VU Biotechnologijos instituto mokslininkų straipsnis – prestižiniame leidinyje

Vienas prestižiškiausių chemijos mokslo srities leidinių „Chemical Society Reviews“, kurio citavimo indeksas „Thompson Reuters Web of Science“ duomenų bazėje 2011 m. siekė 28,76, paskelbė VU Biotechnologijos instituto mokslininkų grupės apžvalginį straipsnį „5-hidroksimetilcitozinas – paslaptingoji epigenetinė žymė žinduolių DNR“.

Kviestinę apžvalgą žurnalui parengė Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto DNR modifikacijos tyrimų skyriaus vadovas prof. habil. dr. Saulius Klimašauskas kartu su šio skyriaus mokslininkėmis dr. Edita Kriukiene ir dr. Zita Liutkevičiūte. Apžvalgoje pateikiami duomenys apie šios nukleobazės susidarymo DNR ir tolimesnių virsmų biocheminius ir cheminius aspektus, analizės metodus, aptariamas jos biologinis vaidmuo ląstelių diferenciacijos, embriogenezės ir smegenų veiklos procesuose. Tai, kad 5-hidroksimetilcitozinas egzistuoja žinduolių DNR, buvo galutinai įrodyta tik 2009 m. ir nuo to laiko šioje srityje pasauliniu mastu vykdomi intensyvūs tyrimai, taip pat ir prof. S. Klimašausko vadovaujamame skyriuje. Skyriaus mokslininkai glaudžiai bendradarbiauja su „Thermo Fisher Scientific“ kompanijos padaliniu Lietuvoje UAB „Fermentas“, siekdami naujų epigenetikos tyrimų priemonių komercinio panaudojimo.
Karališkosios chemijos draugijos (The Royal Society of Chemistry) leidyklos žurnale „Chemical Society Reviews“ skelbiamos naujausios ir aktualiausios pasaulyje chemijos mokslo krypties kritinės ir įvadinės apžvalgos.

Vilniaus universiteto informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.