Lietuvos mokslų akademija pristato mokslininkų pasiekimus

Lietuvos mokslų akademija nuolat ieško naujų būdų, kaip patraukliai ir įdomiai pristatyti mokslo naujoves ir pasiekimus. Vienas jų – mokslo populiarinimo vaizdo reportažų ciklas „Mokslas iš arti“, kuriame paprastai, aiškiai ir kiekvienam suprantamai aptariami Lietuvos mokslo premijų laureatų darbai.
„Daugelis žmonių vis dar nesuvokia, ką iš tikrųjų mokslininkai veikia, kokia jų darbų reikšmė ir nauda, – pastebi prof. Vytautas Basys, Lietuvos mokslų akademijos vyriausiasis mokslinis sekretorius. – Dažnai net specialistai, tarkime, daugelį metų dirbantys gydytojai, savarankiškai ir nuosekliai nesidomi mokslininkų darbu. Apie medicinos naujoves jie dažniausiai sužino įvairiose konferencijose, seminaruose ar pristatymuose.“
Anot prof. V. Basio, norint pažadinti visuomenės smalsumą, užpildyti žinių spragas ir pakeisti požiūrį į mokslą, būtinas nuoseklus ir kryptingas darbas, kurį jau daugelį metų atlieka Lietuvos mokslų akademija. Pastarąjį penkmetį ji mokslo populiarinimui skyrė itin daug dėmesio.
„Vieni geriau įsimena vaizdinę, kiti – rašytinę ar garsinę informaciją, todėl populiarindami mokslą tarpusavyje deriname skirtingas priemones: organizuojame mokslo renginius, leidžiame knygas, kuriame vaizdo reportažus, – pasakoja profesorius. – Tikimės, kad šis darbas duos teigiamų pokyčių: visuomenė geriau pažins mokslą ir labiau juo domėsis.“
Prof. V. Basio teigimu, ar ateityje turėsime daugiau mokslininkų, priklauso nuo daugelio veiksnių. Renkantis būsimą profesiją didelės reikšmės turi ne tik vieša informacija, bet ir ugdymo įstaigų, tėvų įtaka. Jei mokslo temos bus dažnai nagrinėjamos mokyklose, jomis domėsis ir diskutuos tėvai, tai ir jaunoji karta palankiau vertins mokslininko darbą.
Ciklą „Mokslas iš arti“ sudaro penkiolika vaizdo reportažų. Jų temos itin skirtingos, todėl kiekvienas ras labiausiai dominančią sritį. Reportažų žiūrovai susipažins su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų istorija, aiškinsis, kaip žmogaus smegenys priima sprendimus, kas lemia mūsų psichologinę gerovę, kaip kuriamos „ateities“ medžiagos, kaip apsaugoti vaisius ir daržoves nuo gedimo ir kt.
Reportažuose sudėtingi moksliniai tyrimai pristatomi aiškiai ir suprantamai, todėl jie tinka visiems neabejingiems mokslui. Jų žiūrovai sužinos daug neįtikėtinų ir intriguojančių faktų, suvoks, kaip mokslininkų darbai praverčia kasdieniame gyvenime.
Visus vaizdo reportažus galite peržiūrėti Lietuvos mokslų akademijos interneto svetainėje www.lma.lt.
Reportažų ciklas „Mokslas iš arti“ – tik viena iš projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ dalių. Pagal jį Lietuvos mokslų akademija taip pat leidžia mokslo populiarinimo knygų seriją „Mokslas visiems“. Iš dvylikos kruopščiai atrinktų knygų jau išleistos penkios: Jeremy Rifkin „Trečioji pramonės revoliucija“, Matt Ridley „Raudonoji karalienė“, Spencer Wells „Pandoros sėkla“, Neil Shubin „Žuvis tavyje“ ir Brian Fagan „Ilgoji vasara“. Jas nemokamai galite gauti Lietuvos mokslų akademijoje (Gedimino pr. 3, Vilnius), rasti daugelio universitetų, mokyklų ir kitose bibliotekose arba atsisiųsti elektroniniu pdf formatu iš Lietuvos mokslų akademijos interneto svetainės.
Minėtą projektą Lietuvos mokslų akademija vykdo kartu su partneriais pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „Žinių apie mokslą ir technologijas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle skatinimas“. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis ir LR valstybės biudžeto lėšomis.

Academy_logo04

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.