JUNGTINIS GYVYBĖS MOKSLŲ CENTRAS IŠKILS VILNIAUS SAULĖTEKYJE

Vilniaus universitetas ir AB „Panevėžio statybos trestas“ pasirašė 106,46 mln. Lt (su PVM) vertės Jungtinio gyvybės mokslų centro (JGMC) pastato statybos darbų rangos sutartį. Ją įgyvendinus, Vilniaus universiteto akademiniame miestelyje Vilniuje, Saulėtekio alėjoje 9, šalia jau pastatyto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro, iškils naujas mokslinių tyrimų ir studijų reikmėms pritaikytas pastatas, jo bendras plotas 24 tūkst. m2. Pastato techninį projektą parengė UAB „Viltekta“, UAB „Ekoprojektas“ ir UAB „Architektūros linija“, projekto autoriai architektai Gintaras Čaikauskas, Virginija Venckūnienė, Miroslavas Šejnickis ir Vytenis Raugala. Pastato projektavimas ir statyba vykdomi įgyvendinant ES struktūrinių fondų lėšomis remiamą projektą ,,Jungtinio gyvybės mokslų centro sukūrimas“ (projekto Nr. VP2-1.1-ŠMM-04-V-01-016). Statybos darbų pabaiga numatyta 2015 m. pavasarį.
Statybos darbų rangovas atrinktas vykdant ribotą viešojo pirkimo konkursą. Pirmasis konkurso etapas – kvalifikacinė atranka – paskelbtas 2012 m. lapkričio pabaigoje. Šiame konkurso etape dalyvavo 7 tiekėjai. Įvertinus jų kvalifikaciją, patirtį ir turimus pajėgumus, dalyvauti kitame etape buvo pakviesti penki tiekėjai, kurie iki 2013 m. gegužės 14 d. turėjo pateikti rangos darbų kainos pasiūlymą. Geriausią pasiūlymą pateikė ir viešajame pirkimo konkurse nugalėjo AB „Panevėžio statybos trestas“.
JGMC projektą įgyvendina Vilniaus universitetas su partneriais – Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir Vilniaus universiteto Onkologijos institutu. Pagrindinis projekto tikslas – sukurti gyvybės mokslų tyrimų ir studijų centrą, skirtą biotechnologijos ir molekulinės medicinos mokslinių tyrimų, studijų ir technologinės plėtros reikmėms.
JGMC darbuotojų pagrindą sudaro Vilniaus universiteto Biotechnologijos ir Biochemijos institutų ir Gamtos mokslų fakulteto mokslininkai. Per pastaruosius trejus metus šių padalinių mokslininkai atliko 28 mokslinius tyrimus ar paslaugas verslo įmonių užsakymu. Šių tyrimų bendra vertė 4,129 mln. Lt, iš jų 2,108 mln. Lt tenka užsienio kapitalo įmonėms. Per šį laikotarpį gauti 6 Lietuvos, 11 užsienio ir tarptautinių (JAV, Jungtinės Karalystės, Europos) patentų, jų pagrindu pasirašytos trys licencinės sutartys, iš kurių gauta 700 tūkst. Lt pajamų. Be to, pasirašytos trys bendrų tyrimų su verslo įmonėmis sutartys. JGMC mokslininkai įsteigė keturias naujas aukštųjų technologijų įmones, dar keletą įmonių ruošiamasi steigti. Pažymėtinas unikalus Lietuvos istorijoje atvejis – privačios verslo investicijos į JGMC mokslinę įrangą už maždaug 1 mln. Lt (prof. Arvydo Janulaičio dovana į Lietuvą iš Harvardo universiteto grįžtančiam mokslininkui dr. Linui Mažučiui). 2010–2013 m. gauta mokslo dotacijų iš užsienio institucijų ir tarptautinių programų už 14,82 mln. Lt, o iš Lietuvos institucijų ir programų – už 42,124 mln. Lt. Vien per šį laikotarpį sukurta apie 200 naujų darbo vietų mokslininkams, didelė dalis jų yra jauni mokslininkai iki 30 metų. JGMC projektas yra bene vienintelis iš Lietuvoje įgyvendinamų slėnių programų projektų, kuriame vienas pagrindinių prioritetų – jaunimo prob-lemų sprendimas ir pasauliniu mastu konkurencingų studijų plėtojimas. JGMC projekto įgyvendinimas sudarys prielaidas didesnėms tiesioginėms užsienio investicijoms į Lietuvą, kurti naują pažangų verslą, stabdyti „protų nutekėjimą“, skatinti „protų sugrįžimą“ ir kurti naujas darbo vietas, ypač skirtas jauniems žmonėms.

Prof. Juozas Rimantas Lazutka
VU Gamtos mokslų fakulteto
Botanikos ir genetikos katedra

Taip atrodys Jungtinis gyvybės mokslų centras
Taip atrodys Jungtinis gyvybės mokslų centras

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.