Interviu su Skirmantu Kriaučioniu: po apdovanojimų užgriuvo dėmesys

Lapkričio 9-ąją d. Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete M. K. Čiurlionio gatvėje neeilinis sambrūzdis: čia paskaitą „Biologinės DNR modifikacijos ir jų vaidmuo ląstelėse“ skaitė vienas iš 2012 m. mokslo premijos užsienyje gyvenantiems lietuviams laureatų dr. Skirmantas Kriaučionis. Paskaitos metu S. Kriaučionis supažindino su atradimu, už kurį ir paskirta šių metų mokslo premija. Pristatymo būta išties įdomaus: auditorija buvo pilnutėlė studentų, užduota daug klausimų, po valandą trukusios paskaitos smalsiausieji neskubėjo skirstytis.

Priminsime, kad kiek anksčiau skelbėme paties S. Kriaučionio prisistatymą internetinės „Mokslo Lietuvos“ skaitytojams, kuriame 2012 m. mokslo premijos užsienio lietuviams laureatas papasakojo apie studijas ir vadovaujamos tyrėjų grupės atliekamus tyrimus Oksfordo universiteto Ludvigo vėžio tyrimų instituto laboratorijoje.
Pasibaigus paskaitai dr. Skirmantą KRIAUČIONĮ pakalbinome Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete.

Dr. Skirmantas Kriaučionis (Gedimino Zemlicko nuotrauka)
Po 2012 metų mokslo premijų užsienio lietuviams įteikimų dr. Skirmantas Kriaučionis (dešinėje) sulaukė gausaus sveikintojų būrio

 

Užgriuvęs dėmesys ir pateisinti lūkesčiai

Mokslo Lietuva. Gerbiamasis Skirmantai, ar galėtumėte skirti šiek tiek laiko ir atsakyti į keletą klausimų?
Skirmantas Kriaučionis. Džiaugiuosi, kad žurnalistai domisi. Stengiuosi, kiek įmanoma, su visais pasišnekėti. Tas laikas pasidaro toks… Štai ir dabar, 16 val. pirmasis susitikimas, į kurį nueiti negaliu. Bet sudalyvavau visuose susitikimuose, kurių buvo turbūt aštuoni, įskaitant dvi televizijos laidas ir dažnus interviu.
ML. Užgriuvo dėmesys?
S. Kriaučionis. (Šypsosi.) Užgriuvo dėmesys, tačiau tai yra gerai ir džiugu, kad žurnalistai domisi. Kiek įmanoma, stengiuosi dalyvauti ir dalintis žiniomis.
ML. Atėjote šiandien į Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultetą skaityti šios paskaitos. Kokie buvo Jūsų lūkesčiai? Ar jie pasiteisino?
S. Kriaučionis. Tikrai pasiteisino. Pirmas lūkestis ir pranoko: salė buvo pilna studentų, jaunų žmonių. Tai buvo labai džiugu. Yra susidomėjimas, ir mano lūkesčiai pasiteisino. Po paskaitos užduoti įdomūs klausimai. Iš jų supratau, kad buvo bent dalis auditorijos, supratusios esminius dalykus, kuriuos bandžiau paaiškinti ir tai labai šaunu. Tai pranoko mano lūkesčius.
ML. Girdint užduodamus klausimus, kilo klausimas, ar iš jaunųjų biologų auditorijoje matėte šiandien žmonių, kurie galėtų Jūsų vadovaujami rašyti baigiamuosius darbus?
S. Kriaučionis. Taip, žinoma. Tikrai manau, kad tokių žmonių yra. Sprendžiant iš klausimų, tikrai manau, kad žmonės galėtų daryti darbus pas mus laboratorijoje Oksforde. Tai iš tikrųjų labai džiugu.

