Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narės padėkojo Poznanės mokslininkams už lituanistikos puoselėjimą

Lenkijos Respublikoje viešėjusios Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narės Larisa Dmitrijeva ir Ona Valiukevičiūtė susitiko su Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto rektoriumi prof. Bronislavu Marciniaku (Bronisław Marciniak), vicerektoriumi prof. Andžejumi Lesickiu (Andrzej Lesicki), Lingvistikos instituto direktoriumi prof. habil. dr. Piotru Vežchoniu (Piotr Wierzchoń) ir Lingvistikos instituto Baltistikos skyriaus adjunktu Juozu Marcinkevičiumi.
Lietuvos parlamentarės aukštai įvertino Poznanės universitete daugelį dešimtmečių vykdomus lietuvių kalbos tyrimus, reikšmingus indoeuropeistikos darbus. Poznanės universiteto rektorius padėkojo už įvertinimą ir teigė, kad būtina skatinti aktyviau plėtoti Poznanės ir Lietuvos universitetų ryšius ne tik baltistikos srityje.
Poznanės universiteto ryšiai su lietuvių kalba prasidėjo dar XIX a. pab., kai čia buvo išspausdinta Mikalojaus Akelaičio trumpoji lietuvių kalbos gramatika. Tačiau susidomėjimas mokslinėmis lituanistinėmis studijomis Didžiosios Lenkijos vaivadijos sostinėje prasidėjo po Antrojo pasaulinio karo, į Poznanę atvykus Vilniaus universiteto indoeuropeistui ir lituanistui prof. Janui Ščepanui Otrembskiui (Jan Szczepan Otrębski). 1947 m. jis steigė vieną pirmųjų pasaulyje už Lietuvos ribų Baltų filologijos katedrą, kuriai vadovavo iki 1960 metų. 1988 m. baltistikos tradicijos Poznanės universitete buvo atgaivintos – įsteigtas Baltų kalbų skyrius ir atidarytos reguliarios lituanistinės studijos. Iki šiol Poznanės baltistikos centre išmokslinta keliasdešimt lituanistų. Dabar lituanistiką studijuoja 40 pirmo, trečio ir ketvirto kursų studentų, vyksta lietuvių kalbotyros sinchroniniai, istoriniai, literatūros ir mitologijos, sociolingvistikos tyrinėjimai.

Seimo narės Ona Valiukevičiūtė ir Larisa Dmitrijeva su Poznanės mokslininkais
Seimo narės Ona Valiukevičiūtė ir Larisa Dmitrijeva su Poznanės mokslininkais. Seimo kanceliarijos (aut. – O. Posaškova) nuotrauka

Artūras Zeleniakas
Seimo Ryšių su visuomene skyrius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.