Sukurtas realistiškiausias skaitmeninis „kalbantis veidas“

Kembridžo universiteto tyrimų laboratorijos ir Japonijos korporacijos „Toshiba“ mokslininkai sukūrė „kalbantį veidą“, kuris labai realistiškai išreiškia įvairias žmogaus emocijas ir gali lemti naujus žmogaus ir skaitmeninių technologijų sąveikos būdus.

Veidas gali rodyti emocijas, pavyzdžiui, laimės, pykčio, pakeisti savo balsą, kad jis tiktų norimai perduoti žiniai.
Vartotojai gali įvesti bet kokį pranešimą, nurodydami reikiamas emocijas, o skaitmeninis veidas pakartos tekstą su reikiama emocija.

Virtualus „kalbantis veidas“ gali būti naudojamas kaip skaitmeninis asmeninis asistentas, įgarsinti įvairius tekstinius pranešimus, netgi siuntėjo balso tembru ir išreikšdamas jo norimas emocijas, priimti vartotojo komandas balsu ir tokiu pat būdu perduoti atsakymą. Be abejo, jis gali būti panaudotas ir komerciniais tikslais – kompiuterinių žaidimų, filmų kūrimui ar personalizuotai reklamai.

IT specialistų teigimu, šis avataras yra išraiškingiausia kada nors sukurta tokio pobūdžio kompiuterinė programa, galinti atkartoti žmogaus emocijas su kol kas precedento neturinčiu realizmu.

Sistema, vadinama Zoe, pasiskolino ir veidą, ir balsą iš aktorės Zoe Lister ir labai primena kosminio laivo kompiuterį vardu „Holly“ iš mokslinės fantastikos filmo „Raudonoji nykštukė“ (Red Dwarf).

Aktorės veido išraiškos ir balsas buvo įrašomas specialia lazerine sistema, o po to visi šie duomenys buvo apdoroti kompiuteriu.
Rezultatas  – „kalbančio veido“ sistema, pakankamai ‚lengvasvorė“, kad veiktų ir išmaniuosiuose telefonuose, kaip asmeninis asistentas ar tekstų skaitytojas.

Kas įdomu, kad Zoe – iš esmės šablonas, į kurį galima įkelti įvairius veidus ir balsus, ir tai padaryti tik per kelias sekundes.
Tai reiškia, kad ateityje vartotojai galės individualizuoti savo skaitmeninius asistentus. Pavyzdžiui, pasiuntus teksto pranešimą: „vėluoju“, bus galima nustatyti ir nusivylimo emociją – būtent taip jis ir nuskambės gavėjo telefone.
Programa užima tik kelias dešimtis megabaitų, todėl gali būti be problemų įdiegta į mobilius kompiuterinius įrenginius, kaip planšetinius kompiuterius ar išmaniuosius telefonus.

https://www.youtube.com/watch?v=kOil2HSDq0E

Zoe galės būti naudojama ir kuriant programas kurtiesiems ar sergantiems autizmu.

Ji atvers galimybes ir kitiems įdomiems pritaikymams –  vaizdo ir garso knygoms, interneto paskaitoms, mokymo programoms.

„Kalbantis veidas“ veikia, naudojant vadinamą „pirminį“ šešių emocijų rinkinį – laimės, liūdesio, švelnumo, baimės, pykčio ir neutralią. Vartotojas gali reguliuoti šių emocijų lygį, taip pat keisti balso tembrą ir greitį.

Keičiant šiuos parametrus, galima nustatyti pačius įvairiausius emocinius derinius: pavyzdžiui, derinant laimę su švelnumu ir šiek tiek padidinus greitį, balsas skambės draugiškai ir svetingai. Greičio, pykčio ir baimės derinys padaro Zoe balsą apimtą panikos.
Tai leidžia išgauti emocinio subtilumo, kurio iki šiol skaitmeniniams avatarams dar nebuvo pavykę pasiekti.

Zoe kūrėjų teigimu, žmogaus ir kompiuterio sąveika vis dar susijusi su mechaniniais įrenginiais – klaviatūra ir pele, tai ir nepatogu, ir negreita, dažnai ir vargina. Jų tikslas – padėti žmonėms bendrauti su kompiuteriais natūraliu būdu –  kalba, ir tokiu pat būdu gauti ir atsakymus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.