Vizitas Suomijoje: nauja verslo studijų patirtis

Doc. dr. Margarita Išoraitė

Lapkričio 23 – 29 d. pagal Erasmus mainų programą lankiausi Suomijos Oulu taikomųjų mokslų universitete. Universitetas rengia specialistus, atsižvelgdamas į kintančius regiono darbo rinkos poreikius. Bakalauro programos atitinka EQF (Europos kvalifikacijų sąrašo) 6-ąjį, o magistro – 7-ąjį lygį. Pagrindiniai EQF tikslai: skatinti kvalifikacijų pripažinimą, tarptautinį mobilumą ir mokymąsi visą gyvenimą. EQF sistema užtikrina, kad specialisto patirtis, išsilavinimas ir kvalifikacija būtų pripažinti kitose šalyse.

Oulu universitete mokosi beveik 8 tūkst. studentų, dirba 640 dėstytojų, tyrėjų bei kitų darbuotojų. Studijos vyksta trijuose miestuose: Oulu, Oulainen ir Raahe. Pagrindinės studijų kryptys: ateities sveikata ir gerovė, energija, natūralūs ištekliai ir aplinkosauga. Universitete galima pasirinkti 28 bakalauro ir 10 magistro studijų programų. Kai kurios programos pritaikytos studijuojantiems anglų kalba. Ypač akcentuojamas praktinis studijų kryptingumas ir galimybė išryškinti konkurencinius pranašumus, nuolatinė naujausių verslo raidos tendencijų stebėsena. Be to, universitetas vykdo projektinę veiklą keliose Šiaurės Suomijos savivaldybėse.

Vizito metu teko skaityti paskaitas ir dalyvauti diskusijose apie kultūros poveikį pirkėjų elgesiui ir rinkodarai, analizuoti prekybos kultūrų skirtumus. Universitete tuo metu vyko tarptautinė studijų ir verslo integracijos savaitė, kurioje dalyvavo dėstytojai iš Austrijos, Čekijos, Ispanijos, Rusijos ir kitų valstybių. Tarptautinės savaitės dalyviams buvo surengti Verslo virtuvės pusryčiai, kurių metu pristatyti studentų darbai. Šis renginys atskleidė, kaip vyksta bendradarbiavimas tarp vietinių kompanijų ir universiteto studentų. Renginio metu paminėtas Verslo informacinių technologijų programos veiklos 10–metis. Apie įgytą patirtį ir perspektyvas kalbėjo šioje programoje dalyvaujantys dėstytojai. Šventės dalyvius pasveikino programos absolventai.
Man buvo suteikta galimybė apsilankyti Oulu miesto Verslo virtuvėje. Verslo virtuvė primena Lietuvoje veikiančius verslo inkubatorius. Čia studentai bei jau įgijusieji informacinių technologijų profesijas kuria naujus produktus. Teko pamatyti, kaip kuriami kompiuteriniai žaidimai. Projektus vykdančios komandos čia gali dirbti per visus metus. Po to vyksta projektų atranka ir išrenkamas laimėtojas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.