Ar lygios moterų ir vyrų galimybės moksle? Kviečia tarptautinė konferencija

Lietuvoje dažnai džiaugiamasi „Eurostat“ tyrimų rezultatais, jog Lietuva pirmauja pagal mokslininkių skaičių, tačiau toks paviršutiniškas požiūris tik slepia esminę problemą. Tyrimai rodo, kad Lietuvos moksle egzistuoja lyčių lygybės problema, ypač pasireiškianti vertikaliąja lyčių stratifikacija aukščiausiuose akademiniuose ir mokslo valdymo lygmenyse (2009 m. moterys tesudarė 17 % visų Lietuvos profesorių, moterų, dirbančių fizinių ir technologijos mokslų srityse, dalis siekia tik 4,9 %). Šie duomenys patvirtina, jog Lietuva yra tarp šalių, kur moterims siekti mokslinės karjeros yra sunkiausia. Ši ir kitos lyčių lygybės moksle problemos bus nagrinėjamos tarptautinėje mokslinėje konferencijoje, vyksiančioje lapkričio 20 d. Vilniuje.

Mokslininkės lieka nuošalyje

Mokslinių tyrimų išvados rodo, jog Lietuvoje mokslinio darbo kultūra nėra subalansuota ir vienodai palanki abiem lytims. Ištekliai, kuriais disponuoja mokslininkės, jų galimybės priimti sprendimus skirstant mokslo finansavimą ir veikti mokslo politiką yra labai ribotos.
Lietuvos mokslo visuomenė į lyčių lygybės moksle problemą vis dar žiūri gana atsainiai ir santūriai tarsi tai yra su ja nesusiję. Ignoruojamos realų poveikį darančios tiesioginės ir netiesioginės aplinkybės, jas teisinant neva „prigimtiniu“ mokslo teisingumu ir nešališkumu. Kartu akcentuojama mokslinės kompetencijos svarba, sugebėjimai, „tarp eilučių“ duodant suprasti, kad pastarieji yra būdingi išskirtinai mokslininkams vyrams, taip nepelnytai nuvertinant moterų talentus ir išstumiant jas iš mokslinės veiklos arba paliekant joms pagalbinį vaidmenį. Gajūs per amžius visuomenėje susiformavę stereotipai iki šiol riboja moterų galimybes panaudoti savo talentus ir siekti lygiavertės karjeros moksle.

LYMOS vertina padėtį

LR Švietimo ir mokslo ministerija, įgyvendindama Lietuvos Valstybinę moterų ir vyrų lygių galimybių 2005–2009 m. programą, 2008 m. birželio 2 d. patvirtino „Vyrų ir moterų lygių galimybių užtikrinimo moksle strategiją“. Jai įgyvendinti ir skirtas nacionalinis Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamas projektas „Lyčių lygybės skatinimas moksle“ (LYMOS), kurį koordinuoja Lietuvos mokslų akademija. Projekto partneriai yra regioninė Baltijos šalių mokslininkių asociacija BASNET Forumas, Lietuvos mokslo taryba ir Lietuvos studentų atstovybių sąjunga.
Kaip sakė projekto mokslinė vadovė, asociacijos BASNET Forumas prezidentė, Vilniaus universiteto docentė, mokslų daktarė Dalia Šatkovskienė, siekiama sukurti struktūrinius pagrindus lyčių lygybės principams Lietuvos mokslo sistemoje įgyvendinti, siekiant didinti mokslininkių skaičių aukščiausiuose akademiniuose bei mokslo ir studijų valdymo lygmenyse, fizinių ir technologinių mokslų srityse.

Proga pasidalinti tarptautine patirtimi

Projektui artėjant prie pabaigos lapkričio 20 d. Vilniuje, Švietimo ir mokslo ministerijoje vyks tarptautinė konferencija, kurios metu bus nagrinėjami svarbiausi lyčių lygybės moksle klausimai. Konferencijoje Europos integracinės lyčių lygybės politikos kontekste bus aptartos nacionalinės politikos priemonės skatinant lyčių lygybę moksle ir pasidalyta gerąja kitų šalių patirtimi. Garsiausi šalies mokslininkai ir svečiai iš užsienio apžvelgs reglamentuojančius teisės aktus, kiek ir kaip lyčių lygybė skatinama moksle. Bus pristatyta nacionalinės politikos lyčių lygybės moksle požiūriu analizė, aptartos priemonės skirtos lyčių lygybei moksle užtikrinti ir pristatyti LYMOS projekto veiklų vykdymo metu pasiekti rezultatai. Taip pat konferencijos metu bus pristatyta knyga „Lyčių lygybės skatinimas moksle“, apžvelgianti projekto vykdymo metu pasiektus rezultatus. Konferencija – tai baigiamasis projekto renginys.

Konferencijoje jau patvirtino dalyvausią Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas, Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė, Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas, taip pat svečiai iš užsienio – Europos mokslininkių platformos prezidentė Brigitte Mulenbruch, viešnios iš Latvijos, Estijos, Rusijos, kiti lyčių lygybės ekspertai.
Visus besidominčius lyčių lygybės tematika maloniai kviečiame dalyvauti – daugiau informacijos apie konferenciją, konferencijos programą, vykdomą projektą galite rasti internete: www.basnetforumas.eu ir www.lymos.lt. Dėl dalyvavimo konferencijoje kylančiais klausimais prašome kreiptis el. paštu rutjuod@gmail.com.

Virselis
Konferencijoje bus pristatyta knyga „Lyčių lygybės skatinimas moksle“

Vilius Žalys
ESF_zenklas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.