Sveikiname

Kovo 11-osios Akto signatarą, filosofą, politinį ir visuomenės veikėją profesorių Bronislovą GENZELĮ su 80-mečiu.
Iškilusis Jubiliatas gimė 1934 m. vasario 16 dieną Aukštadvaryje, Trakų apskrityje. Gimimo diena akivaizdžiai turėjo įtakos jo savivokai, teikė ir tam tikrą privilegiją: artimiausi bičiuliai sveikindami jį gimimo dienos proga drauge minėdavo ir Vasario 16-tąją. Sunku buvo prikibti, į pasą įrašytoji data tarsi legitimavo tarybmečiu režimo šalininkų nekenčiamą lietuvių šventės minėjimą.

Kas yra filosofija, sužinojo iš paties Platono, kai atsitiktinai paaugliui į rankas pateko antikos mąstytojo raštai. Imliam protui tai buvo paskata rinktis tolesnį gyvenimo kelią. Baigęs studijas ir aspirantūrą Maskvos valstybiniame universitete dėstė Šiaulių pedagoginiame, Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetuose.

Išskirtinės svarbos Jubiliato politinė veikla: 1988–1990 m. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, Sąjūdžio Seimo tarybos narys, 1990 m. Kovo 11-sios Akto signataras. 1990–1992 m. –
Aukščiausiosios Tarybos deputatas, dirbo Lietuvos Konstitucijos rengimo komisijoje. 1992–1996 m. – Seimo narys, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas.

Sukaktuvininkas Bronislovas Genzelis
Sukaktuvininkas Bronislovas Genzelis
[Gedimino Zemlicko nuotrauka]
Iš 19 išleistų B. Genzelio knygų išskirtinė vieta tenka jo sudarytai (1974–1987) šešių tomų „Filosofijos istorijos chrestomatijai“. Naujausioji – ,,Tautinės savimonės išlikimas ir brendimas Lietuvos okupacijos sąlygomis“. Tai knyga apie lietuvio savasties išsaugojimą okupacijos sąlygomis, kelią į Sąjūdį ir nepriklausomos valstybės atkūrimą. Profesorius tyrinėja Lietuvos kultūros istoriją ir sąveiką su kitomis tautomis – lenkų, rusų, vokiečių, ukrainiečių, latvių, čekų.

Linkime Jubiliatui sveikatos ir geriausios kloties kūrybinėje ir įvairiašakėje jo veikloje Lietuvos labui.

Laikraščio „Mokslo Lietuva“ redakcija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.