UNIVERSITETŲ REKTORIAI APTARĖ MOKSLO IR STUDIJŲ ĮSTATYMO PROJEKTĄ

2015 m. vasario 27 d. Aleksandro Stulginskio universitete įvyko Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK) posėdis. Pirmininkavo konferencijos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius prof. Alfonsas Daniūnas, kolegas rektorius priėmė LURK viceprezidentas, ASU rektorius prof. Antanas Maziliauskas. Universitetų vadovai kartu su Vyriausybės Švietimo, mokslo ir kultūros skyriaus vedėju Linu Vingeliu, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais – Albertu Žaliu, Daina Lukoševičiene ir Tomu Pūčiu – nagrinėjo Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo projektą.

Diskusijoje visapusiškai aptarti įstatymo projekto straipsniai, reglamentuojantys universitetų sutartis su Švietimo ir mokslo ministerija. Nagrinėti universitetų pasiūlymai įstatymais įtvirtinti tarpkryptinių ir tarpsritinių studijų bei tyrimų tvarką, nuostatos apie universitetų biudžetinį finansavimą, profesinio magistro universitetinėse studijose įteisinimo klausimai. Diskutuota apie tyrimų reglamento būtinybę, kuri, pasak KTU rektoriaus Petro Baršausko, ypač svarbi šiuolaikiniame pasaulyje. Kalbėta apie tikslinio finansavimo tvarką ir sąlygas, kurių dabartinėje įstatymo redakcijoje nebeliko. Paliestas ir koleginių studijų Lietuvos universitetuose poreikio klausimas. Rektoriai pageidavo lankstesnių pedagoginio personalo darbo sutarčių terminų, kurie būtini, norint atnaujinti personalo kokybinius rodiklius.

Pastabas, kaip reikėtų tobulinti Mokslo ir studijų įstatymo projektą, išsakė Universitetų rektorių konferencijos Studijų, Mokslo, Finansų ir Teisės komitetai. Po dalykiškų diskusijų nutarta artimiausiomis dienomis Vyriausybei pateikti atnaujintas pastabas dėl šio įstatymo projekto.

Rektorių konferencijos posėdyje dalyvavusi Valstybės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė dr. Daiva Vaišnienė pristatė tyrimo apie lietuvių kalbos vartojimo įgūdžius universitetų vadovėliuose, magistrų baigiamuosiuose bei disertacijos išvadas ir pateikė komisijos rekomendacijas, kaip reikia tobulinti akademinę kalbą aukštojo mokslo institucijose. Rektorių konferencija, dėkodama Valstybinei lietuvių kalbos komisijai, sutarė visose aukštosiose mokyklose dar daugiau dėmesio skirti akademinės kalbos kultūrai.

Šiame posėdyje taip pat apsvarstytas projektas „Dėl rekomendacijų mokslo ir studijų institucijų akademinės etikos kodeksams“. Projekto paskirtis – skatinti studijų ir mokslinės veiklos kultūrą ir socialinę atsakomybę, puoselėti akademinį sąžiningumą ir skaidrumą. Šiomis rekomendacijomis siekiama prisidėti prie Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatyme apibrėžtos mokslo ir studijų misijos, Lietuvos mokslo ir studijų politikos įgyvendinimo bei darnios mokslo ir studijų sistemos kūrimo.

 

Nuotraukoje (iš kairės): LURK prezidentas, VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas, LURK generalinis sekretorius prof. habil. dr. Kęstutis Kriščiūnas, LURK biuro administratorė Jūratė Budrienė.
Nuotraukoje (iš kairės): LURK prezidentas, VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas, LURK generalinis sekretorius prof. habil. dr. Kęstutis Kriščiūnas, LURK biuro administratorė Jūratė Budrienė.

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.