Talentingi mokytojai puoselėja žvaigždes

Kazimieras Ragulskis

Kūrėjas-žvaigždė yra reikšmingesnė už šimtus vidutinybių

Labai svarbią reikšmę šiandieninėje visuomenėje vaidina talentingi mokytojai altruistai, sugebantys surasti talentus ir sudaryti tinkamas galimybes jiems atsiskleisti. Iš daugybės mokytojų, kaip visur gyvenime, taip pat ir mokinių, yra tik keletas procentų ypač talentingų. Be abejo, tam turi pasitarnauti ir aplinka, pavyzdžiui, Lietuvoje gerėjant švietimui bei pragyvenimo sąlygoms vis daugiau susidaro galimybių atsiskleisti talentams ir iš jų kai kuriems išaugti iki pasaulinio lygio žvaigždžių. Čia pirmiausia tenka paminėti sporto, meno, muzikos, kai kuriuos verslo atstovus. Kol kas daugybė talentų lieka neatskleistų, bet visuotinis pakilimas šį trūkumą po truputį likviduoja.Žvaigždžių reikšmė yra labai svarbi: pakelia valstybės žmonių nuotaiką, aktyvumą, ugdo patriotizmą, sudaro galimybes intensyvesniam naujų talentų atsiskleidimui bei žvaigždžių atsiradimui, kelia valstybės reikšmę, autoritetą.

Suklestėti talentams didžiuliai rezervai yra mokslo srityje. Prieš tūkstantmečius, šimtmečius mokslas vystėsi palengva, maža dalelė žmonių juo užsiiminėjo. Mokslo vystymasis pradinėje stadijoje nebuvo specializuotas. Tačiau viduramžiais mokslas pradėjo specializuotis, XIX a. ir XX a. susiformavo specializuotos mokslo šakos, kurios daugiausia vystėsi atskirai viena nuo kitos. Mokslas tapo diferencijuotas pagal atskiras sritis. Tačiau didžiuliai fundamentinių ir taikomųjų, ypač technikos mokslų, pasiekimai XX a. antroje pusėje iškėlė būtinybę atskirų mokslo krypčių integravimuisi. Čia pasitarnauja fundamentiniai mokslai, skaičiavimo technikos, mokslinės aparatūros ir kiti pasiekimai, leidžiantys praplėsti pažinimo ribas, į mažąją ir didžiąją puses pagal išmatavimus ir kitus parametrus atskleisti įvairių objektų naujus faktus, vis giliau pažinti sudėtingus gamtos, taip pat ir gyvybės, procesus. Tuo būdu skirtingos mokslo sritys provokuojamos suartėti, integruotis.

Lietuvoje reikia imtis ryžtingų priemonių ugdyti mokslo talentus. Ypač talentingiems reikia atsižvelgiant į galimybes sudaryti kuo geresnes sąlygas vystyti tyrimus, suteikiant būtiną biudžetinį finansavimą ir darbo sąlygas. Tam galimybių yra. Per didelis procentas dabar ruošiamų disertacijų moksliniais vadovais skiriami silpni mokslininkai, per daug apginama silpnų disertacijų. Tikslinga integruoti arba bent suartinti atskiras mokslo kryptis pagal atitinkamus profilius. Svarbu centralizuoti unikalią ir brangią mokslinę aparatūrą, kad ją būtų galima kuo efektyviau panaudoti tyrimų darbuose. Galimybių padidinti mokslinio darbo efektyvumą ir išugdyti pasaulinio lygio mokslo žvaigždžių yra daug.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.