KNYGA APIE ŽEMĖS EKONOMINĮ VERTINIMĄ

Doc. Raimundas Dužinskas

Raimundas Dužinskas
Raimundas Dužinskas

Pakutinskas, Jonas. (2014) Lietuvos žemės ekonominis vertinimas. Vilnius: „Eugrimas“

Knygos autorius – inžinierius hidrotechnikas, socialinių (ekonomikos) mokslų daktaras, pasirinko labai svarbią ir aktualią temą. Jis aptaria žemės našumo bei jos naudojimo efektyvumo kriterijus ir sprendžia sudėtingas žemės vertinimo sistemų kūrimo problemas, todėl ši knyga turi didelę mokslinę bei praktinę reikšmę. Ji ypač svarbi mokslo istorijai, nes išsamiai atskleidžia anksčiau naudotus žemės vertinimo metodus. Knygos tekstas pateiktas lietuvių ir anglų kalbomis.

Išleistą knygą recenzavo daug aukštus mokslinius laipsnius ir vardus turinčių mokslininkų bei žinomų gamybininkų. Sunku prie jų minčių ką nors ir pridėti. Gal kaip esminį Lietuvos žemės vertinimo darbų trūkumą (nors čia ne knygos autoriaus kaltė) tenka paminėti tai, kad šiuos darbus skirtingais laikotarpiais vykdė labai įvairios įstaigos: LMA ekonomikos institutas, Lietuvos žemdirbystės mokslinio tyrimo institutas, Respublikinis žemėtvarkos projektavimo institutas ir t. t. Po to juos perėmė Lietuvos žemės ūkio ekonomikos mokslinio tyrimo institutas, Respublikinis žemėtvarkos projektavimo institutas, valstybės įmonė „Registrų centras“, Valstybės žemės fondas, Agrocheminių tyrimų laboratorija ir kt.

Knygos apie žemės  vertinimą viršelis
Knygos apie žemės
vertinimą viršelis
Knygos autorius dr.  Jonas Pakutinskas
Knygos autorius dr.
Jonas Pakutinskas

Šios įstaigos tarpusavyje per mažai bendrauja. VĮ „Registrų centre“ nėra reikiamą mokslinį potencialą turinčių darbuotojų. Čia, mano nuomone, ir yra didžiausia Lietuvos bėda, kad sudėtingas ir kartais net žemės ūkio srities mokslininkams sunkiai sprendžiamas mokslo problemas bando nagrinėti nedidelę patirtį turintys ir atitinkamo profesinio pasirengimo stokojantys asmenys, todėl reikia šių darbų koordinavimo klausimus neatidėliojant svarstyti Vyriausybėje, Seime ir Prezidentūroje. Autorius yra Mykolo Romerio universiteto ekonomikos ir finansų valdymo fakulteto Ekonomikos ir verslo instituto dėstytojas.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.