VU mokslininko vardas tarp kvantinės chemijos korifėjų

Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto mokslininkas dr. Kęstutis Aidas tapo DALTON kodo kūrėjų grupės nariu. Fizikams ir chemikams, tiriantiems molekules, kristalus, kitus sudėtingus molekulinius ir atominius darinius bei vyksmus, dažnai tenka ne tik eksperimentuoti, bet ir atlikti įvairaus lygio teorinius bei modelinius skaičiavimus. Tam yra sukurti programiniai paketai (kodai), iš kurių bene žinomiausi tarp fizikų ir chemikų – GAUSSIAN ir GAMESS.

VU vyresnysis mokslo darbuotojas, dr. Kęstutis Aidas
VU vyresnysis mokslo darbuotojas, dr. Kęstutis Aidas

Tokių kodų kūrėjai yra aukščiausio lygio specialistai, jų dėka programiniai paketai yra universalūs ir patogūs vartotojams, todėl jais savo darbuose gali naudotis net ir studentai. Atsilygindami kūrėjams, vartotojo lygmens mokslininkai, pasinaudoję tokiomis programomis, cituoja jas savo straipsniuose. Nuo šių metų su dideliu malonumu galėsime cituoti vis labiau populiarėjantį DALTON 2013 kodą, kurio kūrėjų grupėje matysime ir VU fiziką dr. Kęstutį Aidą.

Elektroninės struktūros modeliavimo programoje DALTON 2013 įgyvendinta galimybė efektyviai modeliuoti plačią molekulinių sistemų energetinių, struktūrinių ir spektrinių parametrų gamą įvairaus sudėtingumo artiniais, tokiais kaip HARTRI ir FOKO, tankio funkcionalo, daugiakonfigūraciniais, daugiadalelės trikdžių teorijos bei susietųjų klasterių koreliaciniais metodais. Platus elektroninės struktūros metodų spektras leidžia itin tiksliai modeliuoti mažas ir vidutinio dydžio molekules, o taikant jungtinius kvantinės mechanikos ir molekulinės mechanikos modelius – ir itin dideles, iš tūkstančių atomų sudarytas (makro)molekulines sistemas.

Dr. Kęstutis Aidas 2006 m. su pagyrimu baigė aplinkos ir cheminės fizikos magistro studijas Vilniaus universitete, 2010 m. tapo chemijos mokslų daktaru Kopenhagos universitete (Danijoje). 2010-2012 m. jis stažavosi Karališkajame technologijos institute Stokholme (Švedijoje), dirbo Eurpos Komisijos finansuotame projekte NANOQUANT Pietų Danijos universitete Odensėje Šiuo metu jis yra vyresnysis mokslo darbuotojas savo Alma Mater – Vilniaus universiteto Fizikos fakultete. Dr. K. Aidas yra daugiau kaip 30 kvantinės chemijos straipsnių, paskelbtų aukštą reitingą turinčiuose moksliniuose žurnaluose, bendraautoris. Parengta pagal Vilniaus universiteto gruodžio 10 d. pranešimą.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.