymyro Sterniuko, tarp dviejų Vladimiro centralo kalinių M. Reinio ir studitų ordino archimandrito Klementijaus Šeptyckio, kalbėta apie paminklus Lietuvoje, įamžinusius Dievo tarno M. Reinio vardą.
Atvykę ukrainiečiai bendrauja su Skapiškio seniūnu Valdu Juškevičiumi, miestelio bibliotekos vyr. specia-liste Roma Bugailiškiene, Skapiškio vidurinės (nuo 2012 m. rudens ji tapo pagrindine) mokyklos pedagogais, miestelio gyventojais, Kupiškio rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėju Rimantu Jociu. Besiplečiantis bendravimas išaugo į oficialius susitikimus su Skapiškio ir Kupiškio miesto valdžios, rajono mokyklų atstovais (daugelis mokinių pirmąsyk pamatė vienuolius bazilijonus, jų vienuolio aprangą, išgirdo ukrainiečių kalbą), pradėtos organizuoti paskaitos pedagogams, rengti kvalifikacijos kėlimo kursai.
M. Reinio koplytstulpis garsėja ne tik tarp ukrainiečių, jį garsina ir Skapiškyje vykstantys liaudies teatrų festivaliai, į kurių programas įtraukiama M. Reinio asmenybė. Pavyzdžiui, 2008 m. gegužės 23–25 d. Skapiškyje vyko teatrų festivalis „Pienių pūkas“ pradėtas koplytstulpio pašventinimu (vyskupas Juozas Preikšas), į festivalio tematiką gražiai įsijungė Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio – Vladimiro (netoli Kliazmos) kalėjimo kankinio ir Vlado Pajedos (1912–1982) – vieno partizanų būrio „Nepriklausoma Lietuva“ kūrėjų, pagerbimas.

Gegužės 22 d. Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje ateitininkai da-vė įžodį – sukūrė Šv. Mikalojaus ateitininkų kuopą. Skapiškio ateitininkai ir iš įvairių Panevėžio vyskupijos vietų atvykę jų bendraminčiai po Šv. Mišių susirinko prie M. Reinio koplytstulpio pagerbti šio Dievo tarno atminimo.
Trečiasis tą patį mėnesį vykęs renginys – arkivyskupo M. Reinio 125-ųjų gimimo metinių minėjimas, kuriuo 2009 m. gegužės 29 d. Skapiškyje prasidėjo Lietuvos tūkstantmečiui skirtas festivalis „Pienių vynas“. Šv. Mišių pamokslą, kuriose dalyvavo gausus būrys kunigų (vadovavo protonotaras Bronius Antanaitis), pasakė vienas pirmųjų M. Reinio atminimo puoselėtojų Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčios klebonas mons. Petras Baltuška. Tądien Skapiškio bibliotekoje vykusioje konferencijoje pranešimus skaitė arkivyskupo giminaitis Lietuvos Edukologijos universiteto rektorius akademikas Algirdas Gaižutis, dr. Aldona Vasiliauskienė ir LEU Istorijos fakulteto Katalikų tikybos katedros magistrantė Janina Markevič. Bibliotekininkė Roma Bugailiškienė pristatė arkivyskupui M. Reiniui ir kraštiečiams skirtą parodą.

Prie arkivyskupui skirto koplytstulpio buvo parodyta Panevėžio Juozo Miltinio vidurinės mokyklos mokinių poetinė kompozicija „Mano broli – girdi?“ (vadovai Vidmantas Fijalkauskas ir Algis Želvys).
Lietuvos vardo paminėjimo istorijoje tūkstantmečio ir Kupiškio miesto 480 metų sukakties proga, vyko šventiniai renginiai, į kuriuos atvyko įvairių šalių delegacijos. Tarp jų buvo ir svečiai iš Manevičių (Ukraina, netoli Kovelio), su kuriais pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Delegacija, iš Manevičių 2009 m. liepos 12 d. atvykusi į Skapiškį, sužinojo apie arkivyskupą M. Reinį, išgirdo pasakojimą ir apie tautodailininką A. Ruškį, buvo nustebinti jau sukaupta ukrainistika.
2009 m. rugsėjo 7 d. Skapiškyje lankėsi ypatingasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikai Igoris Prokopčiukas su ukrainiečiais: Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonu Pavlo Jachimecu OSBM, broliu vienuoliu Antonijumi Žerebko ir kt. Tai buvo oficialus ambasadoriaus vizitas – susitikimas su Kupiškio rajonui atstovavusia delegacija.

