Tarptautinė regionų raidos konferencija

Šiaulių universitetas kartu su miesto savivaldybe, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmais ir Europos regionų mokslo asociacijos (ERSA) Baltijos regiono tyrėjų asociacija (BRTA) organizavo žymaus Lietuvos Pirmosios Respublikos (1918 – 1940) visuomenės veikėjo Ernesto Galvanausko vardu nominuotą tarptautinę mokslinę konferenciją, skirtą regionų konkurencingumo kaitos problemoms. Šių metų konferencija buvo integruota į VIII Lietuvos urbanistinį forumą „Kompleksinis miestų modernizavimas“. Kaip ir pastaruosius trejus metus, konferencija vyko verslo ir pasiekimų parodos „ŠIAULIAI 2014“ metu.

Tarptautinės konferencijos dalyvius sveikina universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis
Tarptautinės konferencijos dalyvius sveikina universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis

Diskutuoti apie regionų raidą susirinko per 200 Lietuvos ir užsienio verslo, mokslo, viešojo sektoriaus ir valdžios atstovų. Diskusijos vyko lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. Konferencijoje dalyvavę ekonomikos, vadybos, marketingo, finansų ir apskaitos, viešosios politikos ir administravimo problemas tyrinėjantys mokslininkai su praktikais – verslininkais ir valdymo institucijų atstovai pasidalijo idėjomis apie privataus sektoriaus įmonių, valdžios ir savivaldos institucijų, nevyriausybinių organizacijų indėlį, vaidmenį, kuriant stiprų konkurencingą regioną.
Urbanistinio forumo dalyviai – architektai, teritorijų planavimo specialistai, mokslininkai, nekilnojamo turto ir statybos sektorių atstovai, verslininkai ir valstybinių institucijų tarnautojai, suinteresuotų nevyriausybinių organizacijų atstovai – bandė spręsti aktualiausias pastarojo laikmečio urbanizuotų teritorijų problemas, ieškojo atsakymų į klausimus apie mūsų miestų ir miestelių ateitį ir ką daryti, kad jie būtų patrauklūs žmonėms gyventi, mėgino apibrėžti Lietuvos urbanistinę politiką ir išsiaiškinti, ar ji skatina darnią miestų plėtrą, ieškojo sprendimų, kurie paskatintų miestų modernizavimo, pastatų renovavimo proveržį Lietuvoje.

Pranešėja Laura Galdikienė
Pranešėja Laura Galdikienė

Forumo moderatorė Šiaulių miesto vyriausioji architektė Rasa Budrytė neslėpė džiaugsmo, kad forumas vyksta Šiauliuose, kur, anot jos, „susikaupė daug specifinių urbanistikos problemų“. Ji vylėsi, kad galbūt pavyks įgyvendinti projektą, pagal kurį Šiauliai (kartu su Birštonu ir Utena) turėtų galimybę išties europietiškai sutvarkyti centrinę miesto dalį.

Verslo konferenciją „Regionų ir miestų plėtra – galimybės verslui“ moderavo Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vidmantas Japertas. Pranešimus skaitė Swedbank, AB makroekonominių tyrimų tarnybos vyr. specialistė Laura Galdikienė, UAB „Finovus“ direktorius Vaidotas Navikas, AB „Šiaulių bankas“ Šiaulių regiono vadovė Skaidrė Mendelienė ir kt. L. Galdikienė, apžvelgusi 2014 m. pasaulio ir Lietuvos ekonomikos tendencijas, pateikė prognozes ateinantiems dvejiems metams. Kalbėdama apie Lietuvos ekonomikos situaciją ši pranešėja prognozavo, kad ekonomikos augimas išliks panašus kaip ir 2014 metais. Šiauliečiams ji siūlė surasti savo identitetą, nes tuomet bus lengviau kurti regiono strategiją.

Pranešėja doc. dr. Rasa Balvočiūtė
Pranešėja doc. dr. Rasa Balvočiūtė

Šiaulių universiteto Ekonomikos katedros doc. dr. Rasa Balvočiūtė pabrėžė, kad dažnai paviršutiniškai vertiname savo socialines reikmes ir netikslingai leidžiame paskolų lėšas. Pramoninkų asociacijos prezidentas A. Stulpinas teigė, kad Šiauliuose trūksta kokybiškų darbo vietų. Jo manymu, kokybiškos darbo vietos išspręstų daugelį Lietuvos finansinių ir ekonominių problemų, sureguliuotų emigracijos mastus. Asociacijos prezidentas siūlė pertvarkyti finansinių instrumentų naudojimo būdus ir ieškoti naujų eksporto galimybių. „Šiaulių banko“ regiono vadovė S. Mendelienė akcentavo banko misiją – tarnauti verslui. Diskusijos dalyviai aptarė ir tokias skaudžias problemas, kaip neteisingą lėšų paskirstymą regionams, nepalankių įstatymų protegavimą, mokslo slėnių sutelkimą didžiuosiuose miestuose ir kt.

Antrąją konferencijos dieną vyko ERSA Baltijos sekcijos inicijuota apskritojo stalo diskusija „Aukštos kvalifikacijos specialistų pasiūla ir paklausa: palankios aplinkos investicijų pritraukimui ir verslo plėtrai regione didinimo galimybės“. Aktualias idėjas aptarė prof. dr. Daiva Beržinskienė, doktorantė Rasa Reizgevičienė ir kt. Parengta remiantis Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto informacija.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.