Pranciškus Baltrus Šivickis gyvas mūsų darbuose: 130 metinių paminėjimas

Vaidas Palinauskas,
Tatjana Ježova,
Asta Križanauskienė,
Rita Kazlauskienė,
Gediminas Valkiūnas

Akademikas, profesorius Pranciškus Baltrus Šivickis (1882–1968) – vienas iškiliausių XX a. Lietuvos biologų. Gimė 1882 m. rugsėjo 30 d. Žalakiškių kaime, Raseinių rajone. Dėl caro valdžios persekiojimo 1906 m. su šeima turėjo emigruoti į Jungtines Amerikos Valstijas, kur Čikagos universitete baigęs mokslus, 1922 m. apgynė filosofijos mokslų daktaro laipsnį. Po septynerių metų darbų profesoriaus pareigose Manilos universitete Filipinuose, 1928 m. grįžo į Lietuvą ir pirmiausia susipažino su biologijos mokslo pasiekimais Europoje: aplankė daugelio šalių universitetus ir biologines stotis. Jis stengėsi pakelti biologijos mokslus Lietuvoje į pasaulinį lygį. P. Šivickis dirbo Kauno Vytauto Didžiojo universitete, Vilniaus universitete ir moksliniuose institutuose. 1941 ir 1956 m. tapo tikruoju Lietuvos mokslų akademijos nariu. Profesorius buvo plataus profilio mokslininkas vadovavęs mažiausiai 30 disertacinių darbų ir užauginęs garbių mokslininkų kartą, kurie tęsė ir plėtojo jo pradėtus tyrimus. P. Šivickio vardu pavadinta parazitologijos laboratorija esanti Gamtos tyrimų centre šiuo metu yra žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

2012_22_12
Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto bibliotekoje P. Šivickio 130-osioms gimimo metinėms ir P. Šivickio vardu pavadintos parazitologijos laboratorijos 60-osioms
metinėms skirta paroda. Paveiksluose užfiksuotos
P. Šivickio asmeninės bibliotekos knygos

Rugsėjo 30 d. iškiliam biologui, akademikui Pranciškui Šivickiui būtų suėję 130 metų. Pagerbiant profesoriaus atminimą rugsėjo 27 d. Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto bibliotekoje buvo atidaryta paroda skirta akademiko 130-osioms gimimo metinėms ir P. Šivickio vardu pavadintos parazitologijos laboratorijos 60-osioms metinėms paminėti. Be to, šio garbingo jubiliejaus proga Lietuvos mokslų akademijoje spalio 3 d. buvo surengta konferencija „Akademiko P. Šivickio indėlis į Lietuvos biologijos mokslo plėtrą“ ir akademiko P. Šivickio darbų parodos atidarymas Vrublevskių bibliotekoje.

Gamtos tyrimų centro bibliotekoje buvo eksponuojamos akademiko parašytos knygos, moksliniai darbai ir populiarieji straipsniai. Į parodos atidarymą susirinko gausus bendruomenės būrys: P. Šivickio mokiniai, jo šeimos nariai, Gamtos tyrimo centro vadovai, Parazitologijos ir kitų laboratorijų darbuotojai bei bibliotekos kolektyvas. Parodos svečiai turėjo galimybę susipažinti su P. Šivickio asmeninės bibliotekos knygomis, profesoriaus užrašais ir nuotraukomis iš ekspedicijų bei įvairių mokslo renginių. Taip pat buvo eksponuojami Parazitologijos laboratorijos paskelbti moksliniai darbai ir atskleisti darbuotojų pasiekimai per 60 jos gyvavimo metų. Lietuvos mokslų akademijoje vykusioje konferencijoje pranešimus skaitė akademiko mokiniai ir „Šivickio vardo premijos“ laureatai – prof. Irena Eitmanavičiūtė apžvelgė akademiko gyvenimo istoriją, jo doktorantus ir pagrindinius mokslinius pasiekimus; prof. Vincas Būda pristatė darbų ciklą, už kurį 2011 m. buvo įteikta P. Šivickio premija; prof. Vaidutis Kučinskas detaliai išanalizavęs paliktus P. Šivickio darbus, pateikė to meto profesoriaus genetines įžvalgas, kurios šiais laikais pasitvirtina naudojant naujausius tyrimų metodus. Įspūdingą ir netikėtą vaizdo juostų palikimą apie ekspedicijas ir tarpukario gyvenimą, kurį užfiksavo profesorius P. Šivickis, pristatė dr. Laima Petrauskienė. Toks netikėtas dokumentinių filmų sustabdytų kadrų pristatymas, daugelį jo mokinių ir artimų žmonių nukėlė tiesiai į nuotraukose pavaizduotą to laikmečio Lietuvą.