Susitikime buvo aptartos ukrainistikos plėtros galimybės Skapiškyje ir Kupiškio krašte, parodų, padedančių geriau pažinti Ukrainos istoriją, jos meną, kultūrą svarba, kelio nuo parodų iki mini muziejaus perspektyvos. Ypatingasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikai I. Prokopčiukas būsimai parodai padovanojo vertingą knygą – albumą apie Ukrainą su prasminga dedikacija būsimos parodos rengėjai.
Džiugu, kad tautodailininko Antano Ruškio rankų ir širdies šiluma, sklindanti iš koplytstulpio, jaudina ne tik lietuvius, bet ir kitos tautos – ukrainiečių atstovus.

„Pažintis su Ukrainos kultūra“

Atidaryti parodą (gegužės 26 d.) atvyko nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Valerijus Žovtenka (Valerij Žovtenko) ir jo patarėja Zoja Olijnyk, svečiai iš Ukrainos: vienuoliai bazilijonai t. Vasylius iš Kijevo, t. Artemijus iš Žovkvos (prie Lvovo) ir Šv. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo seserys tarnaitės (Rytų apeigų): Miroslava Jachimec SSMI ir Nadija Kotur SSMI, kurios galėjo pabendrauti su tos pačios kongregacijos tik Lotynų apeigų seserimi Dalia Liutkevičiūte PAMI iš Panevėžio. Gausiai susirinkusius festivalio dalyvius, svečius ir vietinius gyventojus lietuviškomis ir ukrainietiškomis dainomis linksmino ukrainiečio Ivano Dorošo suburta ir jo vadovaujama Jonavos ligoninės liaudiškos muzikos kapela „Jonė“.

Buvo kalbėta apie arkivyskupą Mečislovą Reinį (prie jo koplytstulpio ambasadorius padėjo gėlių) – svarbią ukrainiečius ir lietuvius jungiančią grandį Skapiškyje, vienintelį Lietuvoje ukrainiečių (Rytų apeigų katalikų) įkurtą Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną. Pažymėta, kad Skapiškis tampa vis geriau žinomas ukrainiečiams. Ambasadorius V. Žovtenka už veiklą garsinant Ukrainą, parodos kūrėjai įteikė padėką, džiaugėsi, kad nedideliame Skapiškio miestelyje, minint Maironio jubiliejų, skleidžiamos žinios ir apie Ukrainos kultūrą, randamos Maironio sąsajos su Ukraina.

V. Žovtenka bendravo su skapiškėnais, klausėsi jų pasakojimų, domėjosi buitimi, džiaugėsi atidaryta paroda, tikėdamasis, kad ji bus lankoma, kad ją pamatys ir Vilniuje gyvenantys ukrainiečiai.
Po oficialaus parodos atidarymo Skapiškio pagrindinės mokyklos įvairių klasių mokiniai su pedagogais visą savaitę lankėsi sodyboje, gilino žinias ir apie arkivyskupą M. Reinį, ir apie Rytų apeigų katalikus ukrainiečius, vienuolius bazilijonus, jų įkurtą Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną, apie lietuvių ir ukrainiečių kultūrinius ryšius dar nuo LDK laikų.

2012_15_21
Prie arkivyskupo Mečislovo Reinio koplytstulpio kalba nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Valerijus Žovtenka. Nuotrauka iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.