Mokslininkų bendradarbiavimas su mokiniais

Prisimenant akademiką Pranciškų Baltrų Šivickį

Tamara ARNASTAUSKIENĖ,
Jadvyga GRIKIENIENĖ,
Tatjana JEŽOVA,
Gediminas VALKIŪNAS
Gamtos tyrimų centro Ekologijos institutas

2012 m. rudenį Lietuvos visuomenė paminėjo žymaus mokslininko biologo akademiko, profesoriaus Pranciškaus Baltraus Šivickio 130-ąsias gimimo metines. Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto (anksčiau – Biologijos, Zoologijos ir parazitologijos institutas), kur ilgus metus dirbo profesorius, bibliotekoje keletą savaičių veikė jo atminimui skirta paroda. Kartu paminėtas profesoriaus įkurtos, aktyviai veikiančios ir turinčios jo vardą Parazitologijos laboratorijos šešiasdešimtmetis. Parodos atidaryme dalyvavo profesoriaus artimieji, gausus būrys buvusių jo mokinių, bendradarbių.
Spalio 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) surengta P. B. Šivickio atminimui skirta mokslinė konferencija, kurioje perskaityti keturi pranešimai, o LMA Vrublevskių bibliotekoje – paroda. Parodą pristatė bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas, kalbėjo LMA prezidentas Valdemaras Razumas, habil. dr. Gediminas Valkiūnas, dr. Tamara Arnastauskienė. Apžiūrėjus parodą, aplankytas P. B. Šivickio kapas Antakalnio kapinėse.
2013 m. birželio 13 d. P. B. Šivickio atminimui iškilmingą susirinkimą paskyrė Lietuvos morfologų draugija ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedra. Perskaityti penki moksliniai pranešimai, pasidalinta prisiminimais. Medicinos fakulteto Histologijos auditorijai suteiktas P. B. Šivickio vardas.
Akademiko P. B. Šivickio darbai ir atminimas įvairia forma buvo įamžinti jau ne kartą. Čia norime paminėti dar vieną, mūsų nuomone, svarbų, bet plačiai visuomenei mažai žinomą jo atminimo įamžinimo atvejį – 1996 m. Pranciškaus Šivickio vardas suteiktas Žaiginio pagrindinei mokyklai (Raseinių r.). Šis įvykis paskatino mokslininkus užmegzti ryšius su mokyklos kolektyvu, mokiniais. Imtasi organizuoti bendrus renginius, skirtus atminti P. B. Šivickį ir jo atliktus darbus, bendrauti su mokiniais, supažindinti juos su mokslininkų vykdomais tyrimais, rengti ekskursijas.
Keletas žodžių apie Žaiginį. Miestelis išsidėstęs prie Sandravos upelio, 8 km nuo Šiluvos. Praeina keliai į Raseinius, Šiluvą, Betygalą. Gyvena apie 350 gyventojų. Minimas nuo 1662 m. Žaiginio dvaras minimas nuo 1675 m. (skirtinguose šaltiniuose nurodomos ir kitos datos). Čia stovėjusių didingų dvaro rūmų dabar nelikę nė ženklo. Neišliko ir profesoriaus tėvų sodybos statiniai. Likęs tik šulinys. Žaiginio dvare baudžiavą ėjo P. B. Šivickio protėviai.
P. B. Šivickis gimė 1882 m. rugsėjo 30 d. vos už kilometro nuo Žaiginio esančiame Žalakiškių kaime. 1906 m., slapstydamasis nuo caro valdžios persekiojimo, išvyko į Ameriką. Į Lietuvą sugrįžo tik 1928 m. Grįžęs, 1928 ir 1929 m. lankėsi tėviškėje. Žaiginyje dar yra žmonių, prisimenančių jo apsilankymus. Nuoširdžiai bendravo su buvusiais kaimynais, savo automobiliu pavežiojo kaimo vaikus, leido jiems pro mikroskopą pažiūrėti į balos vandens lašą, stebėti jame knibždančią gausybę smulkių gyvūnėlių. Vaikai prigaudė profesoriui varlių, kurias jis išsivežė į Kauną eksperimentiniams darbams.
Pirmą kartą P. B. Šivickio mokiniai apsilankė Žaiginyje jau po profesoriaus mirties apie 1980 metus. Buvusios profesoriaus aspirantės dr. Ona Atlavinytė, dr. Valerija Kiselienė ir dr. Aldona Stanionytė Žaiginio mokykloje susitiko su kolektyvu. Tačiau po šio apsilankymo artimesni ryšiai nesusiklostė. Tyla tęsėsi iki 1995 m.
Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, miesteliuose, kaimuose suaktyvėjo kultūrinis gyvenimas: imta domėtis iškiliomis krašto asmenybėmis, jų nuveiktais darbais. Tai buvo stebima ir Žaiginyje. Žaiginiškis kraštotyrininkas ir bibliofilas Kazimieras Grikšas iškėlė mintį rinkti žinias apie žymų kraštietį, iškilų mokslininką prof. P. B. Šivickį. Jis paragino pedagogus įtraukti į šį darbą mokinius, mokykloje įkurti memoria-linį muziejėlį ir siekti, kad Žaiginio pagrindinei mokyklai būtų suteiktas Pranciškaus Šivickio vardas. Į darbą aktyviai įsitraukė istorijos ir geografijos mokytojos Janinos Žickienės vadovaujamas mokyklos kraštotyrininkų (iš pradžių vadinosi ekologų) būrelis, pasivadinęs Seklyčios vardu. Jame susibūrė VIII–IX klasių mokiniai. J. Žickienė – puiki pedagogė, vyr. mokytoja ekspertė, labai kūrybinga, kupina originaliausių sumanymų asmenybė, savo veikla palikusi ryškų pėdsaką. Deja, 2007 m. ji mirė. Didelį indėlį įamžinant P. B. Šivickio atminimą Žaiginio mokykloje ir gyvenvietėje įnešė puiki organizatorė, ilgametė mokyklos direktorė Rita Šilvienė ir visas darnus pedagogų kolektyvas.

