Pasirašytas susitarimas ir parapijos šventė paskutinę vasaros dieną

Rugpjūčio 31 dieną Vilniuje pamaldų metu pasirašytas Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios ir Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos susitarimas dėl Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios sielovados patarnavimų teikimo Lietuvos Respublikos kariuomenei. Susitarimą pasirašė Lietuvos evangelikų reformatų generalinis superintendentas kunigas Tomas Šernas ir Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Šventinėse pamaldose dalyvavo Krašto apsaugos ministerijos atstovai, Seimo narys Aleksandras Zeltinis, kun. Raimondas Stankevičius, Konsistorijos prezidentas Petras Romualdas Puodžiūnas, Sinodo direktorius kurt. Donatas Balčiauskas, parapijiečiai ir svečiai.
„Šiandien istorinė diena, kuri išliks amžiams mūsų bažnyčios istorijoje. Švęsdami nuo pat pradžių, nuo Radvilų laikų, Lietuvos karvedžių strategų, vėliau žiūrėdami į tarpukario Lietuvą ev. reformatai visuomet aktyviai veikė valstybės gyvenime. Juk valdžia – Dievo tarnaitė. Ukrainos įvykiai mums parodo, jog kiekviena visuomenės ląstelė turi prisidėti prie gėrio, taikos. Šiandien turėdami taiką nereiškia, kad ją turėsime ir rytoj. Mes, ev. reformatai, grįžtame į istorinę savo pareigą. Kaip Šv. Rašte sakoma, jog gali užmušti kūną, bet negali nugalėti sielos“, – sakė gen. superintendentas kun. Tomas Šernas.
„Tarnyba Tėvynei neįmanoma be dvasinio augimo. Tik tikėdami ir pasitikėdami Dievu galime dirbti ir kovoti dėl savo tėvynės Lietuvos. Tikėjimas padeda tapti geresniais piliečiais, tapti geresniais tikėjimo liudytojais, tapti geresniais Lietuvos ir Kristaus kariais“, – sutarties pasirašymo metu kalbėjo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Susitarimu siekiama sudaryti sąlygas ir užtikrinti Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios kapelionų teikiamų sielovados patarnavimų ir dvasinės pagalbos krašto apsaugos sistemos kariams jų artimiesiems bei visai karinei bendruomenei teikimą. Susitarimas pasirašytas atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintą žmogaus teisę į sąžinės laisvę bei teisę laisvai išpažinti religiją ir ją puoselėti, suprantant religijos ir sielovados reikšmę krašto apsaugos sistemoje tarnaujančių asmenų Lietuvos kariuomenėje ir gyvenime. Susitarimu taip pat siekiama užtikrinti evangelikų reformatų bendruomenės narių, einančių tarnybą krašto apsaugos sistemoje ir kitų asmenų, ieškančių paguodos, nuolatinę sielovadą.
Po šventinių pamaldų visi gausiai susirinkę skubėjo į jau tradicinę tapusią parapijos šventę Buikose. Birutė ir Henrikas Barauskai nuostabiai atliko kelis muzikinius kūrinius. Sodybos šeimininkai Aurelija ir Danas Arlauskai taip pat visus džiugino savo atliekamomis dainomis. Buvo skaitomos Kristijono Donelaičio poemos „Metai“ eilės. Taip pat susirinkusius didžiai nustebino menininkė Jūratė Buožienė, eksponavusi savo dailiosios tekstilės darbus, skirtus 300-ųjų K.Donelaičio gimimo metinių minėjimui. Nepamiršta liko ir tradicinė „Buikų kiaušinienė“. Šį kartą Danas su pagalbininkėmis ją iškepė net iš 62 kiaušinių ir patiekalo skonis buvo nepakartojamas! Viliamės, jog graži tradicija – parapijai susirinkti Buikose dar gyvuos ilgai.

 

Viktorija Liauškaitė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.