Blaivybės konkursų laureatai

Juozas Elekšis
Jau aštuntąjį veiklos dešimtmetį skaičiuojanti blaivybės draugija „Baltų ainiai“, puoselėjanti vyskupo Motiejaus Valančiaus idėjas, kasmet apdovanoja labiausiai šiam sąjūdžiui nusipelniusius žmones. Draugijos pirmininkas Alfonsas Čekauskas, kalbėdamas susirinkusiems į Lietuvos edukologijos universiteto vyskupo Mečislovo Reinio auditoriją, priminė, kad draugijos globėjais buvo net Lietuvos prezidentai: Antanas Smetona, Algirdas Brazauskas, tačiau šiuo metu valdžios dėmesys blaivybės sąjūdžiui yra nusilpęs. Džiugina tai, kad renginyje gausiai dalyvauja Riešės ir Vilniaus Jono Pauliaus gimnazijų moksleiviai ir mokytojai.

Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės konkurso laureatas J.E. vyskupas Mindaugas Sabutis
Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės konkurso laureatas J.E. vyskupas Mindaugas Sabutis

Kalbėtojas sakė, kad draugija jau yra apdovanojusi daug žmonių, tarp jų net 20 įvairių šalių ir konfesijų vyskupų, nes vyskupo Motiejaus Valančiaus Lietuvoje pradėtas blaivybės sąjūdis plito ir Baltarusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje. Nors sąjūdžio veikla vėliau buvo sužlugdyta, blaivybės idėjos labai aktualios iki šiol, todėl jas įvairiais būdais palaiko ir propaguoja įvairių konfesijų dvasininkai. Už ilgametę ir aktyvią visuomeninę veiklą, skleidžiant doros ir blaivybės idėjas, vyskupo Motiejaus Valančiaus sąjūdžio laureatu šiemet pripažintas Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas J.E. Mindaugas Sabutis.

Vyskupas gimė Tauragėje kataliko ir liuteronės šeimoje, studijavo Klaipėdos universiteto Evangeliškosios teologijos katedroje. Jau kunigaudamas, dar studijavo Vilniaus universitete. 2004 m. M. Sabutis išrinktas ir konsekruotas Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupu. Dabar jis dėsto Klaipėdos universiteto Teologijos katedroje, yra Pasaulio liuteronų sąjungos Rytų ir Centrinės Europos Bratislavos biuro koordinatorius. Jam suteiktas JAV Indianos valstijos Konkordacijos teologijos seminarijos Garbės daktaro vardas. Vyskupas yra vedęs, augina tris vaikus, tarp kurių du – įvaikinti.

Vinco Kudirkos publicistinio blaivybės konkurso laureatė Zinaida Paškevičienė
Vinco Kudirkos publicistinio blaivybės konkurso laureatė Zinaida Paškevičienė

Kalbėdamas apdovanojimo ceremonijos metu vyskupas pažymėjo, kad Lietuvos liuteronai negandų laikotarpiu patyrė milžiniškus nuostolius. Jie neteko 90 proc. tikinčiųjų. Dauguma bažnyčių uždarytos, kai kurios nugriautos. Praktika rodo, kad atstatyti bažnyčią dažnai yra lengviau, nei sujauktą žmogaus protą. Jis pabrėžė mokslo svarbą: „Žinios padaro žmogų laisvą. Vergas negali elgtis kaip nori, nes jis – nelaisvas“.

Pagal išgales blaivybės sąjūdį remia Lietuvos edukologijos universitetas. Jo rektorius – akademikas, profesorius Algirdas Gaižutis priminė Šv. Augustino iškeltas tris dorybes: tikėjimą, viltį ir meilę. Akademiko nuomone, meilė yra svarbiausia, nes be jos negalima įgyvendinti kitų dorybių. Studentams diegiama tolerancija įvairioms konfesijoms, įvairiems religiniams įsitikinimams.
Šiame renginyje už ilgametį kūrybinį darbą, skleidžiant blaivybės idėjas, Vinco Kudirkos publicistinio blaivybės konkurso laureato diplomu apdovanota panevėžietė radijo ir televizijos žurnalistė Zinaida Paškevičienė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.