pav-webVilniaus ir Kauno mokslininkai Žaiginyje su žaiginiškiais: pirmoje eilėje, pirmas iš dešinės Kazimieras Grikšas; antroje eilėje: mokytojas Jonas Vaitekūnas, direktorė Rita Šilvienė, centre mokytoja Janina Žickienė (2002)
Vilniaus ir Kauno mokslininkai Žaiginyje su žaiginiškiais: pirmoje eilėje, pirmas iš dešinės Kazimieras Grikšas; antroje eilėje: mokytojas Jonas Vaitekūnas, direktorė Rita Šilvienė, centre mokytoja Janina Žickienė (2002)
(Nuotrauka iš Gamtos tyrimų centro archyvo)

Žaiginiškiai ne tik puoselėjo mintį įamžinti P. B. Šivickio atminimą, bet ėmėsi konkrečių darbų. Mokytoja J. Žickienė su mokiniais aplankė vyresniuosius Žaiginio gyventojus, užrašė jų prisiminimus apie profesoriaus apsilankymą gimtinėje po grįžimo iš Filipinų. Rinko etnografinę medžiagą, atspindėjusią XVIII a. pab.–XIX a. pr. kaimo gyvenimą. Žaiginio kapinėse surado P. B. Šivickio motinos (1862–1890) kapą ir jį sutvarkė. Tuo tarpu žaiginiškis K. Grikšas pagalbos ieškojo Vilniuje, buvusioje P. B. Šivickio darbovietėje, siekė užmegzti ryšius su profesoriaus mokiniais. Susisiekta ir su Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejumi, kuriame saugomi P. B. Šivickio muziejui padovanotieji įvairūs zoologiniai eksponatai. Tokia buvo darbo pradžia.
Siekiant įgyvendinti sumanymus, Žaiginio mokyklos kolektyvo ir Raseinių savivaldybės iniciatyva buvo suorganizuoti žaiginiškių ir Ekologijos instituto darbuotojų susitikimai. Pirmas įvyko 1996 m. gegužės 29-ąją Žaiginyje. Ekologijos institutui atstovavo mokslo darbuotojos, P. B. Šivickio mokinės prof. Irena Eitminavičiūtė ir dr. T. Arnastauskienė. Raseinių savivaldybei atstovavusi paminklotvarkininkė (vėliau ir P. B. Šivickio fondo pirmininkė) Gražina Pečkaitienė informavo, kad Raseinių rajono taryba patenkino Žaiginio pagrindinės mokyklos prašymą suteikti jai kraštiečio, žymaus mokslininko P. B. Šivickio vardą ir 1996 m. gegužės 12 d. priėmė atitinkamą sprendimą Nr. 45. Jau šio pasitarimo metu P. B. Šivickio tėvų sodybvietėje Žalakiškių kaime parinkta vieta paminkliniam akmeniui, aptartas memorialinio muziejaus mokykloje kūrimo planas, eksponatų jam kaupimo reikalai, aplankytas P. B. Šivickio motinos kapas, tartasi dėl paminklo pastatymo kapavietėje.
Vardo suteikimo mokyklai iškilmės įvyko 1996 m. rugsėjo 13 d. Iš Vilniaus ir Kauno atvyko P. B. Šivickio artimieji, gausus buvusių jo mokinių būrys. Išvakarėse mokyklą aplankė LR Kultūros ministras Juozas Nekrošius ir pasveikino mokyklos kolektyvą.
Iškilmių dieną po šv. Mišių vietos bažnytėlėje Betygalos klebonas A. Staniulis pašventino paminklinį akmenį buvusioje Šivickių sodyboje ir P. B. Šivickio motinos kapo koplytstulpį. Po to buvo atidarytas memorialinis muziejus prie mokyklos, dalyvaujant Raseinių valdžios atstovams, įvyko oficialioji vardo suteikimo mokyklai programa ir koncertas, kurį surengė mokiniai.
Po Pranciškaus Šivickio vardo suteikimo Žaiginio pagrindinei mokyklai toliau kasmet buvo organizuojami P. B. Šivickio atminimui skirti renginiai. Jie vyko tai Žaiginyje, tai Vilniuje, dalyvaujant Žaiginio mokyklos ir Ekologijos instituto kolektyvų atstovams, profesoriaus šeimos nariams, buvusiems bendradarbiams, mokiniams. Mokyklai buvo siunčiami Ekologijos instituto ir kai kurie LMA leidiniai, pirmiausia tai žurnalai Ekologija, Acta zoologica Lituanica; dovanoti žurnalų Kosmos, Naujoji Romuva, kuriuose buvo publikuoti P. B. Šivickio straipsniai, numeriai, kiti žurnalai ir knygos, straipsnių apie profesorių kopijos, profesoriaus asmeniniai daiktai.
