In memoriam ALGIRDUI GARALIUI (1944-2014)

Spalio 31 d. netekome buvusio Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto Vadybos katedros profesoriaus, socialinių mokslų daktaro, edukologijos, vadybos ir marketingo teoretiko, logistikos metodologijos kūrėjo, profesoriaus Algimanto Garalio. Jo gyvenime darniai persipynė domėjimasis įvairiomis technologinių ir socialinių mokslų sritimis, neeiliniai sportininko ir sportininkų ugdytojo gebėjimai, tyrėjo ir pedagogo talentai. Atkaklumas ir darbštumas leido jam kiekvienoje iš šių sričių siekti aukščiausių rezultatų. Garalis
Algirdas gimė 1944 m. vasario 24 d. gražiame Žemaitijos kampelyje – tuometinio Tryškių valsčiaus Leilėnų kaime. Dar mokydamasis Tryškių vidurinėje mokykloje jis apsisprendė greičiau pasirengti savarankiškam gyvenimui ir 1960 metais įstojo į Šiaulių politechnikumą. Netrukus išryškėję sportininko gebėjimai ir sistemingos treniruotės lėmė tai, kad Algirdas 1963 metais tapo Lietuvos savigynos imtynių čempionu ir iki 1969 metų šį titulą ne kartą apgynė.
Nuo 1964 m. dirbdamas Klaipėdoje jis elektrotechniko profesinę veiklą derino su aktyviu sportu ir jaunųjų sportininkų rengimu. Šią veiklą pertraukė šaukimas į karinę tarnybą. Grįžęs į Klaipėdą Algirdas dirbo specializuotoje kilnojamojoje kolonoje meistru ir darbų vykdytoju, kartu tęsdamas sportininko karjerą ir trenerio veiklą. 1969-1974 metais jis studijavo tuometinio Lietuvos kūno kultūros instituto Pedagogikos fakultete ir įgijo sporto trenerio ir kūno kultūros mokytojo profesiją.
Nuo 1975 metų A. Garalis pradėjo dirbti Kauno politechnikos instituto (dabar – KTU) dėstytoju. 1980 m. jis baigė Leningrado (dabar – Sankt Peterburgo) Lesgafto kūno kultūros instituto aspirantūrą ir 1983 m. apgynė disertaciją „Inžinerijos specialybės studentų psichofizinis rengimas kūno kultūros užsiėmimuose“. Jam buvo suteiktas pedagogikos mokslų kandidato laipsnis.
Netrukus po disertacijos gynimo jis buvo įtrauktas į kosmonautų rengimo mokslinę grupę, tobulinusią jų psichofizinio rengimo metodiką. Jis sukūrė ir eksperimentiškai patikrino būsimų specialistų, kurių veikla susieta su įtemptu protiniu darbu ir didelėmis emocinėmis perkrovomis bei hipodinamija, originalią integruotą fizinio ir psichologinio rengimo bei asmenybės saviugdos holistinę sistemą. Tais pačiais metais jis tapo ir prof. Jurgio Brėdikio vadovaujamos Kauno medicinos instituto Kardiologijos klinikos grupės, kūrusios pirmuosius širdies stimuliatorius, nariu. Turėdamas elektrotechniko pasirengimą, didelę sportininko ir trenerio patirtį bei gilias psichofizinio ugdymo metodikos žinias, jis svariai prisidėjo prie medicininės elektronikos plėtojimo. A. Garalis – keturių techninių inovacinių pasiūlymų autorius.
1988 m. jis tapo savo buvusios Alma Mater – Lietuvos kūno kultūros instituto dėstytoju. Tuo laikotarpiu pasirodo tokie jo darbai, kaip „Būsimų inžinierių savarankiškų kūno kultūros užsiėmimų organizavimas, jų turinys ir metodika“ (1987), „Protinis darbas, psichohigiena ir kūno kultūra (1987), „Inžinierius šiuolaikinėje gamyboje ir jo psichofizinis pasirengimas (1988).
Vienas iš svarbiausių atkurtos Lietuvos valstybės uždavinių buvo visų ekonomikos sričių pertvarkymas, modernios ūkio vadybos sistemos sukūrimas. Todėl tuo laikotarpiu nemaža dalis fizinių ir technologinių mokslų specialistų, turinčių tiriamojo, gamybinio ir pedagoginio darbo patirtį ryžosi prisidėti, kuriant šiuolaikiškos socialinių mokslų sistemos pagrindus. Pakviestas dirbti į ką tik įkurto Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Vadybos katedrą, Algirdas tyrė įvairių ūkio šakų ir organizacijų plėtotės perspektyvas, kūrė naujo tipo vadovų rengimo sistemą.
Nuo 2002 metų Algirdas Garalis – Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto Vadybos katedros profesorius. Dirbdamas šiame universitete jis ypatingą dėmesį skyrė moderniosios logistikos sistemos kūrimui ir jos taikymui šiuolaikinėje ekonomikoje. Jis – daugiau kaip šimto mokslinių ir kelių dešimčių mokslo populiarinimo straipsnių autorius, daugelio tarptautinių mokslinių konferencijų pranešėjas, aktyvus naujų mokslo idėjų propaguotojas, mokslo darbų leidinio „Ekonomika ir vadyba: aktualijos ir perspektyvos“ redakcinės kolegijos narys. Šiaulių universitete parengti tokie jo darbai, kaip metodinė priemonė „Logistikos projekto rengimas“, vadovėlis „Logistika“ ir „Logistikos terminų aiškinamasis žodynas“. A. Garalis buvo daugelio studentų baigiamųjų darbų vadovas, konsultantas ir recenzentas, jaunųjų tyrėjų veiklos skatintojas. Jo pasirinktas gyvenimo devizas „Branginti kiekvieną gyvenimo akimirką ir nuoširdžiai dirbti žmonių labui“ bene geriausiai apibūdina jo asmenybę. Bendradarbių atmintyje jis ilgam išliks kaip labai geranoriškas, šiltai ir nuoširdžiai bendraujantis kolega ir labai kruopštus mokslininkas. SMF Vadybos katedros kolektyvas dėl šios netekties reiškia gilią užuojautą jo artimiesiems.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.