Ieškos galimybių bendrauti su Lietuvos mokslininkais

ML. O kaip reagavo Jūsų artimieji, kai nusprendėte studijuoti kitoje šalyje?
S. Kriaučionis. Tai įvyko prieš 12 metų. Sunkoka tiksliai prisiminti, kaip reagavo mano artimieji. Tikrai buvo džiaugsmo gaidelė, kad pavyko įstoti į universitetą, kad galbūt kažkiek pasiteisino mano viltys. Artimieji džiaugėsi, kad galiu siekti daugiau, pateisinti savo lūkesčius. Manau, tai šiek tiek nustelbė liūdnas pasekmes susijusias su mano išvažiavimu.
ML. Kaip Jūs sužinojote apie apdovanojimą ir kaip reagavo šeima į tokį įvertinimą?
S. Kriaučionis. Šeima labai džiaugėsi. Tai buvo iš tikrųjų džiugi diena. Aš sužinojau pirmą savo atostogų dieną. Vos atvykęs į Lietuvą ir gavau atsakymą elektroniniu paštu, kad mano kandidatūra buvo parinkta premijai gauti. Pasijutau, kad mane pirmą dieną grįžusį, nors ir atostogų, Lietuva pasitiko su džiugesiu.
ML. Lapkričio 8 d. įvyko 2012 metų mokslo premijų užsienio lietuviams teikimo ceremonija. Kokie tikslai ir planai po šio apdovanojimo?
S. Kriaučionis. Na, tolesni planai daugiau susiję su pirminiu darbu Oksfordo universitete, bet ši premija paskatina labiau plėtoti santykius su Lietuva. Manau, kad susimąstysiu ir stengsiuosi ieškoti daugiau galimybių bendrauti su Lietuvos mokslininkais.

Bando uždegti meile mokslui

ML. Greta Jūsų pavardės minimas faktas, kad bendraujate su Londone gyvenančiai lietuviais, būtent jaunimu. Kokio tai pobūdžio bendravimas? Ar dalyvaujate išvykose, stovyklose ar prisidedate prie organizacinių reikalų, o galbūt tai daugiau mokslinis bendradarbiavimas?
S. Kriaučionis. Organizaciniu nelabai pavadinčiau. Stengiuosi prisidėti, jei mane kviečia. Vienas iš esminių renginių, kuriame sudalyvavau, Didžiosios Britanijos lietuvių suvažiavimas, kur buvo akcentuojama tema „Lietuva – beatrastų galimybių šalis“. Ten pasidalinau patirtimi apie savo karjerą užsienyje, santykį su Lietuva ir, manau, tai turėjo būti įdomu studentams. Šitai iš vienos pusės bendravimas, iš kitos – truputį, šiek tiek mažesniu masteliu veikla Oksforde. Ten veikia Oksfordo universiteto studentų klubas ir gan glaudžiai bendradarbiauju su tuo klubu. Prieš kelias savaites vyko Lietuvos mokslo mugė, kur doktorantai ir kai kurie dėstytojai pristatė savo tyrimus Oksfordo lietuvių klube, kur ir aš pasakojau apie mūsų tyrimo objektus. Štai koks mano prisidėjimas – esant galimybei stengiuosi bendrauti su studentais, stengiuosi juos uždegti meile mokslui.
ML. Kaip manote, ar Jums pavyksta, gal jau matyti rezultatų?
S. Kriaučionis. Ar pavyksta, nežinau. (Šypsosi.) Sprendžiant iš pačių studentų, jaunimo, sunku pasakyti. Bet yra užsimezgusių ryšių ir tikiuosi, kad mano patarimai galbūt turėjo įtakos kai kurių žmonių pasirinkimams, nors ir konkrečių pavyzdžių negaliu pateikti.
ML. Dėkoju už pokalbį. Buvo labai malonu su Jumis pabendrauti. Norėtųsi palinkėti sėkmės mokslinėje veikloje ir dažniau atvažiuoti į Lietuvą.

Parengė Valentas Daniūnas

2012 m. gruodžio 27 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.