Tarptautinę mokslininkų bendruomenę neformalioms diskusijoms subūrė dešimtoji „Idėjų kalvė“

Tarptautinę mokslininkų bendruomenę neformalioms diskusijoms subūrė dešimtoji „Idėjų kalvė”

Birželio pabaigoje Kaišiadorių rajone surengta jau dešimtoji Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) organizuojama mokslinė stovykla „Idėjų kalvė 2014“, kurios pagrindinis tikslas – paskatinti įvairių sričių jaunųjų mokslininkų tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą.LJMS_logo

„Jau dešimtus metus rengiama „Idėjų kalvė“ – ne tik graži tradicija kasmet neformaliems pokalbiams ir patirčių mainams susitikti įvairių sričių jauniesiems mokslininkams. Nors šis renginys labiau skatina neformalų bendravimą, tačiau Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos veikloje jis yra labai svarbus – nes jau dešimtmetį skatina jaunuosius mokslininkus plėtoti socialinius tinklus, kurti tarpdisciplininę bendruomenę, siekiančią tapti pasaulinio lygio mokslininkais“, – apie „Idėjų kalvę“ pasakoja LJMS pirmininkė Julija Baniukevič ir džiaugiasi, kad jau keletą metų „Idėjų kalvėje“ susiburia ne tik Lietuvos mokslininkai, bet ir svečiai iš užsienio.

Šių metų „Idėjų kalvėje“ moksline patirtimi dalijosi jaunieji mokslininkai iš Vilniaus, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetų, Lietuvos energetikos instituto ir kitų mokslo įstaigų bei institucijų, taip pat – užsienio tyrėjai iš Azerbaidžano, Lenkijos ir Šveicarijos.

Tris dienas trukusioje „Idėjų kalvėje“ jaunieji mokslininkai dalijosi savo vykdomų tyrimų aktualijomis ir patirtimi. Susirinkę tyrėjai diskutavo apie nanotechnologijų taikymą gydant navikinius susirgimus, miesto įvaizdžio kūrimą, mokslinių išradimų apsaugą, atsinaujinančių energijos šaltinių vystymą, naujų antimikrobinių ir priešvėžinių vaistų tyrimus, vartotojų priešinimosi pokyčiams valdymą, baltymų kristalografijos taikymą kuriant vaistus, dulkių žiedų fotometrinius tyrimus ir kitas temas, susijusias su „Idėjų kalvės“ dalyvių atliekamais moksliniais tyrimais.

Anot mokslinės stovyklos dalyvių ir lektorių, tokie susitikimai, kuomet neformaliai, mokslininkų bendruomenėje aptariami šiuo metu atliekami moksliniai tyrimai, jų problemos ir sprendimo būdai, suteikia galimybę ne tik pasitikrinti savo idėjas plačiau ar bendrai ieškoti sprendimų, bet ir atrasti galimus partnerius būsimiems moksliniams projektams.

„Tai, kad „Idėjų kalvės“ neformalioje aplinkoje gimstančios bendrų iniciatyvų ir projektų idėjos nelieka tik kalbomis ir tampa tarptautinėmis konferencijomis bei moksliniais projektais – geriausias šių vasarinių susitikimų rezultatas. Būtent nuo tokių veiklų ir pradeda formuotis stiprūs tarpdisciplininiai ir tarptautiniai mokslininkų tinklai, ilgainiui galintys tapti stipriomis mokslininkų komandomis dideliems darbams“, – įsitikinusi J. Baniukevič.

Kartu su šių metų „Idėjų kalve“ baigiamas įgyvendinti ir Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos projektas, skirtas LJMS kaip mokslininkų tinklo bei organizacijos narių institucinių gebėjimų stiprinimui. Šis projektas pusantrų metų buvo remiamas Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos lėšomis.

LJMS institucinių gebėjimų stiprinimo projektą sudarė gana daug skirtingų veiklų, kurios leido identifikuoti LJMS narių lūkesčius, plėtoti diskusiją apie organizacijos tapatybę, stiprinti vidinę ir išorinę komunikaciją, plėtoti Lietuvos ir Šveicarijos jaunųjų mokslininkų partnerystę, dalijantis gerąja patirtimi mokslo politikos formavimo ir finansų pritraukimo srityse. Taip pat projekto laikotarpiu organizuotos mokomosios stovyklos, kurių metu tiek Lietuvos, tiek užsienio mokslininkai pristatė savo mokslinę veiklą, ieškojo galimybių inicijuoti bendrus tarpdisciplininius tyrimus.

„Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, kaip ir kiekviena augti ir efektyviau veikti siekianti organizacija, šiandieniniame pasaulyje turi skirti pakankamai dėmesio savianalizei, gerųjų patirčių aptarimui bei kryptingam darbui su nariais, tam tikrų organizacinių ir institucinių gebėjimų stiprinimui. Nes tik būdama stipresne, organizacija gali prisidėti prie tarpdisciplininių ir tarpinstitucinių mokslininkų tinklų kūrimo tarptautiniu lygiu. O tai mokslo pasaulyje – labai svarbu“, – teigia projekto vadovė Vilma Petrikaitė.

***
Projektą „Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos institucinių gebėjimų stiprinimas“ finansuoja Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos, kuria siekiama sumažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje, „Nevyriausybinių organizacijų fondas“.

Kontaktams:

Vilma Petrikaitė,
Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga
mob.tel. +370 (686) 29 383, el.p. info@ljms.lt

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.