Lietuvių kilmės NASA astronautas

Gruodžio 27 d. Prezidentūroje išdalyti „Globalios Lietuvos“ apdovanojimai, jau spėję užsitarnauti lietuviškųjų „oskarų“ vardą. Šiais apdovanojimais pagerbti užsienyje gyvenantys ir dirbantys lietuviai, garsinantys Lietuvos vardą už jos ribų. Nominantai buvo renkami verslo ir vadybos, mokslo ir technologijų, meno ir kultūros bei viso gyvenimo pasiekimų kategorijose, į kurias buvo pateiktos 48 asmenų paraiškos iš 18 valstybių.

Mokslo ir technologijų kategorijoje apdovanojimais pagerbta antropologė Birutė Galdikas (apie Birutę Galdikas daugiau galite sužinoti iš „Mokslo Lietuvoje“ spausdinto trijų dalių interviu 2012 m. Nr. 14, Nr. 15 ir Nr. 22), Kanados Queens universiteto organinės chemijos specialistas, mokslininkas Viktoras Sniečkus, buvęs NASA astronautas Josephas Karolis Bo Bobko. Verslo ir vadybos kategorijoje apdovanotas bendrovės „Glencore International“ vadovas Ivanas Glasenbergas, mobiliųjų žaidimų ir programėlių platinimo platformos „Get Jar“ įkūrėjas ir vadovas Ilja Laursas ir 2010 m. į Kolumbijos prezidento postą pretendavęs filosofas, matematikas Antanas Mockus. Meno ir kultūros srityje įvertinta rašytoja Rūta Šepetys, iliustratorius Ray Bartkus, architektas Massimiliano Fuksas. Užviso gyvenimo pasiekimus apdovanoti Kalifornijos universiteto profesorius, mokslininkas, informatikas Algirdas Avižienis, avangardinio kino pradininkas Jonas Mekas ir filantropas dr. Juozas Kazickas.

Šiame rašinyje plačiau pristatysime buvusį JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) astronautą Josephą Karolį Bo Bobko.

Josephas Karolis Bo Bobko NASA astronautas
Josephas Karolis Bo Bobko NASA astronautas

Nenustygęs ant žemės kilo į viršų
Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai iš Lietuvos atėmė daug šviesuolių, tačiau be atnešto skausmo ir netekčių šiandien negalėtume įvertinti ir pagerbti to, ką pasiekė žmonės gyslose turintys lietuviško kraujo, kitose šalyse įleidę šaknis.

Ne išimtis ir Josephas Karolis Bo Bobko pasaulį išvydęs 1937 m. gruodžio 23-ąją Niujorke. 1959 m. įgijo bakalauro laipsnį Jungtinių valstijų karinėje oro pajėgų akademijoje, bet ties tuo nesustojo ir 1970 m. gavo kosmoso inžinerijos magistro laipsnį Pietų Kalifornijos universitete. Lakūno ženklelį (sparnus) gavo 1960 m. J. K. Bo Bobko yra užregistravęs per 6600 skrydžio valandų.

1969-ieji buvo ypatingi metai, nes būtent tada J. K. Bo Bobko tapo NASA astronautu. Jis dalyvavo sėkmingame Apollo-Sojuz bandymo projekte (tai buvo pirmasis, istorinis tarptautinis bendras skrydis, įvykdytas 1975 m.).

Ruošiantis skrydžiui STS-1 į orbitą pirmuoju erdvėlaiviu „Columbia“, Kenedžio kosminių skrydžių centre J. K. Bo Bobko buvo vadovaujantis bandymo ir tikrinimo grupės astronautas. Lietuvių kilmės astronautas į kosmosą kilo tris kartus ir iš viso ten praleido 386 valandas. Beje, J. K. Bo Bobko tapo pirmuoju astronautu skridusiu trimis skirtingais erdvėlaiviais (1983 m. balandžio 4–9 d. – „Challenger“, 1985 m. balandžio 12–19 d. – „Discovery“, 1985 m. spalio 3–7 d. – „Atlantis“).

Kaip pats J. K. Bo Bobko teigia, kad pakilus į kosmosą Didžiausią įspūdį paliko tai, kad iš kosmoso galima matyti įvairias Žemės struktūras: kalnus, ežerus, upes, taip pat debesis ir juose žybsinčius žaibus (Kosmose pripėduota ir lietuviškų pėdsakų (2), Jonas Baltakis, 2012 m. birželio 29 d. http://www.mignalina.lt).

Prieš 24 metus J. K. Bo Bobko išėjo į pensiją, tačiau nuo kosmonautikos nenusigręžė – įsidarbino Hiustone (Teksaso valstija, JAV) Boozo Alleno Hamiltono firmoje, kur buvo atsakingas už didelio efektyvumo mokymo simuliacijas, techninės ir programinės įrangos sistemų inžineriją, erdvėlaivių tikrinimą ir bandymus, kosminių stočių plėtrą ir integraciją. 2000-aiais pradėjo darbą Spacehab Inc. (dabar Astrotech korporacija) kaip strateginių programų viceprezidentas.

2005 m. J. K. Bo Bobko įsidarbino Tarptautinėje kosmoso programų korporacijoje (Science Applications International Corporation) programų vadybininku prie sutarties su NASA Ames tyrimų centro Simuliacijų laboratorija.

Josephas Karolis Bo Bobko NASA Ames Simuliacijų Laboratorijoje

Ryšys su Lietuva
Pirmą kartą Josephas Karolis Bo Bobko Lietuvą pamatė praėjusių metų lapkritį. 2011 m. lapkričio 16–18 d. Vilniuje vyko konferencija „Space Economy in the Multipolar World, 2011“, į kurią skaityti pranešimo apie kosmoso erdvėlaivių programas nuo ankstyvųjų atradimų iki vykdymo misijų atvyko ir J. K. Bo Bobko. Prieš tai J. K. Bo Bobko su žmona ir dukra apsilankė Kėdainiuose, kur susitiko su giminėmis ir sudalyvavo Vilniuje surengtuose VšĮ „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) pusryčiuose, kur pasidalino savo asmenine ir skrydžių į kosmosą patirtimi. O šiais metais Josephas Karolis Bo Bobko pagerbtas už pasiekimus mokslo ir technologijų srityje.

Nuoroda į interviu su Josephu Karoliu Bo Bobko: http://www.mignalina.lt/gyvenimas/zmones/598-kosmose-pripeduota-ir-lietuvisku-pedsaku-2

Parengė Valentas Daniūnas
2012 m. gruodžio 28 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.