Iš akademinio folkloro (11)

–Mielas kolega, nuoširdžiai sakau: nekantriai laukiau mūsų susitikimo, – šūktelėjo humanitaras, išvydęs Vilniaus universiteto prieangyje savo ištikimą pokalbių dalyvį gamtotyros autoritetą, – eime į biblioteką. Joje rasime ramią vietele tarp nuliūdusių bibliotekos moterėlių, save ir kitus įtikinėjančių, kad jos ne knygų pelytės, bet esančios in-for-ma-ci-nin-kės – ypatingos profesijos atstovės.
Prisėdę bibliotekos kampelyje prie lango, mūsų garbaus amžiaus akademikai tyliai, – kad netrukdytų palinkusiųjų prie foliantų, – kalbasi. Į juos abejingai žvilgčioja pilkosios knygų pelytės – skaitytojų poreikių tvarkytojos, ieškančios čia užklystančio užsieniečio; žinoma, geriau būtų sužvejoti amerikoną. Mat tie alkani padarėliai, gebantys akimirksniu virsti aršiomis „barakudomis“, nepraranda vilties apkerėti paslaugomis atvykėlį, kuris ištrauktų jas iš skurdaus gyvenimo tėvynėje. Turime pripažinti – kelioms medžioklė buvo sėkminga; netgi pavyko sutvarkyti formalumus, perrašant amerikono testamentą; suprantama, savo naudai.
– Ištaręs dabar madingą sąvoką, nusakančią informacijos discipliną, prikėlei prisiminimus apie garbingą asmenybę – profesorių Levą Vladimirovą, pagilinusį bibliotekininkystės specialybės dalykų dėstymą universitete, – pasakęs šią pastabą, pokalbį pratęsė racionaliai įpratęs mąstyti akademikas.
– O taip, kas gi galėtų pamiršti šią ryškią akademinės visuomenės figūrą, nusipelniusią mūsų universiteto istorijai! – šūkteli humanitaras.
– Tai štai, kartą man šnekučiuojantis su Vladimirovu, išgirdau įsidėmėtiną, tikrovėje pasiteisinusią jo pastabėlę, skambančią maždaug taip: darbavausi universitete nuoširdžiai, „priperėjau“ čia nemažą bibliotekinių, nuolat kudakuojančių vištelių būrį. Bėda ta, kad į šią specialybę stoja vidutinybės, nubyrėjusios nuo pretenduojančiųjų į kitus fakultetus. O kaip žinai, amžinieji „trejetukininkai“ yra piktos varnos, amžinai nepatenkintos ir besidairančios aplink: gal pavyks nustverti sūrį. Bet jos ypatingos veislės: iš jų laputė ne tik sūrio neišvilios, bet ir kailį praras.
– Dabar jau man aiškiau, kodėl jos taip atkakliai stengiasi slėptis po informacijos disciplinos medžiu, nors nuo esminio supratimo, kas tai yra, jos taip toli, kaip mudu nuo Mėnulio.
Dominykas šypsosi – jis pritaria mūsų akademikų mintims.
•••
– Mūsų mieloji Mokslų akademija, prabundanti po nepagrįsto pažeminimo, patirto pertvarkos sumaištyje jau rodo įvairių iniciatyvų, – sako profesorius humanitaras, kreipdamasis į savo kolegą, daug nuveikusį gamtotyros brūzgynuose.
– Iš tikro skaudu, kad stiprus mokslo centras buvo nusmukdytas. Jis virto banalia pastoge, atliekančia mokslininkų klubo vaidmenį. Tad apie kokius naujus akademijos „šlepsėjimus“ man kalbi?
– Negi nematai, kad šiandien pastato durys dažnai varstomos. Išrinktieji, pajutę naujas galimybes atstatyti savo prestižą, sumanė, deja, gerokai vėluodami, svarstyti mokslo Lietuvoje perspektyvas. Šnekėta apie tai, kad jau pakankamai investuota į pastatus, sparčiai vystyta infrastruktūra, kuri turėtų tapti patraukli jauniems mokslininkams, keliantiems sparnus ieškoti kituose kraštuose patogių sąlygų tyrinėti. Ir išvadą, gražiai skambančią, jie ištarė: atėjo laikas investuoti į žmogų, ugdyti mokslininkus, suvokiančius, kad tyrinėjimai yra ne profesijos reikalas, o pašaukimas.
– Matyt, neatsitiktinai LMA vadas profesorius Valdemaras Razumas iš TV ekrano prabilo su pakilia intonacija, pranešdamas: Lietuva pagal moterų mokslininkių skaičių pirmauja Europoje.
– Argi nesupratote – Lietuva velniškai drąsi valstybė! Netrukus ji pirmaus pagal „mažumų“ tolerancijos rodiklius, pati tapdama mažumos dalimi, – linksmai kvaksi mažuosius globojantis Dominykas, dar pridurdamas, – tai gali paliudyti tautos drąsuolis atšauktas, t. y. išstumtas iš Seimo delegacijos, paskirtos dalyvauti Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje.
Nepriklausomas socialinis etnografas,
2013 m. lapkričio12–14 d.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.