Garbės nario vardas – JAV lietuvių veikėjui G. T. Murauskui

Zenonas Ripinskis
Spalio 24 d. Šiaulių universiteto senato neeiliniame posėdyje iškilmingai inauguruotas naujasis universiteto Garbės narys – JAV lietuvių išeivijos veikėjas, gamtos mokslų (geografijos) daktaras Gediminas Tomas Murauskas. Nuo 1996 metų dr. Gediminas Murauskas aistringai ir kruopščiai dirbo, siekdamas sukurti ir sustiprinti ryšius tarp Omahos ir Šiaulių miestų bei institucijų, ypač bendradarbiavimo ryšius tarp Šiaulių universiteto ir Nebraskos universiteto Omahoje (JAV).
1996 m. dr. Gediminas Murauskas buvo vienas iš iniciatorių, kad būtų pasirašyta Šiaulių ir Omahos miestų bendradarbiavimo sutartis. Dirbdamas Omahos susibičiuliavusių miestų asociacijoje, Omahos lietuvių bendruomenėje, G. Murauskas svariai prisideda prie Lietuvos ir Amerikos valstybių bendradarbiavimo stiprinimo, Šiaulių ir Omahos miestų draugystės plėtojimo, padeda vystyti bendradarbiavimą tarp šių miestų savivaldų, ligoninių, mokyklų, botanikos sodų.
Nuo 1997 metų, kai buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Šiaulių universiteto ir Nebraskos universiteto Omahoje, G. Murauskas kartu su kitais Omahos lietuviais ženkliai prisideda prie šios sutarties įgyvendinimo: suteikia visokeriopą pagalbą visiems į Omahą atvykstantiems Šiaulių universiteto studentams, dėstytojams, administracijos darbuotojams, meno kolektyvams.
Per laikotarpį nuo 1997 m. iki šių dienų Šiaulių universitetas ir Nebraskos universitetas Omahoje parengė ir įvykdė per dešimt kultūrinių mainų projektų, kuriuose jau dalyvavo per 800 Šiaulių universiteto ir Nebraskos universiteto Omahoje studentų ir dėstytojų.
„Aš labai dėkingas visai Šiaulių universiteto bendruomenei už Garbės nario vardo suteikimą. Viskas prasidėjo dar 1992 m., kai buvo išrinkta nauja Omahos lietuvių bendruomenės taryba ir aš tapau jos pirmininku, norėjome padaryti kažką naujo. Tada nusprendėme, kad yra du pagrindiniai uždaviniai. Pirmas – kaip išlaikyti lietuvybę, kalbą ir kultūrą, nes mūsų senelių ir tėvų karta po truputį išėjo amžinybėn ir bendruomenė pradėjo labai trauktis. Antras uždavinys – padėti nepriklausomybę atgavusiai Lietuvai. Tada ir nusprendėme užmegzti ryšius su kuriuo nors Lietuvos miestu. Radome labai daug Omahos panašumų su Šiauliais. Džiaugiamės, kad po ilgų derybų ir darbų Omahos miesto taryba pritarė mūsų pasiūlymui bendradarbiauti su Šiauliais.
Draugystės ryšius ir įvairius projektus vykdė ne vienas žmogus. Ypač daug šiame bare dirbo jau iškeliavusios amžinybėn Danutė Šulskis ir Irena Gartigaitė, iki šiol aktyviai darbuojasi mano giminaitė Šiaulių miesto Garbės pilietė Nelly Sudavičius-McCalum, mano žmona Dalia Sudavičiūtė, daktaras Paulius Mileris, Indrė Seibutytė, Šiaulių ir Nebraskos universiteto Omahoje absolventė Jurgita Tučkutė ir kt. Visi jie įdėjo daug laiko ir širdies. Galiu pažymėti, kad JAV ambasadoriai Vilniuje ir Lietuvos ambasadoriai Vašingtone ne kartą sakė, kad Omahos ir Šiaulių miestų draugystė yra viena iš aktyviausių ir geriausių tarp Amerikos ir Baltijos šalių miestų. Tai yra geras pavyzdys visiems kitiems miestams. Tai labai geras įvertinimas.
Mes ir toliau stengsimės išlaikyti glaudžius ryšius su Šiaulių miesto vadovais, Šiaulių universitetu ir kitomis institucijomis. Džiaugiuosi, kad Šiaulių ir Omahos miestų draugystė stovi ant labai tvirtų pamatų. Pagrindinis ir kertinis akmuo – Nebraskos ir Šiaulių universiteto bendradarbiavimas.
Mūsų bendruomenei dabar yra sudėtingas laikotarpis. Jau, deja, uždaryta šimtą metų gyvavusi Omahos lietuvių parapija ir mes, lietuviai, esame prijungti prie kitos parapijos. Taigi išlaikyti lietuvybę mums taps dar sunkiau, todėl bendradarbiavimas su Šiaulių universitetu ir Šiaulių miestu mums yra labai reikalingas ir svarbus“, – pažymėjo G. Murauskas.
Trumpai viešėdamas Šiauliuose dr. G. Murauskas turėjo labai daug susitikimų ir pokalbių apie tolesnius bendradarbiavimo darbus. Jis viešėjo Šiaulių Moters ir vaiko klinikoje, Šiaulių plaučių ligų ligoninėje, Šiaulių universiteto botanikos sode, Lietuvos gyvūnų globos draugijos Šiaulių skyriuje, Šiaulių arenoje stebėjo Šiaulių krepšininkų rungtynes.
Paklaustas, kokie darbai laukia artimiausioje ateityje, G. Murauskas nedvejodamas pripažino, kad ilsėtis tikrai nėra kada. „2015 m. planuojame suaktyvinti 2012 m. pradėtą naują bendradarbiavimo projektą tarp Šiaulių universiteto ir Omahos Lauritzeno botanikos sodų, pagal kurį Amerikos prerijų laukinių augalų sodas bus įkurtas Šiauliuose, o Vidurio Europos ir Baltijos augalų rūšys bus įtrauktos į Omahos botanikos sodą. Planuojame vasarą pakviesti skulptorių iš Šiaulių rajono, kuris iš medžio išdrožtų lietuvišką skulptūrą Omahos botanikos sode. 2015 metų rugsėjo mėnesį jubiliejų švęs Omahos susibičiuliavusių miestų asociacija, į kurios šventinius renginius norėtume pakviesti visų su Omaha bendradarbiaujančių miestų delegacijas. Labai norėtume, kad šiame renginyje koncertuotų ir Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė.“ Žinoma, kaip ir kiekvienais metais rūpinsimės visais šiauliečiais, atvykstančiais tiek į Omahos universitetą, tiek ir į kitas Omahos institucijas“, – sako G. Murauskas.
Dr. Gediminas Tomas Murauskas – penktasis Šiaulių universiteto Garbės narys. Ši vardas jau yra suteiktas informacinių technologijų specialistui T. Vatsonui (Watson) (JAV), „Gebert Ruef“ fondo atstovui Baltijos šalims M. Šveiceriui (Schweizer) (Šveicarija), inžinieriui ir visuomenės veikėjui V. Šliūpui (JAV), Lietuvos Respublikos garbės konsulei Klivlende I. Bublys (JAV).

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.