Parodą Vrublevskių bibliotekoje atidarė ir šiltai pristatė bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas. Lietuvos MA prezidentas, akademikas Valdemaras Razumas akademiką P. Šivickį išskyrė kaip pasaulinio lygio mokslininką, nušvietė akademiko nuopelnus mokslo pažangai tarpukario Lietuvoje ir jų tęstinumą iki dabarties. Gamtos tyrimų centro P. Šivickio vardo Parazitologijos laboratorijos vadovas akademikas Gediminas Valkiūnas papasakojo apie akademiko idėjų ir darbų tęstinumą šioje laboratorijoje. Jis pažymėjo, kad profesorius buvo vadovas, kurį kolegos bei studentai ne tik gerbė, bet ir nuoširdžiai mylėjo. Taip pat šiltais prisiminimais apie savo mokytoją pasidalino viena iš P. Šivickio mokinių dr. Tamara Arnastauskienė. Ji prisiminė, kad profesorius buvo labai paprastas, rūpestingas ir dėmesingas savo mokiniams, į jį buvo galima kreiptis bet kokiu klausimu ir visad gauti atsakymą ar sulaukti pagalbos.

Profesoriui skirtuose renginiuose dalyvavo P. Šivickio mokiniai: prof. Irena Eitmanavičiūtė, dr. Tamara Arnastauskienė, dr. Valerija Kiselienė, ir dr. Benė Kadytė, dukros Ramuona Simokaitienė, Teklė Juodienė ir Marija Dirvanauskienė, dabartinis Parazitologijos laboratorijos kolektyvas ir kiti.

Didžiausią įspūdį renginių svečiams paliko šilti pasakojimai apie profesorių ir jo darbą su studentais tiesiogiai iš jo buvusių mokinių ir artimų žmonių lūpų. Toks prisilietimas prie Lietuvos mokslo istorijos ir pasaulyje garsaus mokslininko gyvenimo daugeliui buvo įkvepiantis ir palaikantis. Pasakojimai apie profesoriaus mokslus Amerikoje, vizitus garsiausiuose Europos universitetuose ir biologinėse stotyse, darbą Filipinuose, Manilos universitete ir be galo vardinami pasiekimai eksperimentinės biologijos, parazitologijos, embriologijos, malakologijos, histologijos ir genetikos srityse privertė jaunimą susimąstyti. Užplūdo pasididžiavimo jausmas, kad ir mes galime būti šios garbingos bei iki šių dienų nenutrūkstamai besitęsiančios istorijos dalimi. Belieka padėkoti P. Šivickio išaugintiems mokiniams bei jų pasekėjams, kurie tęsia pradėtus akademiko darbus ir išlaiko P. Šivickio įkurtos Parazitologijos laboratorijos garbingą vardą ir aukštą mokslinį lygį.

2012_22_11
P. Šivickio mokiniai, bendradarbiai, artimieji ir P. Šivickio parazitologijos laboratorijos bei instituto bibliotekos darbuotojai:
sėdintys: V. Strazdienė, B. Kadytė, I. Eitminavičiūtė, M. Dirvanauskienė, T. Arnastauskienė, V. Kiselienė, T. Juodienė; stovintys pirmoje eilėje: A. Jakimavičius, V. Kokinienė, L. Slavenienė, A. Šveistytė, L. Petrauskienė, J. Grikienienė, J. Šyvokienė,
A. Pečiukėnas, G. Stanevičiūtė, R. Binkienė, A. Trumpienė; stovintys antroje eilėje: R. Kazlauskienė, T. Ježova, G. Valkiūnas, V. Stunžėnas, R. Petkevičiūtė, V. Palinauskas, D. Raginytė
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.