In memoriam profesoriui Mečiui Stukoniui

(1924 03 07 – 2014 11 05)

Lapkričio 5 d. eidamas devyniasdešimt pirmuosius metus mirė Lietuvos mokslininkų sąjungos narys, onkologas, vėžio epidemiologijos Lietuvoje kūrėjas, habilituotas daktaras, profesorius Mečys Stukonis. Visą gyvenimą onkologijos mokslui paskyręs M.Stukonis žinomas ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mokslo bendruomenėje.

Prof. M.Stukonis  su Lietuvos medicinos bibliotekos darbuotojais 1999 metais. minint 75 - metį
Prof. M.Stukonis su Lietuvos medicinos bibliotekos darbuotojais 1999 metais minint 75 – metį

1950 m. su pagyrimu baigęs tuometinio Kauno valstybinio universiteto Medicinos fakultetą išvyko į Šiaulius. M. Stukonis – Šiaulių onkologinio punkto ir kabineto vedėjas bei dispanserio steigėjas. Po metų paskirtas į Ostrovą, kur dirbo karo gydytoju Onkologijos dispanseryje. Demobilizuotas kaip tik tais metais (1957 m.), kai Lietuvoje įkurtas savarankiškas Onkologijos mokslinio tyrimo institutas, kurio klinikine baze tapo Respublikinis onkologijos dispanseris. 1957 m. jis paskirtas Onkologijos instituto Organizacinio metodinio ir navikų epidemiologijos skyriaus vedėju, nuo 1990 m. iki 1998 m. buvo Lietuvos onkologijos centro (buvusio instituto) Navikų epidemiologijos skyriaus vedėjas. 1999 m. – 2001 m. – Navikų epidemiologijos ir profilaktikos klinikos konsultantas. Ilgametis Lietuvos onkologų mokslinės draugijos sekretorius. Prof. M.Stukonis kūrė ir plėtojo vėžio epidemiologijos tyrimus Lietuvoje. Tarp pagrindinių jo mokslinės ir praktinės veiklos sričių buvo vėžio profilaktika ir onkologijos pagalbos organizavimas. 1964 m. apgynė medicinos mokslų kandidato
(dabar – daktaro), 1990 medicinos mokslų daktaro (dabar – habilituoto daktaro) disertacijas, kuriose atskleidė vėžio paplitimo ypatumų ir jo rizikos bei apsaugos veiksnių tyrimus Lietuvoje ir pasaulyje. 1975 m. įkūrė automatizuotą registracijos sistemą – vėžio susirgimų registrą. 1993 m. jam suteiktas docento, o 1995 m. – profesoriaus mokslo vardas.
Prof. M.Stukonis – Pasaulinės sveikatos organizacijos Tarptautinio vėžio tyrimo centro (Prancūzija, Lionas) ekspertas, konsultantas ir mokslo darbuotojas (1977-1980 m.). Tobulinosi onkologijos ir medicininės statistikos srityse Rusijoje (Sankt – Peterburge ir Maskvoje). Konkurso būdu gavęs Pasaulinės sveikatos organizacijos stipendiją 1967-1968 m. stažavosi vėžio epidemiologijos tematikoje Londone (Anglijoje) Medicinos tyrimų tarybos Statistikos tyrimų institute ir tobulinosi Londono universiteto Higienos ir tropinės medicinos fakultete. Aktyviai dalyvavo Vėžio epidemiologijos tyrimų probleminės komisijos darbe, buvo Skrandžio vėžio epidemiologijos centro pirmininkas ir Epidemiologijos tyrimų ekspertų komisijos pirmininkas prie buvusios SSSR Medicinos mokslų akademijos prezidiumo. 1991 – 1996 m.
dvi kadencijas išrinktas Lietuvos mokslo tarybos nariu.
M. Stukonis skaitė onkoepidemiologijos paskaitas VU Medicinos fakulteto studentams ir tobulinimosi kursų gydytojams, nuo 1996 m. jis buvo neetatinis navikų epidemiologijos dėstytojas. Paskelbė daugiau kaip 400 darbų, iš kurių – apie 150 mokslo publikacijų, Lietuvos ir užsienio spaudoje. Skaitė pranešimus, dalyvavo diskusijose įvairiuose šalies ir tarptautiniuose renginiuose. Prof. M.Stukonis – Lietuvos kovos su vėžio liga draugijos, Lietuvos gastroenterologų, Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos mokslininkų sąjungos, Lietuvos veikliosios ilgaamžystės akademijos, Lietuvos skautų sąjungos ir Lietuvos – Prancūzijos asociacijos narys. Kembridžo biografijų institutas (Anglija) jį paskelbė Tarptautiniu metų žmogumi (1998-1999 m.). Būdamas plačių interesų žmogus M.Stukonis domėjosi ir muzika, baletu (jaunystėje lankė baleto studiją, šoko teatro scenoje) ir daile.
Parengė Janina Valančiūtė
(Lietuvos medicinos biblioteka)

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.