Nesiplėsdami į detalius visų buvusių renginių aprašymus, paminėsime tik keletą svarbesniųjų. Pirmiausia pažymėsime, kad mokyklos iniciatyva buvo surengti visų P. B. Šivickio jubiliejinių datų paminėjimai, kuriuose dalyvavo profesoriaus artimieji, Ekologijos instituto, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus atstovai, Žaiginio bendruomenė. Rengtos bendros konferencijos, kuriose pranešimus skaitė mokyklos pedagogai ir Ekologijos instituto mokslo darbuotojai. Žaiginyje ir Vilniuje bendruose renginiuose buvo pristatytos naujos P. B. Šivickio atminimui skirtos knygos. Mokiniai perskaitydavo ištraukų iš profesoriaus atsiminimų knygos, padainuodavo Raseinių krašto dainų, kurių ne vieną, rinkdamas tautosaką jaunystėje, buvo užrašęs P. B. Šivickis.
Ekologijos instituto mokslo darbuotojai supažindino moksleivius su kai kuriomis Lietuvos faunos smulkiųjų gyvūnų grupėmis, dirvožemio ir vandens gyvūnijos rinkimo ir tyrimo metodikomis, parodė kaip tai atliekama praktiškai. Šie lauko darbai buvo vykdomi betarpiai gamtoje, Žaiginio apylinkėse.
Vilniečiai pakvietė žaiginiškius į Vilnių, suorganizavo moksleiviams ekskursiją po sostinę. Lankytasi LMA, Ekologijos institute, Antakalnio kapinėse, kur palaidotas P. B. Šivickis. Susipažinta su įdomiausiomis Vilniaus vietomis.
P. B. Šivickio vardo suteikimo vienai iš Pavilnio gatvių proga žaiginiškiai buvo pakviesti į profesoriaus atminimui aukotas šv. Mišias Pavilnio bažnyčioje, o po jų – pasivaikščioti P. B. Šivickio gatve, paviešėti šios gatvės gyventojos ekologės dr. Dalės Zapkuvienės svetinguose namuose. Čia reikia pridurti, kad visiems šios gatvės gyventojams prieš šv. Mišias buvo įteiktos skrajutės (autorius dr. Algimantas Jakimavičius), supažindinančios su P. B. Šivickio biografija, jo mokslo ir gyvenimo keliu.
Apibendrinant galima pasakyti, kad tokių bendrų renginių buvo arti dvidešimties. 2007 m., minint P. B. Šivickio 125-ąsias gimimo metines, Žaiginio pagrindinė mokykla už nuoseklų akademiko P. B. Šivickio atminimo puoselėjimą, nuoširdų bendradarbiavimą padėkos raštais apdovanojo Ekologijos institutą ir profesoriaus mokines T. Arnastauskienę, I. Eitminavičiūtę, instituto darbuotoją A. Jakimavičių.
P. B. Šivickio atminimas Žaiginyje gražiai saugomas ir toliau. Įsikūrus Žaiginio miestelio bendruomenei, pasivadinusiai Bitupio vardu, restauravus jai skirtas patalpas, susiformavo kultūros centras, kuris veikia labai aktyviai. Daugelis renginių įgavo dar platesnę apimtį, tapo įvairesni. Žaiginyje išaugo gražias tradicijas, puikų pedagogų kolektyvą subūrusi mokykla, verta turėti garsaus žemiečio vardą. Nuo 2013 m. Žaiginio Pranciškaus Šivickio pagrindinė mokykla reorganizuota ir dabar vadinasi Žaiginio Pranciškaus Šivickio mokykla – daugiafunkcis centras. Linkime šios mokyklos pedagogams didelės sėkmės jų svarbiame darbe, o mokiniams – atkaklaus mokymosi, naujų žinių troškimo, kaip to siekė ir apie tai ne kartą rašė jų žymus kraštietis LMA akademikas P. B. Šivickis.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.