Kazickų šeimos fondas: organizacija įkurta iš meilės tėvynei

Gruodžio 27-ąją Prezidentūroje įteikti „Globalios Lietuvos 2012“ apdovanojimai. Vienoje iš penkių nominacijų pagerbtas JAV lietuvis dr. Juozas Petras Kazickas už indėlį į Lietuvos ekonomiką ir labdaros tradicijų stiprinimą. Tačiau tai ne vienintelis apdovanojimas įteiktas J. P. Kazickui: 1992 m. apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, 1995 m. –LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, 1998 m. – LDK Gedimino ordino Didžiuoju kryžiumi ir tais pačiais metais J. P. Kazickas paskelbtas Kauno technologijos universiteto garbės daktaru, 2008 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

Biografija it iš romano

Sena patarlė teigia: kas tavęs nepražudo, padaro tave stipresnį. Sunku patikėti, kad likimas šiaip sau nusprendė duoti J. Kazickui būtent tokį gyvenimo kelią: kupiną aštrių briaunų ir sunkumų. Susižavėjimą kelia tai, kad visi patirti sunkumai ir išbandymai ne tik nenuslopino meilės tėvynei, bet dar ir sustiprino, užgrūdino siekti užsibrėžtų tikslų.
J. Kazicko gyvenimo istorijos pradžia žymėtina 1683-ųjų sukilimu, tiksliau įvykiais po jo. 1883 m. J. Kazicko seneliai ištremiami į Rusijos gūdumą – Čiornaja Padinos kaimą – už dalyvavimą 1863 m. sukilime. Čia 1918 m. ir gimė būsimasis ekonomikos mokslų daktaras ir filantropas. 1922 m. Kazickų šeima grįžta į Lietuvą ir jau 1937 –1940 m. J. P. Kazickas ekonomikos mokslus ragauja Vytauto Didžiojo universitete, o atgavus Vilniaus kraštą – Vilniuje. Tačiau istoriniai verpetai įtraukė ir J. Kazicko šeimą: 1944 m. su žmona Aleksandra ir dukra teko trauktis iš Lietuvos į Vokietiją, vėliau į JAV. Ten Jeilio universitete 1951 m. apsigintas ekonomikos mokslų daktaro disertaciją.
Baigęs mokslus J. Kazickas dirbo ne tik Džordžtauno universitete profesoriaus padėjėju, bet ir konsultantu Gynybos ir Užsienio reikalų ministerijose.
Vėliau J. Kazickas akademinę veiklą iškeitė į verslą. Ėmėsi prekyba anglimi ir nafta, įkūrė bendrovę „Neris“ ir suklestėjo. Tinkama niša plėstis pasirodė Indijos rinka: J. Kazickas tapo įvairių bendrovių ir šalių vyriausybių konsultantu, investicinių fondų ir bankų dalininku bei direktoriumi. Jau kurį laiką J. Kazicko tarp turtingiausių Lietuvos žmonių neaplenkiamas – jis vertinamas kaip vienintelis Lietuvos milijardierius.
Nors J. Kazickas ir išėjo į pensiją, tačiau nenurimo – ėmėsi įvairių filantropinės veiklos. Su dukra Jūrate 1998 m. JAV įkūrė Kazickų šeimos fondą. Kaip teigiama internetinėje fondo svetainėje, pagrindinė fondo veikla – remti švietimo, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, religinėms ir labdaros organizacijas, ligonių globos įstaigas, universitetus, mokyklas. Šis fondas veikia JAV ir Lietuvoje. Tačiau vienu paramos fondu neapsiribota: 1999 m. Lietuvoje įsteigtas atskiras labdaros ir paramos „Dr. Juozo P. Kazicko fondas“. Šis fondas remia juridinius asmenis, turinčius labdaros gavėjo statusą.
Nuostabu yra tai, kad Lietuvai, atgavusiai nepriklausomybę, ekonominės pagalbos ranką ištiesė jos sūnus J. Kazickas: į Lietuvą pritraukė investuotojų, tokių stambių įmonių, kaip „CocaCola“, „Phillips Motors“. 1991 m. įkūrė pirmąją Baltijos šalyse privataus kapitalo telekomunikacijų bendrovę „Litcom“ (dabar „Omnitel“, įmonę valdo Skandinavijos telekomunikacijų koncernas „TeliaSonera“).

Fondo vairą perėmė dukra

Fondo Valdyba Pirmoje eilėje iš kairės p. Aleksandra Kazickienė ir fondo prezidentė p. Jūratė Kazickaitė. Antroje eilėjė iš kairės Juozas Mindaugas, Mykolas Vytautas, dr. Juozas Petras ir Jonas Algirdas Kazickai
Kazickų šeimos fondo Valdyba: pirmoje eilėje p. Aleksandra Kazickienė ir fondo prezidentė p. Jūratė Kazickaitė. Antroje eilėje Juozas Mindaugas, Mykolas Vytautas, dr. Juozas Petras ir Jonas Algirdas Kazickai

Dabar Kazickų šeimos fondui vadovauja J. Kazicko dukra Jūratė. Prieš tai J. Kazickas savanoriškai mokytojavo Njeri (Kenija) šv. Cecilijos kolegijoje, žurnalistinės duonos ragavo karo metu Vietname, kur buvo sužeista. Vėliau J. Kazickas dirbo korespondente įvairiuose leidiniuose, yra keleto dokumentinių filmų ir knygų bendraautorė.
2002 m. J. Kazickas taip pat apdovanota Sausio 13-osios atminimo medaliu ir LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Šiemet Balžeko lietuvių kultūros muziejus Jūratę Kazickas išrinko metų žmogumi už ilgametę švietėjišką veiklą ir pagalbą nukentėjusiems nuo karo. Šia proga pasveikinęs laureatę Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis teigė, kad vien per 2012-uosius Kazickų šeimos fondas parėmė 37 lietuvių mokyklėles Amerikoje.
Kazickų šeimos fondas investuoja į Lietuvos ateitį remdamas jaunąją kartą. Kaip jau minėta anksčiau, J. Kazickas nuo 1998-ųjų yra KTU Garbės daktaras. Kartu įsteigta ir vardinė stipendija Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto studentams bei dėstytojams, atliekantiems aukštųjų technologijų mokslinius tyrimus arba rengiantiems naujus šios srities vadovėlius ar monografijas. Kasmet fondas skiria po tam tikrą sumą mokinių programavimo konkursams ir finaliniam kompiuterininkų forumui organizuoti.
Taip pat Kazickų šeimos fondas daug prisidėjo prie Valdovų rūmų atstatymo ir inicijavo dr. Juozo Kazicko apdovanojimą žurnalistams, remiantiems Valdovų rūmų atstatymo projektą.
Taigi galima tik nuoširdžiai pasidžiaugti, kad Lietuvoje pagerbiami jos sūnūs ir dukros, nepamirštantys savųjų šaknų, nuoširdžiai besirūpinantys dėl gimtojo krašto, aktyviai remiantys krašto kultūrą, švietimą ir kitas organizacijas bei žmones.

Nuoroda į Kazickų šeimos fondą: http://www.kff.lt/

Jūratė Kazickas kalbasi su Elono universiteto (JAV, Šiaurės Karolina) studentais:

Parengė Valentas Daniūnas

2012 m. gruodžio 29 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.