Viešieji pirkimai – kliūtis šalies mokslo pažangai ir inovatyvumui

Dabartinė viešųjų pirkimų sistema kelia grėsmę Lietuvos mokslo pažangai, inovatyvumui ir konkurencingumui. Dėl viešųjų pirkimų problemų – bendradarbiavimo ir pasitikėjimo kultūros stokos, smulkmeniško reglamentavimo ir procedūrų griežtinimo – nuolat vyksta diskusijos, tačiau realių sprendimų, pagerinsiančių susiklosčiusią situaciją, vis dar nėra priimta.
Matydami, kokių neigiamų pasekmių nelanksti ir jokios rizikos netoleruojanti viešųjų pirkimų sistema gali turėti Lietuvos siekiui didinti inovatyvumą, pažangiausias verslo ir mokslo organizacijas vienijantis „Žinių ekonomikos forumas“, palaikydamas Lietuvos mokslo premijų laureatų siūlymus, kreipėsi į atsakingas institucijas dėl būtinų viešųjų pirkimų sistemos pokyčių.
„Vienas didžiausių uždavinių – pakeisti įsitvirtinusią nuomonę, kad visi iš anksto yra kalti. Šiuo metu viešieji pirkimai paversti kovos su korupcija įrankiu, nors griežtas ir smulkmeniškas reglamentavimas kaip tik skatina ją – norintys pasinaudoti įstatymų spragomis labai greitai adaptuojasi prie naujos sistemos“, – teigia Edgaras Leichteris, „Žinių ekonomikos forumo“ direktorius.
Globaliame pasaulyje mokslo ir technologijų plėtra yra labai sparti, todėl Lietuva konkurencingumą užtikrinti gali tik gebėdama greitai pritaikyti ir realizuoti naujas technologijas bei mokslinius laimėjimus. Tačiau viešųjų pirkimų problemos lemią ilgą ir sudėtingą procesą, planavimą bei vykdymą – tai neigiamai veikia šalies mokslo pažangą ir inovatyvumą.
Anot E. Leichterio, ši situacija visiems žinoma, tačiau niekas nepasikeis, jei nebus pasitikėjimo ir verslo, mokslo bei valdžios institucijos nesikalbės vienos su kitomis. Turime rodyti gerąją patirtį, pamažu kaupiamą ir Lietuvoje. Pirmas žingsnis realių pokyčių link – atviros diskusijos, dialogas ir dalinimasis sukaupta patirtimi tarp visų suinteresuotų pusių bei bendruomenės, nebijančios tobulėti, diskutuoti ir siekiančios viešųjų pirkimų efektyvumo užtikrinimo, ugdymas.
Parengta pagal asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ pranešimą

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.